Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

Πόσο κρέας είναι αρκετό για μια υγιεινή διατροφή

Πόσο κρέας είναι αρκετό για μια υγιεινή διατροφή

Φωτογραφία: Ji-yeon Yun from Pixabay
Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι αν πρέπει να τρώμε κρέας, αλλά πόσο και ποιο - Οι διατροφικές συστάσεις που πρέπει να ακολουθούμε.
Η κατανάλωση κρέατος αποτελεί διαχρονικά σημαντικό στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής, καθώς παρέχει υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες και βασικά μικροθρεπτικά συστατικά. Ωστόσο, το ερώτημα «πόσο κρέας είναι αρκετό» παραμένει κρίσιμο για την υγεία και την πρόληψη χρόνιων νοσημάτων.

Τα οφέλη του κρέατος
Το κόκκινο κρέας είναι πλούσιο σε σίδηρο, ψευδάργυρο, βιταμίνη Β12 και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, θρεπτικά στοιχεία που συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού, τη σύνθεση των ερυθρών αιμοσφαιρίων και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Ιδιαίτερα για άτομα με αυξημένες ανάγκες σε σίδηρο, όπως οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, τα παιδιά και οι αθλητές, η μέτρια κατανάλωση άπαχου κόκκινου κρέατος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας και στη διατήρηση επαρκών επιπέδων ενέργειας διαβάζουμε στο healthstat.gr.

Οι κίνδυνοι της υπερβολής
Η υπερβολική πρόσληψη, ιδίως κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος (όπως αλλαντικά, λουκάνικα και μπέικον), έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, καρδιαγγειακών νοσημάτων και μεταβολικών διαταραχών. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κατατάξει τα επεξεργασμένα κρέατα ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο και συνιστά τον περιορισμό του κόκκινου κρέατος σε μέχρι 500–700 γραμμάρια την εβδομάδα (ωμό βάρος). Παράλληλα, η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών που περιέχονται σε λιπαρά κομμάτια κρέατος μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης και στην επιβάρυνση της καρδιαγγειακής υγείας.

 
Η σημασία της ισορροπίας
Η μέτρια και ποιοτική κατανάλωση αποτελεί το «κλειδί». Οι διατροφικές οδηγίες προτείνουν έως 455 γραμμάρια μαγειρεμένου άπαχου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα, κατανεμημένα σε 2–3 γεύματα. Το υπόλοιπο των πρωτεϊνών μπορεί να προέρχεται από πουλερικά, ψάρια, αυγά, όσπρια και φυτικές πηγές.
Επιλέγοντας άπαχα κομμάτια, αποφεύγοντας τα επεξεργασμένα προϊόντα και εντάσσοντας άφθονα λαχανικά, δημητριακά ολικής και φρούτα στα γεύματα, διαμορφώνεται ένα ισορροπημένο διατροφικό πρότυπο που υποστηρίζει τη μακροχρόνια υγεία.

Το κρέας δεν χρειάζεται να αποκλειστεί από τη διατροφή, αλλά να καταναλώνεται με μέτρο, επίγνωση και ποικιλία. Η ποιότητα, η συχνότητα και ο τρόπος μαγειρέματος είναι εξίσου σημαντικοί παράγοντες με την ποσότητα. Μια διατροφή που βασίζεται σε ποικιλία πρωτεϊνικών πηγών και φυτικών τροφών αποτελεί τον πιο ασφαλή και αποδεδειγμένα ωφέλιμο δρόμο προς την καλή υγεία.



Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ