Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2025

Συνάντηση του Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών με τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Τσάφο.

Συνάντηση του Δικτύου Ενεργειακών Κοινοτήτων Πολιτών με τον Υφυπουργό ΥΠΕΝ κ. Τσάφο.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Τσάφος, διαβεβαίωσε ότι το Πρόγραμμα «Απόλλων» παραμένει ενεργό για τις Ενεργειακές Κοινότητες των Περιφερειών της χώρας, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2025 με τους Προέδρους του Δικτύου των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Παρά τις διαβεβαιώσεις, παραμένει αβεβαιότητα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και το ποσοστό έκπτωσης του κόστους ενέργειας από ΑΠΕ για Δήμους, Περιφέρειες, ΔΕΥΑ, ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Στη συνάντηση, οι Πρόεδροι των Ενεργειακών Κοινοτήτων έθεσαν σειρά ζητημάτων που χρειάζονται διευκρίνιση, όπως η επιλογή σταθερής τιμής έκπτωσης ή ποσοστού μείωσης του κόστους ενέργειας, ορισμός ανώτερης ποσοστιαίας έκπτωσης για τους αγρότες κατά την αρδευτική περίοδο, ένταξη του οδοφωτισμού Δήμων στα οφέλη του προγράμματος, καθώς και βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για συμμετοχή κοινωνικών δομών και ιδρυμάτων.

Ο κ. Τσάφος άκουσε προσεκτικά τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς των συμμετεχόντων, επισημαίνοντας τις τεχνικές δυσκολίες με τους υποψήφιους αναδόχους, ενώ δεν δεσμεύτηκε για το αρχικά ανακοινωθέν ποσοστό «μέχρι 50%» μείωσης κόστους. Επιπλέον, οι Πρόεδροι ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης για την υποστήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, μετά την απένταξη των 100 εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τη δέσμευση του Υφυπουργού για νέα συνάντηση, στην οποία η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παρουσιάσει τις τελικές προτάσεις προς το Δίκτυο των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε να επιταχυνθεί η υλοποίηση του Προγράμματος. Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι 13 Περιφέρειες της χώρας.

 

 

Γιώργος Κραστάνας
 



Πηγή: Συντακτική ομάδα PtolemaidaNews.gr




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ