Τετάρτη 17 Ιουνίου 2026

Υποβολή Μηνυτήριας Αναφοράς από την Υποδιοίκηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή της ΑΑΕΑ&ΠΚ για ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινης πράξης και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

Υποβολή Μηνυτήριας Αναφοράς από την Υποδιοίκηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή της ΑΑΕΑ&ΠΚ για ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινης πράξης και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές

 

Η Υποδιοικήτρια του Συνηγόρου του Καταναλωτή, Δρ. Βασιλική Μπώλου, προχώρησε στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης σε βάρος διαχειριστή εταιρείας εμπορίας ηλεκτρονικών ειδών τεχνολογίας, καθώς και κατά παντός υπευθύνου, για υπόθεση που αφορά συστηματική παραπλάνηση καταναλωτών μέσω διαδικτύου.

Η παρέμβαση της Αρχής πραγματοποιήθηκε έπειτα από περισσότερες από 80 καταγγελίες καταναλωτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η εταιρεία προωθούσε μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος καινούργια και ανακατασκευασμένα προϊόντα τεχνολογίας σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων την ένδειξη «Presales -70%» για την προσέλκυση αγοραστών.

Όπως προέκυψε από τις αναφορές που υποβλήθηκαν στον Συνήγορο του Καταναλωτή, οι καταναλωτές προχωρούσαν σε πλήρη εξόφληση των παραγγελιών τους, οι οποίες γίνονταν αποδεκτές και επιβεβαιώνονταν από την εταιρεία. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις τα προϊόντα δεν παραδίδονταν ποτέ στους αγοραστές, παρά το γεγονός ότι το αντίτιμο είχε ήδη καταβληθεί.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η εταιρεία επικαλούνταν στη συνέχεια διάφορους λόγους για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις, παρά την αρχική ένδειξη διαθεσιμότητας των προϊόντων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονταν η θερινή περίοδος, ασυγχρονίες στις παρτίδες, καθυστερήσεις στα τελωνεία, καθώς και τεχνικοί έλεγχοι για την έκδοση εγγυήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό ομοειδών αναφορών και τις σαφείς ενδείξεις τέλεσης ποινικά κολάσιμων πράξεων, αλλά και τις πιθανές παραβάσεις της καταναλωτικής νομοθεσίας, η Υποδιοίκηση του Συνηγόρου του Καταναλωτή προχώρησε, πέραν της μηνυτήριας αναφοράς, και στην ενημέρωση των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών, οι οποίες ενεργοποιήθηκαν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

Γιώργος Κραστάνας

 



Πηγή: Συντακτική ομάδα PtolemaidaNews.gr




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ