Δευτέρα 4 Μαΐου 2026

Αντιδράσεις και προβληματισμός για το λατομείο μαρμάρου στο Τρανόβαλτο Σερβίων

Αντιδράσεις και προβληματισμός για το λατομείο μαρμάρου στο Τρανόβαλτο Σερβίων

Προ ημερών εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης για το λατομείο μαρμάρου στη θέση «Μπιστιριά» της Τοπικής Κοινότητας Τρανοβάλτου Σερβίων.

Για χρόνια περίπου αρκετές οικογένειες, που απασχολούνταν εκεί στον τομέα του μαρμάρου, είχαν μείνει χωρίς δουλειά, ενώ τώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ξαναρχίσει η δουλειά με το ονομαστό μάρμαρο της περιοχής. Δόθηκε πράσινο φως, αλλά αυτή η ιστορία ταλαιπωρεί τους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους του τόπου για περίπου 10- 12 χρόνια.

Ωστόσο, επιφυλάξεις εκφράζουν επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι κάνουν λόγο για αυξημένο οικονομικό βάρος, κυρίως λόγω των υψηλών εγγυητικών επιστολών και του κόστους περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Όπως επισημαίνουν, τα απαιτούμενα ποσά ενδέχεται να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τη συμμετοχή μικρότερων επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του νέου συνεταιρισμού για το λατομείο Τρανοβάλτου, Νικόλαος Τρευλόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3 για το θέμα.

«Ζούμε στην εποχή της απολιγνιτοποίησης, αυτό σημαίνει ότι χάνονται δεκάδες θέσεις εργασίας καθημερινά από τη Δυτική Μακεδονία. Εδώ που βρισκόμαστε είναι ο πλούτος του Τρανοβάλτου. Και αυτό είναι το μάρμαρο το οποίο μπορεί να δώσει δουλειά στον κόσμο, να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις εδώ και φυσικά οι επιχειρήσεις του μαρμάρου. Όπως τόνισα και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι σημαντικό να υπάρχει συνεργασία μεταξύ του συνεταιρισμού, των βουλευτών της περιφέρειας, του δήμου. Παρόλο που έχει βγει η άδεια, βρίσκουμε μπροστά μας έναν τοίχο, ο οποίος αυτός είναι η εγγυητική, από τις από τις 23 -12-2019, στην πρώτη επίσημη ενημέρωση της ΑΝΚΟ που είχαμε και σε όλες τις συναντήσεις με την Περιφέρεια και τον Δήμο, γνωρίζαμε ότι ήταν 300.000 ευρώ, ένα πολύ μεγάλο ποσό για εμάς. Από τις αρχές του 2025 και μετά τη σύσταση του νέου συνεταιρισμού, σε συνάντηση που είχαμε με τον Δήμαρχο αλλά και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μας είπε ότι η εγγυητική αγγίζει τις 500.000 ευρώ στην πρώτη 5ετία και πάει συν 200.000 ευρώ. Εδώ στα λατομεία, δούλευαν πάνω από 100 οικογένειες και τώρα δεν δουλεύει κανένας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα στην εκπομπή μίλησαν και επιχειρηματίες της περιοχής, όπως η Ελευθερία Τερνενοπούλου και ο Κωνσταντίνος Τζιδημόπουλος, που στάθηκαν στα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν, αναφορικά και με την επαναλειτουργία του λατομείου.
 

 Επανεκκίνηση των λατομείων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο Κοζάνης μετά από 12 χρόνια καθυστερήσεων

Σημαντική εξέλιξη καταγράφεται για την περιοχή των Καμβουνίων και ειδικότερα για το Τρανόβαλτο Κοζάνης, καθώς, μετά από χρόνια καθυστερήσεων, έχει δοθεί το τελικό «πράσινο φως» για την επανεκκίνηση της λατομικής δραστηριότητας μαρμάρου.


Ύστερα από 12 χρόνια αναμονής, διαφαίνεται πλέον προοπτική επαναλειτουργίας του κλάδου στην περιοχή. Η απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με ημερομηνία 8 Απριλίου 2026, εγκρίνει την τεχνική μελέτη εκμετάλλευσης για τα λατομεία στη θέση «Μπιστιριά», ολοκληρώνοντας μια μακρά και σύνθετη διαδικασία αδειοδοτήσεων. Πρόκειται για έργο μεγάλης κλίμακας, που αφορά εκμετάλλευση έκτασης άνω των 540.000 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και τη δημιουργία εκτεταμένων χώρων απόθεσης υλικών.


Η πορεία μέχρι την τελική έγκριση υπήρξε ιδιαίτερα χρονοβόρα, με βασικά ορόσημα την ολοκλήρωση της μελέτης το 2019, την περιβαλλοντική αδειοδότηση το 2021 και την τελική άδεια το 2026. Οι καθυστερήσεις είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην τοπική οικονομία, καθώς επιχειρήσεις έμειναν χωρίς πρώτη ύλη, ενώ η περιοχή κατέγραψε μείωση οικονομικής δραστηριότητας και πληθυσμού.

Ο Δήμος Σερβίων προχωρά ήδη στις διαδικασίες εκμίσθωσης του λατομείου στον συνεταιρισμό λατόμων, ενώ απομένουν οι τελευταίες τυπικές ενέργειες για την έναρξη των εργασιών.

Η επανεκκίνηση των λατομείων αναμένεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, αποτελώντας σημαντικό πυλώνα για την τοπική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, η εικόνα εγκατάλειψης στο ανενεργό λατομείο, που παραμένει κλειστό για περισσότερα από δέκα χρόνια, είναι αποκαρδιωτική. Εκεί όπου άλλοτε έσφυζε από ζωή και δραστηριότητα, σήμερα βρίσκονται εγκαταλελειμμένα μηχανήματα, τσάπες, ακόμη και το λεωφορείο που μετέφερε εργαζόμενους, όλα παραδομένα στη φθορά του χρόνου.

Ρεπορτάζ: Δέσποινα Αμαραντίδου



Πηγή: https://www.ertnews.gr/




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ