Ο μύθος περί των ρετιρέ συνταξιούχων της ΔΕΗ Του Κώστα Πουτακίδη

Ο μύθος περί των ρετιρέ συνταξιούχων της ΔΕΗ  Του Κώστα Πουτακίδη

Μετά το προηγούμενο άρθρο περί των εργαζομένων ρετιρέ της ΔΕΗ.. σήμερα θα καταρρίψουμε έναν ακόμη μύθο που έχει να κάνει με τις συντάξεις των ρετιρέ της ΔΕΗ..

Κατ΄ αρχήν να θυμίσω στους αναγνώστες ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ με Συλλογική Σύμβαση το 1966 είχαν μπει στον κλάδο της αυτασφάλισης στην ίδια την επιχείρηση.. δηλαδή οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων πήγαιναν σε ιδικό λογαριασμό της επιχείρησης και αυτή είχε την υποχρέωση να καταβάλει τις συντάξεις των εργαζομένων..

Επί πλέον είχε συμφωνηθεί το ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών που θα έφτανε στο 1/3 των ακαθάριστων αποδοχών τους!!!

Έτσι με βάση αναλογιστικής μελέτης οι συντάξεις που θα ελάμβαναν οι εργαζόμενοι θα αντιστοιχούσαν στις καταβαλλόμενες εισφορές..

 

Με αυτόν τον τρόπο η επιχείρηση ιδιαίτερα κατά την εικοσαετία 1979 – 1999 όπου απασχολούσε πάνω από 20,000 εργαζόμενους είχε εξασφαλισμένη την χρηματοδότηση των προγραμματισμένων έργων της εταιρίας που ήταν το άνοιγμα πέντε επί πλέον ορυχείων και τεσσάρων ΑΗΣ που τριπλασίασαν την ηλεκτρική παραγωγή της χώρας..

 

Όλοι γνωρίζετε ότι στην χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων συμμετέχουν: οι εργαζόμενοι.. η επιχείρηση και το κράτος.. Δηλαδή όσα κάθε ημέρα… μήνα .. βάζουν οι εργαζόμενοι το ίδιο ποσό καταβάλουν ξεχωριστά και οι άλλοι δυο εταίροι..

Έτσι με βάση αναλογιστικές μελέτες ένας εργαζόμενος στην ΔΕΗ.. στην κατηγορία των υπέρ βαρέων ανθυγιεινών… στα 27 χρόνια ασφάλισης το μέρισμα της τριμερούς χρηματοδότησης που καταβλήθηκε στον ασφαλιστικό του λογαριασμό αντιστοιχεί στο ελάχιστο ποσό των 570,000 ευρώ και το μέγιστο των 950,000 ευρώ !!!

 

Απίστευτα ποσά τα οποία κανένας άλλος κλάδος εργαζομένων δεν είχε καταβάλει..

Το 1999 πριν την μετοχοποίηση της ΔΕΗ που ήταν και αυτή κοινοτική οδηγία η ομοσπονδία των εργαζομένων συμφώνησε με τον τότε υπουργό κ Ε. Βενιζέλο να καταργηθεί το καθεστώς της αυτασφάλισης και να αναλάβει το κράτος την καταβολή των συντάξεων.. συνεχίζοντας βέβαια οι εργαζόμενοι να καταβάλουν τεράστια ποσά ασφάλισης προκειμένου να λάβουν μια αξιοπρεπή σύνταξη..

 

Αυτή είναι η πραγματικότητα των συνταξιούχων ρετιρέ που σήμερα λαμβάνουν πρόνοιακες συντάξεις.. Αϊ σιχτίρ.. μας έχουν τρελάνει με την παραπληροφόρηση και τις μπουρδολογίες.. και έχεις και τους αιωνόβιους συνδικαλιστές να βολεύονται στα προνόμια τους χωρίς να τους ανησυχεί η διαστρέβλωση της πραγματικότητας..

Κώστας Πουτακίδης

 


Πρόσφατα στην ίδια κατηγορία