Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε 25 πιλότους για την απόπειρα πραξικοπήματος

Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε 25 πιλότους για την απόπειρα πραξικοπήματος

Σχεδόν 500 κατηγορούμενοι για το πραξικόπημα
Σε «κακά χάλια» βρίσκονται οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, παρά την αντίθετη εικόνα που καλλιεργεί καθημερινά το καθεστώς με τα νέα οπλικά συστήματα που διαφημίζει, αφού πηγές εντός των δυνάμεων αυτών σε συνδυασμό με τις συνεχόμενες συλλήψεις δείχνουν μια εικόνα "ζούγκλας” στο εσωτερικό τους.

Κοινή διαπίστωση είναι ότι ο τουρκικός στρατός διοικείται πλέον από μη κατηρτισμένους αξιωματικούς αλλά από φανατισμένους ισλαμιστές που δρουν ως οπαδοί του Ερντογάν.

Τουρκικό δικαστήριο επέβαλε σήμερα ποινές ισόβιας κάθειρξης σε μερικούς από τους σχεδόν 500 κατηγορουμένους, περιλαμβανομένων στρατηγών και ιπταμένων, οι οποίοι δικάζονταν με κατηγορίες ότι διηύθυναν και πραγματοποίησαν την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 από μια αεροπορική βάση κοντά στην Άγκυρα.

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης που έλαβε χώρα στις 15 Ιουλίου 2016, όταν στρατιωτικοί στασίασαν καταλαμβάνοντας πολεμικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και άρματα μάχης και αποπειράθηκαν να πάρουν τον έλεγχο σημαντικών κρατικών θεσμών.


Το κρατικό τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως σε 25 πιλότους αεροπλάνων F-16 επιβλήθηκαν ποινές ισοβίων με επιβαρυντικές περιστάσεις ενώ σε τέσσερις πολίτες επιβλήθηκαν 79 ποινές ισόβιας κάθειρξης στον καθέναν.

Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και άλλοι στην αεροπορική βάση Ακιντζί κοντά στην Άγκυρα κατηγορούνταν ότι διηύθυναν το πραξικόπημα και σχεδίαζαν βομβαρδισμούς κυβερνητικών κτιρίων, περιλαμβανομένου του κοινοβουλίου, καθώς και ότι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Η δίκη αυτή είναι η πιο προβεβλημένη από τις δεκάδες διαστικές υποθέσεις εναντίον χιλιάδων ανθρώπων που κατηγορούνται για ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος, για την οποία η Άγκυρα κατηγορεί υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που έχει την έδρα του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο 79χρονος ιερωμένος, ο οποίος ήταν κάποτε σύμμαχος του Ερντογάν και αρνείται οποιονδήποτε ρόλο στην απόπειρα πραξικοπήματος, ήταν ένας από έξι κατηγορουμένους που δικάσθηκαν ερήμην. Συνολικά δικάσθηκαν 475 πρόσωπα, τα 365 από τα οποία είναι προφυλακισμένα. Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6976328_toyrkia-isobia-katheirxi-se-25-pilotoys-gia-tin-apopeira-praxikopimatos

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ