Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
vittis 3012/23- 3012/24

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Παράγοντες που την προκαλούν & επιδεινώνουν τα συμπτώματα (εικόνες)

Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Παράγοντες που την προκαλούν & επιδεινώνουν τα συμπτώματα (εικόνες)

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση πάθηση που πιστεύεται ότι προκαλείται από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Η ισχυρή φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της καταστροφής των αρθρώσεων και των επώδυνων συμπτωμάτων.

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου αλλά και επιδείνωσης των συμπτωμάτων στους ήδη πάσχοντες.
Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποιοι είναι:

Πηγή: health.com

Κάπνισμα: Επιδεινώνει τα συμπτώματα και αυξάνει τις πιθανότητες εκδήλωσης της νόσου. Οι πάσχοντες που δεν καπνίζουν υποφέρουν λιγότερο από οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις συγκριτικά με τους καπνιστές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο καταστροφής των αρθρώσεων.

Καφές: Η σχέση του καφέ και του τσαγιού με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα παραμένει ασαφής, Έρευνες έχουν δείξει ότι ο καφές χωρίς καφεΐνη (4 ή περισσότερα φλιτζάνια καθημερινά) αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου, ενώ το τσάι τον μειώνει. Άλλες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι ο καφές καθιστά λιγότερο αποτελεσματική τη φαρμακευτική αγωγή.

Καιρικές συνθήκες: Η βαρομετρική πίεση και οι αλλαγές της θερμοκρασίας επιδρούν στα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Επικρατεί η άποψη ότι η αλλαγή κλίματος επιδεινώνει τα συμπτώματα και ότι οι ασθενείς αισθάνονται γενικά καλύτερα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι σταθερές.

Εποχικές αλλεργίες: Έρευνες υποδεικνύουν ότι οι πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από αλλεργίες, ενώ όσοι υποφέρουν και από τα δύο, τείνουν να έχουν ηπιότερα συμπτώματα αρθρίτιδας.

Αλκοόλ: Έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι πίνουν τουλάχιστον ένα ποτό 3 ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ήταν τέσσερις φορές λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ρευματοειδή αρθρίτιδα συγκριτικά με όσους δεν έπιναν αλκοόλ. Οι πάσχοντες από τη νόσο που έπιναν αλκοόλ, έτειναν επίσης να έχουν ηπιότερα συμπτώματα.

Βιταμίνη D: Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που ζουν σε βόρειες χώρες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου, συγκριτικά με όσες ζουν σε χώρες με ηλιοφάνεια. Ένας λόγος είναι ότι η έλλειψη ήλιου προκαλεί ανεπάρκεια βιταμίνης D, η οποία συνδέεται με πολλές αυτοάνοσες παθήσεις.

Εγκυμοσύνη: Οι γυναίκες σταματούν να λαμβάνουν φάρμακα την περίοδο της κύησης για να μην βλάψουν το έμβρυο. Σε κάποιες τα συμπτώματα βελτιώνονται ή υποχωρούν λόγω της καταστολής του ανοσοποιητικού, ενώ σε άλλες ο πόνος επιδεινώνεται.

Θηλασμός: Ένα από τα πολλά οφέλη του θηλασμού είναι και η μείωση της έντασης των συμπτωμάτων της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σχετική μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που θήλαζαν 1-2 χρόνια είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν την πάθηση. Εκείνες που θήλασαν συνολικά πάνω από 2 χρόνια είχαν 50% μικρότερο κίνδυνο.

Ορμόνες / αντισυλληπτικά: Μελέτη του 2004 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες με ακανόνιστο κύκλο έχουν υψηλότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Οι ορμόνες παίζουν πιθανώς ρόλο στη μείωση των συμπτωμάτων. Τα οιστρογόνα μειώνουν τον πόνο, ενώ οι περιεμμηνοπαυσιακές κρίσεις μπορεί να προκαλούνται από πτώση των οιστρογόνων.

Κρυολόγημα / γρίπη: Η γρίπη και το κρυολόγημα μπορούν να αποβούν επικίνδυνα για όσους παίρνουν φάρμακα για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τα οποία καταστέλλουν το ανοσοποιητικό. Στους πάσχοντες από τη νόσο συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης.

 



Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/377199/reymatoeidis-arthritida-paragontes-poy-tin-prokaloyn-epideinonoyn-ta-symptomata-eikones




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ