Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021

Αραίωση μαλλιών: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες (εικόνες)

Αραίωση μαλλιών: Ποιες είναι οι πιθανές αιτίες (εικόνες)

Οι περισσότεροι άνθρωποι ταυτίζουν την τριχόπτωση και την αραίωση των μαλλιών με τη γήρανση.

Η αλήθεια όμως είναι ότι αραίωση μαλλιών μπορεί να παρουσιάσουν και νεότεροι άνθρωποι.

Δείτε τις απρόσμενες αιτίες που μπορεί να συμβαίνει αυτό:

Θυρεοειδής: Ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που ρυθμίζουν πολλές διαδικασίες σε όλο το σώμα. Όταν παράγει πολύ περισσότερη ή πολύ μικρή ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης, ο κύκλος ανάπτυξης της τρίχας μπορεί να διαταραχθεί. Αλλά η απώλεια μαλλιών είναι σπάνια το μόνο σημάδι ενός προβλήματος του θυρεοειδούς. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια ή αύξηση βάρους, ευαισθησία στο κρύο ή τη ζέστη και αλλαγές στον καρδιακό ρυθμό.

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών: Οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) έχουν χρόνιες ορμονικές διαταραχές. Το σώμα παράγει περισσότερα ανδρογόνα με αποτέλεσμα να αναπτύσσεται τριχοφυΐα σε ανεπιθύμητα σημεία, στο πρόσωπο και το σώμα, ενώ τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής γίνονται λεπτότερα. Μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα ωορρηξίας, ακμής, και αύξηση του σωματικού βάρους. Η αραίωση των μαλλιών αποτελεί συχνά τη μόνη προφανή ένδειξη.

Γυροειδής αλωπεκία: Η γυροειδής αλωπεκία κάνει τα μαλλιά να πέφτουν και να δημιουργούνται κενά «μπαλώματα» στο κεφάλι χωρίς τρίχες. Ο ένοχος είναι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, το οποίο επιτίθεται κατά λάθος στους υγιείς θύλακες των τριχών. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ζημιά δεν είναι μόνιμη. Τα μπαλώματα που λείπουν συνήθως αναπτύσσονται πάλι μέσα σε έξι μήνες έως ένα χρόνο. Σε σπάνιες περιπτώσεις, οι ασθενείς μπορεί να χάσουν όλα τα μαλλιά στο τριχωτό της κεφαλής και το σώμα τους.

Λειχήνας στο τριχωτό της κεφαλής (μύκητας): Όταν ο λειχήνας επηρεάζει το τριχωτό της κεφαλής, ο μύκητας προκαλεί πολύ συγκεκριμένα συμπτώματα: φαγούρα και στρογγυλά φαλακρά μπαλώματα. Οι φαλακρές περιοχές μπορεί να είναι επίσης φολιδωτές και με κόκκινη απόχρωση. Ο λειχήνας στο τριχωτό της κεφαλής αντιμετωπίζεται με αντιμυκητιασικά φάρμακα. Ο μύκητας εξαπλώνεται εύκολα με την επαφή και γι' αυτόν το λόγο τα μέλη της οικογένειας τους ασθενούς θα πρέπει να προσέχουν για πιθανά συμπτώματα.

 Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/388185/araiosi-mallion-poies-einai-oi-pithanes-aities-eikones

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ