Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2020

Προς νέα κρίση: Οι Τούρκοι ''επιστρέφουν'' στον Έβρο

Προς νέα κρίση: Οι Τούρκοι ''επιστρέφουν'' στον Έβρο

Ανοίγουν νέο μέτωπο
Oι Τούρκοι επιστρέφουν στον Έβρο και επιχειρούν να μεταφέρουν εκατοντάδες παράτυπους μετανάστες μέσω του ποταμού στην Ελλάδα. 

Το τουρκικό σχέδιο και οι μεταναστευτικές ροές 
Έχει αναφερθεί πολλάκις πως τα ελληνοτουρκικά σύνορα από την πλευρά της Τουρκίας, σε όλο το μήκος του ποταμού, στρατονομεύονται 24 ωρες το 24ωρο. Η παρουσία των Τούρκων στρατιωτικών όλο το 24ωρο είναι έντονη και σαφώς πολυπληθέστερη από τις ελληνικές δυνάμεις στρατού, αστυνομίας και συνοριοφυλακής.

Αυτό σημαίνει πως η δίοδος των μεταναστών από την Τουρκία προς το ποτάμι είναι πρακτικά αδύνατη. Παρ' όλα αυτά όμως τους τελευταίους μήνες η πίεση από το  ποτάμι σε όλο το μήκος του, έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Πως φτάνουν λοιπόν οι μετανάστες στο ποτάμι; Δεν γίνονται αντιληπτοί; πως περνάνε μέσα από στρατικοποιημένες τουρκικές ζώνες διανύοντας τόσα χιλιόμετρα. Εύλογα ερωτήματα αν θα μιλούσαμε για ένα άλλο κράτος. 

Πολλές μαρτυρίες μεταναστών που καταφέρνουν τελικά να περνούν, αναφέρουν πως τους μεταφέρουν και τους συγκεντρώνουν σε στρατικοποιημένα camp κοντά στα σύνορα και από εκεί με οχήματα, είτε στρατιωτικά, είτε άλλου τύπου που χρησιμοποιεί η στρατοχωροφυλακή και που λειτουργούν εν είδει... ταξί μεταφοράς μεταναστών, τους προωθούν κοντά στα σύνορα, στο ποτάμι για να περάσουν. Έχει πιάσει πολλές φορές ο φωτογραφικός φακός Τούρκους στρατιώτες να παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών και να τους ωθούν να περάσουν τα σύνορα, μην επιτρέποντας τους να επιστρέψουν πίσω. 


Ουσιαστικά την δεδομένη στιγμή οι Τούρκοι επανέρχονται με νέο σχέδιο. Μετά το κάζο του περασμένου Μαρτίου που επιχείρησαν να μεταφέρουν οργανωμένα  χιλιάδες μετανάστες στη Ελλάδα ασκώντας πίεση στα σύνορα, με αποτέλεσμα ο στρατός της χώρας και η αστυνομία να δημιουργήσουν ένα «τοίχος» προστασίας των συνόρων μας και κατ΄επέκταση της Ευρώπη, επανέρχονται και στέλνουν μετανάστες με μια ελεγχόμενη ροή από όλο το μήκος του ποταμού, προκειμένου να είναι πιο εύκολη η πρόσβασή τους στο Ελληνικό έδαφος.

Οι  συνοριοφύλακες που επιχειρούν καθημερινά και καθ΄όλη την διάρκεια του 24ωρου σε όλο το μήκος και το πλάτος του ποταμού Έβρου, έχουν διαπιστώσει αυτές τις οργανωμένες μετακινήσεις μεταναστών από την Τουρκική πλευρά. Ο αριθμός των ατόμων που επιχειρούν να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν σε Ελληνικό έδαφος καθημερινά μπορεί να ξεπερνά και τις 700 αποτροπές το 24ωρο. 

Παναγιώτης Χαρέλας: Οι μετανάστες ξεφορτώνονται με στρατιωτικά οχήματα 
Μιλώντας στo Newpost, ο πρόεδρος της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, επισημαίνει πως πλέον οι Τούρκοι δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα σχετικά με την μεταφορά των μεταναστών.

Όπως τονίζει, «Από τον Μάρτιο όταν απομακρύνθηκαν όλοι από τις Καστανιές, είχαμε τονίσει, πως για μας τίποτε δεν έχει τελειώσει. Η προσπάθεια μας  και η μάχη μας για απροσπέλαστα σύνορα συνεχίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που πέρα από τα χαμόγελα των πρώτων ημερών του Μαρτίου, αυτής της τεράστιας υπερπροσπάθειας, δεν διήρκησαν αυτά για πολύ. Η προσπάθεια μας είναι συνεχής και δεν θα σταματήσει.  


Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναπαυόμαστε. Δεν κρύβονται πλέον από την απέναντι πλευρά. Οι μετανάστες με οχήματα «ξεφορτώνονται» δίπλα στο ποτάμι, ανάμεσα από τα στρατιωτικά τους περίπολα, σε όλο το μήκος των συνόρων. Αυτές τις μεγάλες πιέσεις αντιμετωπίζουμε σήμερα και οι αποτροπές παράνομης εισόδου είναι καθημερινές και πάρα πολλές.   

Οι ενισχύσεις με τους νέους μας συναδέλφους συνοριοφύλακες, τόσο στον Έβρο όσο όμως και στα νησιά, προδιαγράφουν μετά από πολλά χρόνια απραξίας από την πολιτεία, το καλύτερο μέλλον της συνοριακής φύλαξης στην χώρα μας.  

Η ενίσχυση αυτή με νέους συνοριοφύλακες θα πρέπει να συνεχιστεί όχι μόνο σε Έβρο και νησιά. Είναι ανάγκη να εδραιώσουμε το αίσθημα ασφάλειας σε όλη τη χώρα από τις ροές αυτές των μεταναστών αλλά και από την διασυνοριακή εγκληματικότητα. Να μην ξεχάσουμε όλα τα σημεία εισόδου – εξόδου της χώρας μας. Οφείλουμε να κοιτάμε στα σύνορα μας αλλά παράλληλά και στο εσωτερικό μας».Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/esoteriki-asfaleia/6969380_pros-nea-krisi-oi-toyrkoi-epistrefoyn-ston-ebro

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ