Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2020

Φλώρινα: Προσβάσιμες πόλεις ζητούν τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας

Φλώρινα: Προσβάσιμες πόλεις ζητούν τα άτομα με προβλήματα κινητικότητας

Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με κινητικά προβλήματα τόσο στην πόλη της Φλώρινας όσο και σε πολλές υπηρεσίες εξέθεσαν στην ΕΡΤ Φλώρινας ο Αλέξανδρος, ο Παναγιώτης και ο Μάκης, θέλοντας να μας εξηγήσουν μια δική τους ημέρα, τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν, αλλά και την προσπάθεια ομαλής ένταξής τους στην καθημερινότητα.

Το παράπονο όλων, η έλλειψη ραμπών σε αρκετές υπηρεσίε, κτίρια και εκπαιδευτικές μονάδες, που θέτουν εμπόδια στην καθημερινή ζωή και την εξυπηρέτηση των ατόμων με κινητικές δυσκολίες.

«Η πρόσβαση στην πόλη είναι αρκετά δύσκολη», μας εξηγούν, «αφού οι περισσότερες ράμπες καταλαμβάνονται από παρκαρισμένα οχήματα, και τα πεζοδρόμια ακόμα και στο ποτάμι έχουν καταληφθεί από τραπεζοκαθίσματα καθιστώντας τα απροσπέλαστα για αναπηρικά αμαξίδια και καρότσια».

Πρέπει να δοθεί μια λύση, υπογραμμίζουν, ώστε να μπορούν και να εξυπηρετηθούν μόνοι τους στις υπηρεσίες και να μετακινηθούν με άνεση στην πόλη, χωρίς προβλήματα.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ατόμων με ειδικές ανάγκες, Αγνή Σιδηροπούλου, επισήμανε ότι η ομοσπονδία έχει ήδη καταθέσει τις προτάσεις της στο Εθνικό Σχέδιο που βρίσκεται υπό διαβούλευση για τη δημιουργία πόλεων οι οποίες θα είναι προσβάσιμες στα άτομα με κινητικά και όχι μόνο προβλήματα, επειδή, όπως είπε σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ Φλώρινας, «η προσβασιμότητα είναι το κλειδί της ένταξης των ατόμων με αναπηρίες στην καθημερινότητα, στην κοινωνία, στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας».

Η κ. Σιδηροπούλου είπε ακόμα ότι και οι Δήμοι και οι περιφέρειες μπορούν να υποβάλλουν προτάσεις σε πολλά ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ώστε να χρηματοδοτηθούν για να κάνουν τους Δήμους προσβάσιμους σε όλους τους ανθρώπους με κινητικές και άλλες δυσκολίες.Πηγή: https://www.ert.gr/perifereiakoi-stathmoi/florina/florina-prosvasimes-poleis-zitoyn-ta-atoma-me-provlimata-kinitikotitas/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ