Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΥΠΕΞ: Παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία τον σεβασμό μειονοτικών δικαιωμάτων

ΥΠΕΞ: Παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία τον σεβασμό μειονοτικών δικαιωμάτων

Απάντηση στις νέες αναφορές της Τουρκίας για καταπάτηση των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, την οποία η Τουρκία επιμένει να αποκαλεί «τουρκική», έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας  πως «είναι τουλάχιστον παράδοξο, αν όχι αστείο, να υποδεικνύει η Τουρκία στην Ελλάδα την ανάγκη σεβασμού μειονοτικών δικαιωμάτων», αναφορικά «με τη σημερινή τοποθέτηση του τουρκικού ΥΠΕΞ περί σχολείων μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη».

Κατά την άποψη του ελληνικού ΥΠΕΞ, η ιστορία θα παραμείνει για πάντα ο πλέον αντικειμενικός μάρτυρας για τον συστηματικό τρόπο εξάλειψης από την Τουρκία όλων των μειονοτήτων στην επικράτειά της κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα.

Όσον αφορά τις εκπαιδευτικές επιλογές της ελληνικής πολιτείας, το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι αυτές γίνονται ισότιμα και χωρίς διακρίσεις για όλους τους Έλληνες πολίτες, πάντοτε με αποκλειστικό γνώμονα την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και το συμφέρον των μαθητών. Ειδικότερα για τη μουσουλμανική μειονότητα, σημειώνει ότι στην περιοχή λειτουργούν 115 μειονοτικά δημοτικά σχολεία, εντός των οποίων η παρεχόμενη διδασκαλία διασφαλίζει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα των μαθητών και προσθέτει καταληκτικά: «Παρεμπιπτόντως, στην Κωνσταντινούπολη το 1955 υπήρχαν 54 ελληνικά δημοτικά σχολεία, ενώ σήμερα μόνο 3. Γνωρίζει άραγε η τουρκική ηγεσία γιατί;», παρατηρεί δηκτικά το ελληνικό υπουργείο.

Προηγουμένως ο Τούρκος εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, υποστήριξε πως η Ελλάδα ασκεί συστηματική πολιτική για κλείσιμο των, εν Ελλάδι, μειονοτικών σχολείων.

Ειδικότερα η Ελλάδα, τα τελευταία 25 χρόνια, με πρόσχημα τα μέτρα οικονομικής λιτότητας, «κλείνει προσωρινά» μειονοτικά σχολεία, χωρίς να συμβουλεύεται την ίδια τη μειονότητα, υποστήριξε ο κ. Ακσόι και ανέφερε ως το πιο πρόσφατο παράδειγμα το κλείσιμο οκτώ μειονοτικών δημοτικών στη Θράκη.

Ο Χαμί Ακσόι δήλωσε αναλυτικά:

«Η πρακτική αυτή της Ελλάδας αποτελεί μέρος της πολιτικής αφομοίωσης και καταπίεσης που εφαρμόζεται εδώ και δεκαετίες εναντίον της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης”. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει θεατής στη συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε μια χώρα-μέλος. Καλούμε την Ελλάδα να τερματίσει την πολιτική παραβίασης των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων των παιδιών της μειονότητας με διάφορα πρόσχημα και να ανοίξετε ξανά αυτά τα σχολεία».

Μάλιστα ο Χ. Ακσόι σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες της ενώπιον των ελληνικών αρχών για την επίλυση των εκπαιδευτικών προβλημάτων της “τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης” βάσει της αμοιβαιότητας που καθιερώθηκε από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης».Πηγή: https://www.makthes.gr/ypex-paradoxo-an-ochi-asteio-na-ypodeiknyei-i-toyrkia-ton-sevasmo-meionotikon-dikaiomaton-303379

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ