Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Από ποιες παθήσεις προστατεύουν τα κρεμμύδια (εικόνες)

Από ποιες παθήσεις προστατεύουν τα κρεμμύδια (εικόνες)

Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν τόσο για τη νοστιμιά του όσο και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Σήμερα αποτελεί βασικό συστατικό μαγειρικής, λίγοι όμως γνωρίζουν τη σημαντική διατροφική του αξία.

Το κρεμμύδι μπορεί ωφελήσει την υγεία με πολλούς τρόπους. Δεν περιέχει νάτριο, χοληστερίνη και θερμίδες, είναι όμως πλούσιο σε φυτοχημικά, όπως δισουλφίδια και τρισουλφίδια, τα οποία ευθύνονται για τη χαρακτηριστική μυρωδιά του, έχουν όμως ταυτόχρονονα αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Περιέχει επίσης φλαβονοειδή και ιδιαίτερα κουερσετίνη, που έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ προσφέρει στον οργανισμό βιταμίνες Β6 και C, φυτικές ίνες, κάλιο, ασβέστιο, μαγγάνιο, χρώμιο και φυλλικό οξύ.

Δείτε τα σημαντικά οφέλη του κρεμμυδιού για την υγεία:

Κατά του καρκίνου: Έρευνες υποστηρίζουν ότι τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσετίνη που περιέχουν τα κρεμμύδια αναστέλλουν τη δράση και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Μελέτη του Ινστιτούτου Φαρμακολογίας του Μιλάνου έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση κρεμμυδιών και σκόρδου μειώνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο στόμα και το φάρυγγα, το μαστό, τις ωοθήκες και τον προστάτη.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου: Τα φυτοχημικά που περιέ­χει το κρεμμύδι είναι υπεύθυνα για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου, καθώς αυξάνουν την ποσότητα της ελεύθερης διαθέσιμης ινσουλίνης στο αίμα. Εκτός από υπογλυκαιμική και αντιοξειδωτική δράση, το κρεμμύδι περιέχει επίσης χρώμιο, το οποίο, σύμφωνα με έρευνες σε διαβητικούς, έχει την ικανότητα να μειώνει τα επίπεδα σακχάρου νηστείας, να βελτιώνει την ανοχή στη γλυκόζη αίματος, να μειώνει την ολική χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, καθώς και να αυξάνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης στο αίμα.

Προστατεύει την καρδιά: Οι υψηλές τιμές χοληστερίνης και αρτηριακής πίεσης είναι παράγοντες κινδύνου καρ­διαγγειακών νοσημάτων. Η συχνή κατανάλωση κρεμμυδιού έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερί­νης, καθώς και την υψηλή ­αρτηριακή πίεση, δρώντας προληπτικά κατά της εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, αθηροσκλήρωσης και εμφράγματος. Τα φλαβονοειδή που περιέχει σε συνδυασμό με το χρώμιο και τη βιταμίνη Β6, μειώνουν τα επίπεδα ομο­κυστεΐ­νης στο αίμα, που αποτελεί έναν ακόμη σημαντικό παράγοντα κινδύνου για έμφραγμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν τακτικά τροφές με φλαβονοειδή, έχουν 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιαγγειακή νόσο.

Αντιφλεγμονώδη δράση: Πολλά συστατικά του κρεμμυδιού συμβάλλουν στη μείωση της έντασης των συμπτωμάτων που σχε­τίζονται με φλεγμονώδεις καταστάσεις, είτε αυτές οφείλονται σε οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα είτε σε αλλεργικό φλεγμονώδες άσθμα και σε αναπνευστική συμφόρηση λόγω κοινού κρυολογήματος. Υπεύθυνα για την αντιφλεγμονώδη δράση του κρεμμυδιού είναι κυρίως η βιταμίνη C και τα φλαβονοειδή και ιδιαίτερα η κουερσιτίνη.

Προστατεύει τα οστά: Το κρεμμύδι προστατεύει και από την οστεοπόρωση, καθώς βοηθά στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας, με τρόπο μάλιστα ανάλογο της φαρμακευτικής αγωγής που χορηγείται σε ασθενείς με οστεοπόρωση.

 Πηγή: https://www.onmed.gr/ygeia/story/385997/apo-poies-pathiseis-prostateyoyn-ta-kremmydia-eikones

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ