Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020

Στα ΑΚΡΑ η Τουρκία ανοίγει όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα: ΑΟΖ, Αιγαίο και Θράκη

Στα ΑΚΡΑ η Τουρκία ανοίγει όλα τα μέτωπα με την Ελλάδα: ΑΟΖ, Αιγαίο και Θράκη

Συμφωνεί για «πολιτική λύση στην Λιβύη και επικεντρώνεται στην χώρα μας...
Ο  εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu για τις σχέσεις με την Ελλάδα αλλά και για το παράνομο μνημόνιο Τουρκίας και Λιβύης.

«Mόλις πρόσφατα η Ελλάδα και η Ιταλία υπέγραψαν  μεταξύ του μια συμφωνία υφαλοκρηπίδας κι εμείς το δεχθήκαμε αυτό με ικανοποίηση. Δεν είναι θέμα που μας αφορά άμεσα, αλλά οι δύο χώρες συναντήθηκαν και καθόρισαν τα δικά τους όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Το ίδιο κάναμε κι εμείς με τη Λιβύη και το σημαντικό είναι πως με  τη συμφωνία αυτή  επιβεβαιώσαμε πως είμαστε θαλάσσιοι γείτονες με τη Λιβύη. Τώρα θα αναπτυχθεί μια συμφωνία ᾽᾽kazan kazan ( win-win) σχέση μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας. Άρα ο αύριο όταν ωριμάσουν οι πολιτικές συνθήκες θα γίνουν έρευνες σε αυτή την περιοχή που συμφωνήσαμε και αν βρεθεί κάτι η Τουρκία και η Λιβύη  θα μοιραστούν τα έσοδα», δήλωσε ο Καλίν, αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί.

«Με την Ελλάδα μπορούμε  να μιλήσουμε άμεσα για ζητήματα όπως το Αιγαίο και να επιλύσουμε διαφορές απόψεων ή διαφορές που προκύπτουν κατά καιρούς. Αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας  ήταν ανοιχτοί  στο παρελθόν και ενδέχεται να είναι ανοιχτοί και από δω και πέρα.. Έχουμε μουσουλμάνους πολίτες μας τουρκικής καταγωγής που ζουν εκεί, υπάρχει τουρκική μουσουλμανική μειονότητα στην Δυτική Θράκη, έχουν ζητήματα  και άλλα θέματα. Μέσω διαπραγματεύσεων είναι πάντοτε δυνατόν μιλώντας μεταξύ μας να διανύσουμε  απόσταση. Οι δύο ηγέτες κατά την τελευταία τηλεφωνική τους επικοινωνία επέδειξαν βούληση προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

Οι Τούρκοι λοιπόν δεν ανοίγουν μόνο θέμα Καστελόριζου/Κρήτης και Αιγαίου αλλά ζητούν συζητήσεις και για την Θράκη, την οποία οι τουρκόφρονες που ζουν εκεί θέλουν να την ανεξαρτητοποιήσουν και να την προσαρτήσουν μετά στην Τουρκία.

Η Τουρκία ζητά πολλά για να πάρει όπου μπορέσει.

Αντίθετα, μετά την επίθεση στην βάση Αλ Ουατίγια στην Λιβύη και τις ρωσικές πιέσεις, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, υπογραμμίζοντας πως η Λιβύη αποτελεί θαλάσσιο γείτονα της Τουρκίας.

«Η Λιβύη αποτελεί τον θαλάσσιο γείτονά μας, μέσω της Μεσογείου. Ακόμη και η πιο μικρή κρίση, ένταση, σύρραξη ή πόλεμος επηρεάζει άμεσα την τουρκική ασφάλεια. Τα ζητήματα στη Λιβύη αφορούν άμεσα στην ασφάλεια τόσο της Μεσογείου όσο και του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Τούρκος αξιωματούχος.

Παράλληλα, κάλεσε όλους τους διεθνείς παράγοντες να αναγνωρίσουν την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), υπό τον Φαγέζ αλ Σάρατζ.Πηγή: https://www.el.gr/ethnos/sta-akra-i-toyrkia-anoigei-ola-ta-metop/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ