Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020

Αραβικά ΜΜΕ για βομβαρδισμό στην αλ-Ουατίγια: Δεν ήταν Mirage των ΗΑΕ αλλά αιγυπτιακά ή γαλλικά Rafale

Αραβικά ΜΜΕ για βομβαρδισμό στην αλ-Ουατίγια: Δεν ήταν Mirage των ΗΑΕ αλλά αιγυπτιακά ή γαλλικά Rafale

Νέα σενάριο σχετικά με το ποια κράτη πραγματοποίησαν την επίθεση στην αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στην Λιβύη διακινεί η γνωστή ιστοσελίδα Arab Weekly.

Εκεί που η «ζυγαριά είχε κάτσει» στα Mirage 2000-9 των ΗΑΕ, μετά τις δηλώσεςι Λίβυων & Τούρκων αξιωματούχων, τώρα στην αναζήτηση των «άγνωστων» αεροσκαφών μπαίνουν και τα Rafale.

Οι νέες πληροφορίες θέλουν τα αεροσκάφη  που επιτέθηκαν στην τουρκική αεροπορική βάση αλ-Ουατίγια στη δυτική Λιβύη, να ήταν τύπου Rafale -κάτι που περιορίζει την αναζήτηση των επιτιθέμενων ανάμεσα σε μόλις δύο κράτη: τη Γαλλία και την Αίγυπτο, τις δύο χώρες που διαθέτουν αυτόν τον τύπο αεροσκαφών.

Η Ελλάδα αποκλείεται…  αυτομάτως καθώς δεν απέκτησε ποτέ, τον τύπο αυτό του γαλλικού μαχητικού, αν και στο παρελθόν είχε υπάρξει έντονη  κινητικότητα.

Οι ίδιες πηγές εκτίμησαν ότι η επίθεση αποτέλεσε μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στην Τρίπολη, η οποία είναι ενδεικτική της τουρκικής επιρροής στη δυτική Λιβύη.

Στην περίπτωση που ήταν τα μαχητικά ήταν Rafale το πιθανότερο είναι να ήταν αιγυπτιακά, καθώς η Γαλλία δεν θα ρίσκαρε μια τέτοια κίνηση, αν και το 2011 είχε βομβαρδίσει ανηλεώς τον Στρατό της Λιβύης και μάλιστα λέγεται ότι ο βομβαρδισμός στο τελευταίο κομβόι του Καντάφι, πριν αυτός εκτελεστεί από εξτρεμιστές, ήταν από γαλλικά χέρια.

ΕικόναΠηγή: https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/diethnis-asfaleia/894009_nea-ekdosi-gia-ton-vomvardismo-stin-al-oyatigia-den-itan

BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ