Σάββατο 6 Ιουνίου 2020

Τσιόδρας: 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 32 νεκροί - Χαρδαλιάς: Διακόπτονται οι πτήσεις από και προς Ολλανδία-Γερμανία

Τσιόδρας: 95 νέα κρούσματα κορωνοϊού, 32 νεκροί - Χαρδαλιάς: Διακόπτονται οι πτήσεις από και προς Ολλανδία-Γερμανία

Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας για τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Στους 32 έχουν ανέλθει οι νεκροί στη χώρα μας εξαιτίας επιπλοκών από τον κορονοϊό, καθώς τέσσερις ακόμη συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη, το τελευταίο 24ωρο. Όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έχουν επιβεβαιωθεί 95 νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να έχει ανέλθει πλέον σε 1.061. Σε ΜΕΘ νοσηλεύονται 69 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Οι 47 ασθενείς από τους 69 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι άνω των 65 ετών ή με υποκείμενο νόσημα. Πέντε ασθενείς έχουν βγει από την εντατική.

Η μέση ηλικία των θανόντων, όπως είπε, ήταν τα 73 έτη. Από τους 32 νεκρούς, οι 25 ήταν άνδρες και οι 7 γυναίκες. Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, στη χώρα έχουν γίνει 14.363 τεστ για κορονοϊό.

Σε όλο τον κόσμο έχουν επιβεβαιωθεί 621.000 κρούσματα και έχουν καταγραφεί 28.600 θάνατοι, ενώ 137.000 συνάνθρωποί μας ανάρρωσαν. Στο επίκεντρο της πανδημίας φαίνεται πως βρίσκονται πλέον οι ΗΠΑ και έχουν τα περισσότερα κρούσματα σε όλο τον κόσμο, πάνω από 105.000 κρούσματα. Ειδική αναφορά έκανε για τη Νέα Υόρκη, όπου όπως είπε η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη καθώς έχουν υπερκεραστεί οι δυνατότητες του συστήματος υγείας για ανταπόκριση. 

Η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι χώρες με τις περισσότερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

«Είμαστε στο καλό σενάριο»

Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τον κορονοιό στη χώρα μας, γι' αυτό παραμένουμε σε επιφυλακή, τόνισε στην αποψινή ενημέρωσή του ο κος Τσίοδρας ο οποίος πρόσθεσε: «είμαστε στο καλό σενάριο και το κακό σενάριο δεν φαίνεται προς το παρόν». Η διασπορά φυσικά και υπάρχει στην κοινότητα, ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε μιλώντας για το φαινόμενο της Ιταλίας, ότι «όταν αψηφούμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Όσο ο ιός είναι εδώ, υπάρχει απειλή. Αν λίγο χαλαρώσεις, θα σου ξανά επιτεθεί με μανία».

Τα σύμπτωμα και πότε θα μας προβληματίσουν

Ο κος Τσιόδρας αναφερόμενος σε διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα, τόνισε ότι «ο μέσος χρόνος από την έναρξη των συμπτωμάτων για να παρουσιάσει κάποιος σοβαρά συμπτώματα, όπως η δυσκολία στην αναπνοή, είναι οι 5 μέρες τουλάχιστον, ενώ μέχρι τη νοσηλεία όταν αυτή είναι απαραίτητη είναι οι 7 ημέρες». Όσον αφορά τον θάνατο κάποιου που νοσεί από κορονοϊό, φαίνεται ότι αυτός επέρχεται 14 με 20 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Επίσης, γι' αυτούς που μπαίνουν στο νοσοκομείο, η μέση διάρκεια παραμονής είναι οι 10 ημέρες σύμφωνα με τα ίδια διεθνή δεδομένα, αλλά και την παρατήρηση στη χώρα μας, όπως εξήγησε.

Στα 1.061 τα κρούσματα. 32 οι θάνατοι

Όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου στη χώρα μας, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 95 νέα κρούσματα. Ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στη χώρα φτάνει πλέον τα 1061. Τέσσερις νέοι θάνατοι σημειώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες, ανεβάζοντας στους 32 το σύνολο όσων έχουν χάσει της ζωή τους από τον κορονοϊό. 25 από τους νεκρούς ήταν άνδρες και 7 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη, οι περισσότεροι με υποκείμενο νόσημα. Από τους ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 69 είναι διασωληνομένοι, από τους οποίους 12 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

Τα νεότερα για τη φαρμακευτική αγωγή

Για τη φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται, ο κος Τσιόδρας είπε ότι από ειδική επιτροπή έχουν δοθεί κατευθυντήριες οδηγίες στους γιατρούς, οι οποίες θα επανεξετάζονται όσο θα αναφέρονται νέα στοιχεία για τη θεραπεία από τη διεθνή πρακτική και συμπλήρωσε: «η επιτροπή αυτή υιοθέτησε επίσης ειδικές οδηγίες για την προφυλακτική χορήγηση αντιπηκτικής αγωγής στους ασθενείς που νοσηλεύονται». Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κύριος Τσιόδρας στην «κάποια» όπως είπε καρδιοτοξικότητα που έχει ο κορονοϊός. Μίλησε για το λόγο αυτό για τη χορήγηση της Κολχικίνης που χορηγείται ήδη για την περικαρδίτιδα, λέγοντας πως «το φάρμακο αυτό ενδέχεται να έχει κάποια δράση στους ασθενείς με κορονοϊό για να προστατευθεί η καρδιά. Θα το δώσουμε στο πλαίσιο ενός αυστηρού πρωτοκόλλου».

Περιορίστε το φόβο για το δικό σας καλό

«Είναι πολύ σύνηθες και λογικό να έχουμε φόβο για εμάς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα, για πιθανή μόλυνση από την ασθένεια και τη μετάδοση της» συνέχισε ο εκπρόσωπος τους υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό αναφερόμενος στη θωράκιση της ψυχικής υγείας όλων μας.

Ο ίδιος συνέστησε να περιορίσουμε τη συνεχόμενη έκθεση μας σε ειδήσεις, να επικοινωνούμε με σημαντικούς για εμάς ανθρώπους και να διατηρούμε το υποστηρικτικό αυτό δίκτυο, να φροντίσουμε για μια ισορροπημένη διατροφή, αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, επαρκή ξεκούραση και σωματική άσκηση όσο αυτό είναι δυνατό και να μην μένουμε μόνοι.

«'Άλλο κοινωνική απόσταση και άλλο απομόνωση και μοναξιά» κατέληξε ο κος Τσιόδρας.

Χαρδαλιάς: Δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό - Διακοπή πτήσεων από αύριο από και προς την Ολλανδία

Τη δυνατότητα να λαμβάνουν τις ιατρικές συνταγές στο κινητό τους χωρίς να χρειάζεται να τις προσκομίζουν τυπωμένες στον φαρμακοποιό έχουν από σήμερα οι πολίτες, ενημέρωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι η νέα διαδικασία είναι προαιρετική μέσω του gov.gr.

Ανακοίνωσε τη διακοπή πτήσεων από αύριο, Κυριακή στις 3 το πρωί έως τις 15 Απριλίου, από και προς την Ολλανδία και τη Γερμανία.

Επιστροφές γίνεται μόνο για άτομα που έχουν πολύ ειδικούς λόγους, τόνισε και σημείωσε ότι δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας. Αυτοί που θα επαναπατριστούν θα είναι αυτοί που έχουν πραγματική ανάγκη, σημείωσε.

 

Θα κλείνουν οριστικά οι λαϊκές αγορές στις οποίες δεν τηρούνται οι κανόνες 

Προειδοποίηση ότι από τη Δευτέρα θα κλείνουν οριστικά οι λαϊκές αγορές στις οποίες δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας, σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν αποφασισθεί για την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, απηύθυνε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεως, “θέλουμε τις λαϊκές αγορές ανοικτές εφόσον συμμορφώνονται με τους κανόνες δημόσιας υγείας που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης και μόνο. Σήμερα παρά τις συστάσεις η κατάσταση δεν ήταν αυτή που έπρεπε με αποτέλεσμα να εμφανιστούν προφανείς κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση της νόσου”.

“Ξεκαθαρίζουμε πως από Δευτέρα σε αναφορά της υπηρεσίας μας ή της αστυνομίας για μη τήρηση των κανόνων ασφαλείας, τότε η λαϊκή αυτή θα κλείνει οριστικά. Εκπτώσεις δεν κάνουμε σε κανέναν όσον αφορά στην εφαρμογή των μέτρων”, τόνισε για να διαμηνύσει πως στην περίπτωση που παρατηρηθεί γενικότερα μη συμμόρφωση στις οδηγίες του υπουργείου Ανάπτυξης “τότε όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι”.Πηγή: https://www.real.gr/koinonia/arthro/tsiodras_95_nea_krousmata_koronoiou_32_nekroi_xardalias_diakoptontai_oi_ptiseis_apo_kai_pros_ollandia_germania-623454/

BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ