Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Νέα αιτία πολέμου μετά τα έξι ναυτικά μίλα – «Ηφαίστειο» ολόκληρη η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέα αιτία πολέμου μετά τα έξι ναυτικά μίλα – «Ηφαίστειο» ολόκληρη η Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε οριακό σημείο η γείτονα...

Ο τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα: Λιβύη, Συρία, Αιγαίο, Κύπρος, Κούρδοι. Μάλιστα, η Άγκυρα, προσφάτως, μετέφερε τα τεθωρακισμένα της από τον Έβρο στην Συρία, αφήνοντας σημαντικό κενό απέναντι στην Ελλάδα.

Οι εκστρατείες και τα πολλά μέτωπα δεν προκαλούν μόνο άγχος και ταραχή στην Τουρκία αλλά και οικονομική αστάθεια, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσει την γείτονα σε απελπιστικές κινήσεις, ακόμα και στο Αιγαίο.

Η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά 20% το τελευταίο διάστημα έναντι του δολαρίου, ξεπερνώντας το λεγόμενο ψυχολογικό φράγμα των 6 λιρών έναντι του δολαρίου, 6,5 λιρών έναντι του ευρώ.

Ως εκ τούτου, υπάρχει αφαίμαξη των κρατικών τραπεζών και της κεντρικής τράπεζας για να στηριχθεί το νόμισμα. Τουτέστιν, λαμβάνονται 32 δις δολάρια από τα κρατικά αποθέματα για να αγοραστούν δολάρια και να στηριχθεί η λίρα. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος.

Επιπλέον, ο πληθωρισμός της χώρας κυμαίνεται στο 12,1% και η ανεργία στο 13,5%!

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τσουχτερές ανατιμήσεις στα ΜΜΜ!

Συγκεκριμένα:

 

  • 35% αύξηση στις συγκοινωνίες
  • 98% αύξηση στους ναύλους των πλοίων
  • 50% αύξηση στο υποθαλάσσιο τούνελ στην Τουρκία. 

 

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, άπαξ και η οικονομία της Τουρκίας συνεχίσει τα ανοιχτά μέτωπα, η τουρκική λίρα θα μειωθεί ακόμα 20% μέχρι το τέλος του έτους, κατρακυλώντας στο επίπεδο των 7,5 λιρών το δολάριο.    

Λόγω αυτής της κατάστασης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δέχεται πολιτικά χτυπήματα από το εσωτερικό της χώρας! Οι κεμαλιστές και οι εθνικιστές της Ακσενές του λένε πως δεν μπορεί μια κανονική οικονομία να διοικείται από τον γαμπρό του πρωθυπουργού, χρειάζεται έναν κανονικό οικονομολόγο σε μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, ειδικά μετά το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει.

Συγκεκριμένα, ο Αλμπαϊράκ κατηγορείται ότι με την οικογένειά του αγόρασαν γη σε σημείο όπου σχεδιάζεται να περάσει η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, για να ενώσει την Μαύρη Θάλασσα με τη Θάλασσα του Μαρμαρά, παρακάμπτοντας τα Στενά του Βοσπόρου και καταλύοντας την ελεύθερη ναυσιπλοΐα.

Η υπόθεση φαίνεται να μυρίζει μπαρούτι, καθώς βασική αιτία πολέμου, πέραν των διμερών αντιπαραθέσεων, μεταξύ χωρών (βλ. επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια από την Ελλάδα), θεωρείται μια σμπαραλιασμένη οικονομία, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια που την συνοδεύειΠηγή: https://www.el.gr/ethnos/themata/nea-aitia-polemoy-meta-ta-exi-naytika-m/

BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ