Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους δίχως διάλογο! Γράφει η Εύη Γκάλαβου

Εν έτει 2020, σε μία μικρή πόλη, φτωχή από καλλιτεχνικά δρώμενα, χωρίς να της λείπουν όμως οι καλλιτεχνικές ανησυχίες, ευτυχώς, διοργανώθηκε από το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ, το  Σάββατο (15-2-2020) στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε, ακύρωσα όσα θα/είχα προγραμματισμένα για εκείνη τη μέρα. Σου δίνετε τροφή και νερό, σε πνεύμα και ψυχή σε μια έρημο και θα αρνηθείς; Δεν έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθούμε τέτοιες εκδηλώσεις, συχνά στον τόπο μας, οπότε αρπάζεις την ευκαιρία και απολαμβάνεις την εμπειρία!

Αίθουσα γεμάτη, δεν είναι εύκολο να γεμίσει το γνωρίζουμε όλοι μας, αυτό και μόνο σαν πληροφορία προσθέτει στο γεγονός, δείχνει ότι υπάρχουν δίπλα μας συμπολίτες που αναζητούν νέους ορίζοντες.

Θα σας μεταφέρω αυτούσιο το κείμενο που ήταν γραμμένο στο φυλλάδιο που μοιράστηκε στο φεστιβάλ, για να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του ποιος και γιατί.

«Το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ είναι ένας πολιτιστικός Σύλλογος ο οποίος δραστηριοποιείται κυρίως στον χώρο του θεάτρου. Διαθέτει δικό του ενοικιαζόμενο χώρο, με ικανοποιητική σκηνή και κερκίδα 60 θέσεων. Διευθύνεται από επταμελές Δ.Σ. και Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Ανεβάζει θεατρικές παραστάσεις με ευρύ φάσμα ρεπερτορίου, με κύριο στόχο πάντα το ποιοτικό θέατρο και διαθέτει πλήθος εργαστηρίων, από μικρά παιδιά νηπιαγωγείου έως και μαθητές Λυκείου. Επίσης, διαθέτει οργανωμένο εργαστήριο ενηλίκων με διάρκεια σπουδών τα τρία έτη, ενώ  φέτος για πρώτη χρονιά δημιουργήθηκε και Δ έτος. Το ΒΟΡΕΙΟ ΠΕΔΙΟ, συμμετέχει σε πλήθος εκδηλώσεων, είτε τις οργανώνει το ίδιο είτε κάποιος άλλος φορέας. Επιπλέον, τα προηγούμενα έτη είχε τμήματα παράλληλων δράσεων στον χώρο του, με σημαντικότερο το τμήμα Κινηματογράφου, το οποίο οργάνωσε και οργανώνει πολλές δράσεις.

Η διοργάνωση του διεθνούς φεστιβάλ No Words ήταν ο μεγάλος στόχος του κινηματογραφικού τμήματος που έγινε πραγματικότητα το 2018 χάρη στην προσπάθεια όλων των μελών της ομάδας. Ένα φεστιβάλ ανεξάρτητο, αυτόνομο και καινοτόμο! Είναι ένα από τα λίγα Ευρωπαϊκά φεστιβάλ που το κύριο πρόγραμμα τους αφορά ταινίες μικρού μήκους δίχως διάλογο. Ας το χαρούμε»

 

Όντως το χαρήκαμε, το αγκαλιάσαμε με θέρμη, άλλωστε μόνο κερδισμένος βγαίνεις από τέτοιες εκδηλώσεις.  Το φεστιβάλ ήταν χωρισμένο σε δυο μέρη, στο α’ μέρος παρακολουθήσαμε και αργότερα ψηφίσαμε τις αγαπημένες μας ελληνικές συμμετοχές και στο β’ μέρος ακολούθησε το διεθνές κομμάτι στο οποίο και ψηφίσαμε για τις 3 καλύτερες ταινίες.

Στο φεστιβάλ, όπως θα ακούσετε και στο βίντεο, τίμησαν με την παρουσία τους και σκηνοθέτες των No Words.

Καλλιτεχνικές ανησυχίες, animation, εφέ, μοντάζ, σενάριο, ερασιτέχνες, επαγγελματίες, χιούμορ, προβληματισμός, πάθος, όρεξη μα πάνω απ’ όλα αγάπη για την 7η τέχνη!

Τα έβρισκες, τα έβλεπες, τα ένιωθες όλα αυτά στις ταινίες που συμμετείχαν, η διάρκεια ορισμένων ξεπερνούσε κάτι λίγο απ’ το ένα λεπτό και η μεγαλύτερη κάτι λιγότερο από τα πέντε λεπτά.

Φεύγεις γεμάτος ικανοποίηση και ανυπομονείς για το επόμενο φεστιβάλ!

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές!

Εύη Γκάλαβου

 

 

 BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ