Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

Κωδικός «Χρυσόμαλλο δέρας»: Αλβανοί και Σκοπιανοί πήραν «γεύση» Ελληνικού Στρατού (ΒΙΝΤΕΟ)

Κωδικός «Χρυσόμαλλο δέρας»: Αλβανοί και Σκοπιανοί πήραν «γεύση» Ελληνικού Στρατού (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η τελική φάση της άσκησης «Χρυσόμαλλο Δέρας».

 

Επρόκειτο για άσκηση τύπου invitex, η οποία χαρακτηρίστηκε ως ο «Ηνίοχος» του Στρατού Ξηράς.

Τι είναι οι ασκήσεις “invitex” (invitation exercise);

Αφορούν την διοργανώτρια χώρα, η οποία φιλοξενεί στο έδαφός της αντίστοιχες δυνάμεις από τις χώρες στις οποίες έχει απευθύνει πρόσκληση.

Στην άσκηση παρευρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Χαράλαμπο Λαλούση και Διοικητής της 1ης Στρατιάς και Γ´Σώματος, Κωνσταντίνο Κούτρα.

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι δυνάμεις αποτροπής, ασφάλειας, συνεργασίας και είναι δυνάμεις ειρήνης τελικά, γιατί αυτό επιδιώκουμε. Από την άλλη πλευρά, να είστε βέβαιοι ότι εάν χρειαστεί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και τελικά τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδος», ανέφερε στην ομιλία του ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Είμαστε σε θέση να αναπτύσσουμε συνεργασίες και συμμαχίες και σήμερα είδαμε μια άσκηση μεταξύ φίλων και συμμάχων χωρών, η οποία εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά για όλη την περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα. Διασφαλίζουμε τα συμφέροντα του έθνους και μαζί με τους συμμάχους μας προσπαθούμε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της περιφέρειας και της περιοχής μας και προς τα Βαλκάνια και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, δεν είναι μια εύκολη περιοχή, είναι δύσκολη περιοχή. Η Ελλάδα όμως, παρόλα αυτά, παραμένει μια νησίδα ασφάλειας και προσπαθούμε, μέσω των συνεργείων και των συνεργασιών που κάνουμε, να εμπεδώσουμε αυτό το αίσθημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους γύρω λαούς» κατέληξε ο κος Φλώρος.

Σημειώνεται πως η τελική φάση της άσκησης πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο Βολής του Ασκού Προφήτη, στο Κιλκίς. Εκεί, για πρώτη φορά, Ελλάδα, Ηνωμένες Πολιτείες, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Αλβανία και Σκόπια συνεργάστηκαν σε μία άσκηση με πολλαπλά σενάρια.

Παρά το κλίμα κοινής πορείας, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, Αλβανοί και Σκοπιανοί, πήραν «γεύση» από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Δείτε λεπτομέρειες στα ρεπορτάζ:Πηγή: https://www.el.gr/war/army/kodikos-chrysomallo-deras-alvanoi-k/

BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ