Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους οι Τούρκοι στη Συρία: Προελαύνουν Άσαντ και Ρώσοι – Εμπλοκή των ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Εγκαταλείπουν τις θέσεις τους οι Τούρκοι στη Συρία: Προελαύνουν Άσαντ και Ρώσοι – Εμπλοκή των ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

«Φλέγεται» η Συρία.

Την αστραπιαία υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από το παρατηρητήριο της Χασάκα στη Βόρεια Συρία ανακοίνωσαν πριν από λίγη ώρα οι συριακές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γνωστοποίησε πως δυνάμεις του τουρκικού στρατού τράπηκαν σε φυγή από σημεία-«κλειδιά» βορειοανατολικά της επαρχίας al-Hasakah στη Βόρεια Συρία.

Μάλιστα ήταν τόσο γρήγορη και απρόσμενη η φυγή των Τούρκων που δεν έδωσαν κάποια εξήγηση, πόσο μάλλον μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν και λοιπών θερμόαιμων της Άγκυρας.

Την είδηση μεταδίδουν πολλά αραβικά ΜΜΕ την τελευταία ώρα:

Αξίζει να σημειωθεί πως η κίνηση αυτή των τουρκικών δυνάμεων έρχεται μερικές ώρες μετά την προέλαση των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από κοινού με Ρώσους στρατιώτες σε σημεία που έχουν να πέσουν στα χέρια του Άσαντ σχεδόν από την αρχή του εμφυλίου στη Συρία!

Πιο συγκεκριμένα ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις εκκαθάρισης γύρω από τον αυτοκινητόδρομο Μ5 που συνδέει τη νότια με τη βόρεια Συρία, αφού κατάφερε χθες Τρίτη να τον θέσει υπό τον έλεγχό του, συνεχίζοντας την προέλασή του στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας παρά την αυξανόμενη ένταση με την Τουρκία που στηρίζει κάποιες ομάδες Σύρων ανταρτών.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατέλαβε και άλλα χωριά και περιοχές στο δυτικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις του που έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό σχεδόν 700.000 ανθρώπων από τον Δεκέμβριο.

«Οι γειτονικές περιοχές στον αυτοκινητόδρομο Μ5, δυτικά της οδού, στην επαρχία του Χαλεπιού είναι πλέον υπό τον έλεγχο του καθεστώτος», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Εξάλλου οι κυβερνητικές δυνάμεις προσπαθούν να εκδιώξουν τους Σύρους αντάρτες και τους τζιχαντικές που βρίσκονται ανατολικά του Μ5, επεσήμανε το Παρατηρητήριο και η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Al Watan.

Χθες ο συριακός στρατός έθεσε τον αυτοκινητόδρομο αυτό υπό τον έλεγχό του για πρώτη φορά από το 2012.Πηγή: https://www.el.gr/diethni/gaiostratigiki/egkataleipoyn-tis-theseis-toys-oi-toyr/

BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ