Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΔΑΜΟΓΙΑ Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΑ – ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΔΑΔΑΜΟΓΙΑ Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Νέες γυναίκες στην πολιτική, τολμούν να κάνουν τη διαφορά σε έναν , μέχρι πρότινος ανδροκρατούμενο χώρο.

Η Κατερίνα Δαδαμόγια, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ανοίγει τα χαρτιά της και μας μιλά για τον εαυτό της και την απόφασή της να ασχοληθεί με τα κοινά.

 

Απόφοιτος της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής. Είναι ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολείται με τη συμβουλευτική και την εκπόνηση μελετών ISO και HACCP για επιχειρήσεις του κλάδου των τροφίμων καθώς και με την κατάρτιση του προσωπικού επιχειρήσεων τροφίμων και των νέων αγροτών, σε συνεργασία με ΚΕΚ

 

 - Πολιτική και γυναίκα. Τι είναι για εσάς η πολιτική;

 

Θεωρώ ότι η πολιτική χαρακτηρίζεται έντονα από το στοιχείο της προσφοράς. Μέσα από την άσκηση αρμοδιοτήτων που απορρέουν από μια πολιτική θέση απώτερος στόχος είναι η προσφορά στην κοινωνία. Από μια άλλη οπτική, η πολιτική είναι δημιουργία και τρόπος έκφρασης.

 

-Τι μπορεί να προσφέρει μια γυναίκα στην πολιτική σκηνή;

 

Δεν θα ήθελα να θέσω το κριτήριο του φύλου ως παράγοντα προσφοράς στην πολιτική και γενικότερα στην κοινωνία. Για την ακρίβεια τις περισσότερες φορές με ενοχλεί μια τέτοια προσέγγιση. Ο κάθε άνθρωπος έχει μια ευκαιρία στην πολιτική, ειδικά δε στην τοπική αυτοδιοίκηση την οποία υπηρετώ, να συνδυάσει τις δυνατότητες που του παρέχονται από το θεσμοθετημένο μηχανισμό λειτουργίας με τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς του. Και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν ομαδοποιούνται βάσει φύλου. Θα έλεγα λοιπόν ότι μια γυναίκα στην πολιτική μπορεί να προσφέρει ό,τι και ένας άντρας.

 

 

- Ποιά είναι τα μειονεκτήματα του άντρα πολιτικού;

 

Θα ήταν άδικο να αναγνωρίζουμε εκ προοιμίου μειονεκτήματα σε κάποιον λόγω του φύλου του. Εξάλλου ακόμη και κάτι που αντικειμενικά θεωρείται μειονέκτημα, θα μπορούσε για κάποιον να αποτελέσει ευκαιρία. Υπάρχουν άντρες που έγραψαν ιστορία στην πολιτική και άλλοι που δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν και να εμπνεύσουν. Δεν θα ήθελα να στέκομαι στα μειονεκτήματα αλλά στα θετικά στοιχεία της κάθε προσωπικότητας.

 

- Τι θα θυσιάζατε για να πετύχετε στην αυτοδιοίκηση;

 

Εκ των πραγμάτων όταν μπαίνεις στη διαδικασία του εκλέγεσθαι και έπειτα αναλαμβάνεις κάποιο ρόλο στο θεσμό που υπηρετείς, θυσιάζεις πρώτα απ' όλα μεγάλο μέρος από τον ελεύθερο χρόνο σου. Χρόνο από την από οικογένεια, τους φίλους, από τον ίδιο σου τον εαυτό. Ίσως αποτελεί και τη μεγαλύτερη θυσία και κάτι που τελεί καθημερινά υπό διαπραγμάτευση. Οι δυνάμεις, σωματικές και ψυχικές, ανατροφοδοτούνται και όταν κάνεις πράγματα που σου αρέσουν... δεν εξαντλούνται τόσο εύκολα. Ο χρόνος όμως δεν επιστρέφει. Δεν θα έλεγα όμως ότι έχω ως βασικό σκοπό να πετύχω στην αυτοδιοίκηση. Προσπαθώ να προσφέρω στους συμπολίτες μου ό,τι καλύτερο μέσα από ένα πλαίσιο που να με εκφράζει και νιώθω άνετα. Κυρίως να παραμείνω ο εαυτός μου και να στηρίζομαι στις αρχές μου. Αν τελικά το αποτέλεσμα αυτών θα είναι κάτι που θα ισοδυναμεί με την έννοια της επιτυχίας, θα ήταν ο ιδανικός συνδυασμός.

 

- Με τι θα θέλατε να ταυτιστεί το όνομά σας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας;

 

Είμαι αυτοδιοικητικός μόλις λίγων μηνών και η σκέψη και μόνο της ταύτισης του ονόματός μου με οτιδήποτε σε χώρο τόσο μεγάλης εμβέλειας, με κάνει να νιώθω άβολα.

 

- Σε ποια θέματα ζητάνε τη βοήθειά σας πολίτες και φορείς;

 

Πολλοί άνθρωποι, ειδικά νέοι, αναζητούν την επαφή με την Περιφέρεια και θέλουν βοήθεια ώστε να ανακαλύψουν με ποιό τρόπο μπορεί αυτός ο θεσμός να συμβάλλει στην βελτίωση της ζωής τους. Αναμφισβήτητα η εύρεση εργασίας αποτελεί καθημερινό θέμα συζήτησης με τους πολίτες και το βασικότερο πρόβλημα. Η κουβέντα όμως δεν περιορίζεται σε μια απλή αναζήτηση θέσης εργασίας. Οι νέοι θέλουν να τολμήσουν , να καινοτομήσουν, να επιχειρήσουν. Και αναζητούν μέσα από την Περιφέρεια υποστηρικτικά εργαλεία.

 

 

- Οι βασικές σας αξίες που σας διέπουν;

 

Πολλές. Με μια πρώτη σκέψη, ο σεβασμός στο συνάνθρωπο ανεξαρτήτως αν αυτά που πρεσβεύει συμφωνούν ή όχι με τη δική μου κοσμοθεωρία , η ευγένεια, η μέριμνα για τους έχοντες ανάγκη , η εντιμότητα, ο πολιτισμός σε κάθε έκφανσή του.

 

- Ποιό είναι το όραμά σας για την Κοζάνη;

 

Η πόλη μας αντιμετωπίζει μαζί με την υπόλοιπη Δυτική Μακεδονία μια εποχή γεμάτη προκλήσεις. Οι αλλαγές αποτελούν πάντοτε ευκαιρίες που οφείλουμε να αξιοποιήσουμε. Βλέποντας λίγο πιο μακριά , στην Κοζάνη του μέλλοντος, θα ήθελα να είναι διάχυτος και σε έντονο βαθμό ο πολιτισμός της καθημερινότητας. Να γίνει η Κοζάνη ελκυστική για τους πολίτες και για τους επισκέπτες, μια πόλη πράσινη- πρότυπο περιβαλλοντικής συνείδησης , μια κοιτίδα πολιτισμού, ένας τόπος που θα αναδείξει και θα διαφυλάξει τις αξίες των πολιτών. Η Κοζάνη πρέπει να γίνει η πόλη που "τα κατάφερε". Και θεωρώ ότι μπορεί .

 

- Τι θα λέγατε στους νέους και τις νέες που θέλουν να ασχοληθούν με τα κοινά

 

Να το τολμήσουν. Αφού προηγουμένως ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους, αναγνωρίσουν τις αρχές τους και οπλιστούν με επιμονή και θετική σκέψη.

 

 

-Μια ευχή για τους πολίτες;

 

Να βρίσκουν λόγους , καθημερινά, να χαμογελούν.

 

Σας ευχαριστώ πολύ.

 

 

 

Της Λαμπροπούλου ΒάιαςΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ