Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Πειραιώς Σεραφείμ: ''Ο Όσιος Νείλος μας καλεί σε μία πνευματική επανάσταση'' (ΦΩΤΟ)

Πειραιώς Σεραφείμ: ''Ο Όσιος Νείλος μας καλεί σε μία πνευματική επανάσταση'' (ΦΩΤΟ)

Παρουσία εκατοντάδων πιστών τελέστηκε σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019 ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός του Οσίου Νείλου του Μυροβλύτου στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον Πειραιά.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού π. Δημήτριο Μπάτση, τους συνεφημερίους και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο του Οσίου Νείλου και τον προορισμό του ανθρώπου.

«Ο Όσιος Νείλος είναι ένα πρόσωπο που δημιούργησε η αγάπη του Θεού, όπως όλοι μας. Σαν και εμάς, άνθρωπος δικός μας και θα έλεγα όχι και πολύ μακρινός. Είχε όμως την σοφία να οριοθετήσει τις αξίες του βίου, να σκεφθεί δηλ. επαγωγικά και να εκτιμήσει ποιο είναι το μέγιστο αγαθό» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο Σεβασμιώτατος.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ τόνισε: «Στο Άγιον Όρος, εκεί στην απόλυτη ερημία όλη αυτή η πνευματική κοινωνία αγάπης και στοργής έφτασε στο απώγειο. Η καρδιά του έγινε ναός της Τρισηλίου Θεότητος. Ο Όσιος Νείλος έγινε ένας ναός πάνχρυσος του Βασιλέως της Δόξης και άρχισε να ζει από εδώ κάτω τον παράδεισο».

«Αυτός ο άνθρωπος μέσα στην έρημο του Αγίου Όρους κατόρθωσε να κερδίσει όλο τον Ουρανό. Να γιατί προσήλθαμε όλοι να τιμήσουμε έναν άνθρωπο ορόσημο, που μας ανοίγει προοπτικές, που μας χαρίζει αιώνιο μέλλον, έναν ο οποίος αποδεικνύει ότι δεν είμαστε φθαρτοί, ότι δεν έχουμε ως μοναδικό προορισμό αυτήν εδώ την χωματένια γη» - πρόσθεσε ο κ. Σεραφείμ.

«Ο Όσιος Νείλος νίκησε την κυτταρική σήψη, νίκησε τα πράγματα του κόσμου, τους νόμους του κόσμου γιατί έγινε ο ίδιος κοινωνός της Θείας Αλήθειας και Ζωής. Καλούμεθα λοιπόν όλοι να πάρουμε στη ζωή μας ως παράδειγμα και ως πρότυπο μιμήσεως τον Όσιο αυτόν άντρα» - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πειραιώς.

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος υπογράμμισε: «Όλοι μας είμαστε απογοητευμένοι από την καθημερινότητά μας, από την βάναυση και σκληρή ζωή που μόνοι μας έχουμε κατασκευάσει σε αυτές τις άθλιες μεγαλουπόλεις, όπου ο ένας στεγάζεται επάνω στον άλλον, χωρίς αγάπη, χωρίς αλληλοκατανόηση, χωρίς πνευματικότητα, με μία σκληρή και βάναυση καθημερινότητα. Αλλά σε αυτό τον ιερό χώρο αναπνέουμε τον ουρανό, γεμίζει η καρδιά μας από τα μηνύματα του παραδείσου. Ας ανοίξουμε τις καρδιές μας, ας καθαρίσουμε τον εαυτό μας από τις μικρότητες και τις ευτέλιες του κόσμου μας, ας ανοίξει ο νους μας στην προοπτική των Ουρανών».

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Εικόνας του Οσίου Νείλου στους δρόμους του Πειραιά, συνοδεία αγήματος του Λιμενικού, της φιλαρμονικής του Δήμου Πειραιά και του Λιμενικού, παρουσία βουλευτών, του αντιδημάρχου του Δήμου Πειραιά, μελών του δημοτικού συμβουλίου, μαθητών σχολείων και εκατοντάδων πιστών.

Μετά το πέρας της Λιτανείας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο μήνυμα της εορτής του Οσίου Νείλου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Να μην αρεσκόμαστε στα μικρά και τα εφήμερα. Να ζητούμε το άριστο, το αιώνιο, το άφθαρτο, το πλήρες και το ουσιαστικό, αυτό που προσφέρει η κοινωνία με τον αιώνιο Θεό. Ο Όσιος Νείλος μας καλεί σε μία πνευματική επανάσταση, να ζητήσουμε το απόλυτο, μας ανήκει, είναι δικό μας. Και το απόλυτο είναι ο Πανάγιος Θεός και όποιος έχει τον Θεό στην καρδιά του έχει τα πάντα».

Τέλος να σημειωθεί ότι ανήμερα της εορτής θα τελεστεί πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ.Πηγή: https://www.romfea.gr/epikairotita-xronika/33017-peiraios-serafeim-o-osios-neilos-mas-kalei-se-mia-pneumatiki-epanastasi-foto

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ