Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Χάος στη Χιλή - Αυστηρότερα μέτρα για τους «ταραχοποιούς» ανακοίνωσε ο Πινιέρα

Χάος στη Χιλή - Αυστηρότερα μέτρα για τους «ταραχοποιούς» ανακοίνωσε ο Πινιέρα

Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα ανακοίνωσε σειρά μέτρων για την αποκατάσταση και την «ενίσχυση» της «δημόσιας τάξης», έπειτα από τρεις εβδομάδες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων οι οποίες σημαδεύτηκαν από εκτεταμένα επεισόδια, λεηλασίες και εκτεταμένες καταστροφές δημόσιας περιουσίας αλλά και ιδιωτικών περιουσιών.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν πολύ αυστηρότερες ποινές για όσους διαπράττουν κλοπές και λεηλασίες, για τους διαδηλωτές που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, καθώς και για όσους παρεμποδίζουν την ελεύθερη κυκλοφορία των οχημάτων και των προσώπων στήνοντας οδοφράγματα, διευκρίνισε ο συντηρητικός πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Ο Πινιέρα ανακοίνωσε τα μέτρα αυτά την επομένη της επέκτασης των επεισοδίων στα πιο πλούσια προάστια της μητροπολιτικής περιοχής της πρωτεύουσας της Χιλής, που μέχρι σήμερα είχαν μείνει αλώβητα.

Η κυβέρνησή του σκοπεύει να δημιουργήσει μια νέα ειδική ομάδα, αποτελούμενη από αστυνομικούς και εισαγγελείς για την άμεση αντιμετώπιση ταραχών, θα προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας και πληροφοριών, καθώς και στη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα καταστήσει ευκολότερο για τους πολίτες να καταγγέλλουν βανδαλισμούς.

Η αντιπολίτευση επέκρινε από την πλευρά της χθες τον πρόεδρο Πινιέρα διότι επέλεξε να δώσει την έμφαση στην καταστολή αντί να σκύψει στα κοινωνικά προβλήματα που πυροδότησαν τη σοβαρότερη κρίση στη Χιλή μετά το τέλος της στρατιωτικής δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ.

Ο Πινιέρα ανακοίνωσε τα νέα μέτρα μία ημέρα αφού δικαστήριο στο Σαντιάγο έκανε δεκτή και άρχισε να εξετάζει προσφυγή εναντίον του αρχηγού του Κράτους και άλλων κορυφαίων αξιωματούχων με την κατηγορία ότι επέτρεψαν στις δυνάμεις ασφαλείας να διαπράξουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Στις παραβιάσεις που έχουν καταγγελθεί συμπεριλαμβάνονται φόνοι, αυθαίρετες συλλήψεις, βασανισμοί, ξυλοδαρμοί...

Στις διαδηλώσεις έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι, οι πέντε από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΙΑΔ), ανεξάρτητη αρχή.

Η αστυνομία έχει ανακοινώσει ότι προχώρησε σε περίπου 10.000 συλλήψεις κατά τη διάρκεια των ταραχών. Οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι.Πηγή: https://www.real.gr/kosmos/arthro/xaos_sti_xili_austirotera_metra_gia_tous_taraxopoious_anakoinose_o_piniera-585582/

BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ