Τρίτη 16 Απριλίου 2024
vittis 3012/23- 3012/24

Οι οκτώ που στήριξαν την Κύπρο στην συνεδρίαση των ΥΠΕΞ – «Μετρημένες» οι δηλώσεις

Οι οκτώ που στήριξαν την Κύπρο στην συνεδρίαση των ΥΠΕΞ – «Μετρημένες» οι δηλώσεις

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την τρέχουσα κατάσταση σε σχέση με την Τουρκία κατά τις «τρέχουσες υποθέσεις» στην ημερήσια διάταξη των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η οποία πραγματοποιείται σήμερα Δευτέρα.

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος της Κύπρου», η Ύπατη Εκπρόσωπος, Φεντερίκα Μογκερίνι, πραγματοποίησε την εισαγωγή και στη συνέχεια έδωσε το λόγο στον κύπριο Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, ο οποίος παρέθεσε τα δεδομένα.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, που μεταφέρει ο «Φιλελεύθερος», η Κύπρος υποστηρίχθηκε ενεργά από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία, εντός αίθουσας, ενώ είχαν προηγηθεί δηλώσεις στήριξης από Φιλανδία, Ολλανδία και Γερμανία και εκτός της αίθουσας.

To κείμενο των συμπερασμάτων των 28 της ΕΕ για την Τουρκία πέρασε από την πρωινή συζήτηση στο Coreper χωρίς αλλαγές και παραπέμφθηκε ως «σημείο Α» στους Υπουργούς Εξωτερικών προς έγκριση.

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης υποδέχθηκε το πρωί της Δευτέρας τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδος, Νίκο Δένδια, στα Γραφεία της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Ο υπουργός είχε με τον ομόλογό του την πρώτη επίσημη συνάντηση με την ευκαιρία της πρώτης συμμετοχής του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ολοκληρώθηκε σε εγκάρδιο κλίμα.

«Μετρημένες» οι δηλώσεις
Πάντως, παρά το κείμενο της Παρασκευής, το οποίο έκανε λόγο για κυρώσεις, από δηλώσεις που έγιναν πριν την έναρξη της συνεδρίασης δεν φάνηκε βέβαιο ότι θα ληφθεί σήμερα απόφαση, η οποία άλλωστε απαιτεί ομοφωνία.

Η επικεφαλής της κοινοτικής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, που προεδρεύει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, σημείωσε πως η Τουρκία δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα.

Προσέθεσε, δε, ότι οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς θα δοθεί συνέχεια στις αποφάσεις που ελήφθησαν στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, όταν οι αρχηγοί των κρατών-μελών ζήτησαν να εκπονηθούν προτάσεις για πιθανές κυρώσεις. Δεν διευκρίνισε εάν αναμένεται να ληφθεί απόφαση σήμερα εάν θα χρειαστεί παραπομπή του ζητήματος σε μελλοντικό Συμβούλιο ή Σύνοδο Κορυφής.

Η κ. Μογκερίνι ανέφερε πως λίγο νωρίτερα είχε συνομιλήσει τηλεφωνικά με τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στον οποίο μετέφερε την αλληλεγγύη των Βρυξελλών, δεδομένου ότι σήμερα συμπληρώνονται τρία χρόνια από την εκδήλωση του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με τις προγενέστερες πληροφορίες οι ομάδες εργασίας που προετοιμάζουν τις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων είχαν καταλήξει σε κοινό κείμενο αναφορικά με την Τουρκία, που περιελάμβανε κυρώσεις. Ωστόσο, ήδη από τον Ιούνιο ορισμένες χώρες ήταν επιφυλακτικές.

Μεταξύ άλλων είχαν συμφωνηθεί η αναστολή χορήγησης προενταξιακών κονδυλίων και η διακοπή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Η Τουρκία να αποφύγει την κλιμάκωση

«Παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία την εξέλιξη της κατάστασης στο ανατολικό τμήμα της Μεσογείου. Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να εγκαταλείψει την παράνομη γεώτρηση» δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόγκλι.

«Πιστεύουμε ότι αυτή η διαμάχη μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και υπό το διεθνές δίκαιο» πρόσθεσε.

 

Φινλανδός ΥΠΕΞ: Η κρίση πρέπει να επιλυθεί μέσω διπλωματίας
Η κρίση που έχει δημιουργηθεί λόγω των ενεργειών του τουρκικού πλοίου – γεωτρύπανου στην υφαλοκρηπίδα θα πρέπει να επιλυθεί μόνο μέσω διπλωματικών μεθόδων, υποστήριξε τη Δευτέρα ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκα Χααβίστο, κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες.

«Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για συζητήσεις σχετικά με αυτό το θέμα και εμείς, όπως όλοι, ανησυχούμε για το τι συνέβη. Εμείς, στη Φινλανδία, πιστεύουμε ότι η διπλωματία πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση», δήλωσε ο Πέκα Χααβίστο.

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία
Την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας εξέφρασε και ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις τουρκικές γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Σήμερα θα λάβουμε μια σειρά από μέτρα ενάντια στην Τουρκία: Λιγότερα χρήματα, λιγότερα δάνεια μέσω της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας (…). Ασφαλώς, είναι πιθανές και άλλες κυρώσεις», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της ΕΕ απέναντι στην Κύπρο.



Πηγή: https://www.in.gr/2019/07/15/politics/diplomatia/oi-okto-pou-stiriksan-tin-kypro-stin-synedriasi-ton-ypeks-metrimenes-oi-diloseis/




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ