Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Τι φρένο, τι γκάζι! Γράφει η Εύη Γκάλαβου.

Τι φρένο, τι γκάζι! Γράφει η Εύη Γκάλαβου.

 

Ναι, σιγά μη δε γνωρίζετε τι είναι φρένο και τι  γκάζι!

Καλέ εμείς εδώ στην Ελλάδα γνωρίζουμε να οδηγούμε τα οχήματα του μπαμπά από 13 χρονών. Γιατί να πάμε να δώσουμε εξετάσεις για δίπλωμα;

Σάματις δεν ξέρουμε που είναι το φρένο και το γκάζι;

Σιγά τη σπουδαία δουλειά που πρέπει να κάνεις όταν είσαι μέσα στο αμάξι στη θέση του οδηγού. Καταρχάς κάθεσαι στη θέση του οδηγού και βάζεις το κλειδί στη μίζα. Το γυρίζεις, ανάβει αμέσως η μηχανή, μετά βάζεις το πόδι σου στο πρώτο εκεί τέτοιο στα δεξιά, αχ πως λέγεται, νταξ έχετε καταλάβει για ποιο λέω. Μετά όταν θέλεις να φρενάρεις, που λένε στη γλώσσα τους οι οδηγοί,  πατάς εκείνο που είναι εκεί, αχ πάλι ξέχασα πως το λένε αλλά εσείς ξέρετε για ποιο ακριβώς μιλάω. Κι όταν θέλεις να αλλάξεις ταχύτητα, δηλ να ανεβάσεις γκάζια ή να μη ανεβάσεις,  πατάς το άλλο δίπλα απ΄ τα άλλα δύο, εκείνο που είναι πέρα στην άλλη μεριά εκεί κάτω που είναι όλα μαζεμένα, εκείνα τέλος πάντων, έχετε καταλάβει.

Γιατί να πας να δώσεις εξετάσεις όταν τα σήματα, τα σχήματα, και τα πεντάλ τα ξέρεις απ’ έξω κι ανακατωτά. Σιγά όλοι ξέρουμε πως οδηγούμε απ΄τη δεξιά μεριά και προσπερνάμε από την αριστερή αν πηγαίνουμε κάπου, τώρα αν επιστρέφουμε είναι το ανάποδο… σωστά;

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που μοίραζε, με το ανάλογο χρηματικό ποσό βεβαίως βεβαίως, πλαστά διπλώματα ακόμα και σε μεγάλα οχήματα όπως λεωφορεία και φορτηγά.

Καλά, οι περισσότεροι απ’ εμάς δεν ανεβαίνουμε σε φορτηγά οπότε δε μας νοιάζει κι αν τα έδωσαν έτσι με τα τσουβάλια, σιγά σάμπως βρίσκουμε στο δρόμο μας φορτηγά; Τώρα με την εθνική οδό και τους μεγάλους δρόμους δεν υπάρχουν κίνδυνοι, όλα λειτουργούν ρολόι.

Τώρα όσοι πηγαίνουν με τα λεωφορεία, τι να σας πω, να προσέχατε. Θα είμαστε τώρα αναγκασμένοι να μιλάμε στον οδηγό και να τον ρωτάμε, «έχεις δίπλωμα;» «ναι, θα λέει, πάμε μια βόλτα;» «άντε πάμε, θα λέμε, εμείς».

Τι νομίζετε δηλαδή, ότι όσοι οδηγοί βρίσκονται πίσω απ το τιμόνι δεν ξέρουν να οδηγούν; Τι δεν ξέρουν οι οδηγοί να οδηγούν;

Δε σας πιστεύω!

Άλλωστε στην Ελλάδα ζούμε!

Έχεις λεφτά; Λαδώνεις και παίρνεις!

 

 ΥΓ 1 Πλέον μπορείτε, εκτός από το να με διαβάζετε εδώ ή στο blog μου, μπορείτε και να με ακούτε. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, μέσα από τη συχνότητα του VivaFm 95,3 στις 8-00 το βράδυ.

 

Εις το επαναγράφειν!