Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ,ΣΤΑ ΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ  ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟ ,ΣΤΑ ΟΔΙΚΑ  ΚΑΙ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ

 Ptolemaida News : Κύριε Σωτηρόπουλε είστε γνωστός Αρχιτέκτων και Σύμβουλος Ανάπτυξης και Επενδύσεων στην Αθήνα και όπως διαπιστώσαμε, εκτός από εξαιρετικός επιστήμων, είστε και ιδιαίτερα ενεργός πολίτης, αγαπάτε την περιοχή μας και αγωνίζεστε αφιλοκερδώς για να αναπτυχθεί και να προοδεύσει.

Σας είδαμε επίσης και σε κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές της Αθήνας που κάνατε προτάσεις για την επίλυση κάποιων προβλημάτων στο παραλιακό μέτωπο της πρωτεύουσας ( θέμα αεροδρομίου του Ελληνικού και Φαληρικός όρμος ).

Πέρυσι είχαμε την χαρά και την τιμή να σας φιλοξενήσουμε στον Δημοσιογραφικό μας Οργανισμό (εφ. Διαφάνεια – ptolemaida news.gr) με την συνέντευξη που μας παραχωρήσατε επ’ ευκαιρία της καινοτόμου πρότασης που καταθέσατε για την δημιουργία νέου Οδικού Άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας – Νάουσας στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας μας, που διεξήχθη από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με θέμα ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΜΟΤΗΤΑ στην Κοζάνη παρουσία του Πρωθυπουργού και του Υπουργού κ. Σπίρτζη.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω πως η συνέντευξη σας έσπασε ρεκόρ αναγνωσιμότητας στην ιστοσελίδα μας, που δηλώνει το μεγάλο ενδιαφέρον του κοινού για τις επιστημονικές σας απόψεις και προτάσεις. (εδώ μπορείτε να δείτε το πλήρες κείμενο της περσινής συνέντευξης : http://www.ptolemaidanews.gr/new/news.php?lang=173&cat=137&id=32167) . ή αναζήτηση στο Google: καινοτόμος πρόταση Σωτηρόπουλου).

Στην σημερινή μας συζήτηση θα ασχοληθούμε με τα συγκοινωνιακά έργα που θεωρείτε ότι πρέπει να γίνουν στην Δυτική Μακεδονία στο άμεσο μέλλον.

Θα ήθελα κατ΄αρχήν, να μας ενημερώσετε αν προχώρησε η περσινή πρόταση σας, από το Υπουργείο Μεταφορών και

Υποδομών, η οποία απέσπασε πολλά θετικά σχόλια ,από τον κ. Υπουργό και τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους τοπικών φορέων και αν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες στην συνέχεια ,από βουλευτές ,δημάρχους, περιφέρεια ,εμπορικούς συλλόγους και επιμελητήρια για την υποστήριξη του έργου ώστε να προχωρήσει.

Σωτηρόπουλος Βασίλης : Ευχαριστώ κ. Βάνη για τα καλά σας λόγια και είναι τιμή μου να εκφράσω τις απόψεις μου στην εφημερίδα σας και την ιστοσελίδα σας.

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με θέμα την προσπελασημότητα, κατέθεσα την πρόταση μου, για την δημιουργία του οδικού Άξονα Καστοριάς – Πτολεμαΐδας – Νάουσας, γιατί θεωρώ ότι είναι απαραίτητος και θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει προ ετών , διότι θα προσφέρει πολλά οφέλη, στην Δυτική και Κεντρική Μακεδονία καθώς θα εξοικονομεί χρόνο και χρήμα για τους κατοίκους των περιοχών που συνδέει, στην οικονομία της περιοχής και κατ’ επέκταση της Χώρας μας.

Αυτός ο προτεινόμενος οδικός άξονας σε συνδυασμό με τους καθέτους άξονες Φλώρινα – Πτολεμαΐδα – Κοζάνη και Έδεσσα – Νάουσα – Βέροια, ενώνει όλες τις ανωτέρω πόλεις και τις καθιστά μια μεγαλούπολη με τα οφέλη της υπαίθρου και η περιοχή θα απογειωθεί οικονομικά

Μετά την πρόταση μου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, με θέμα την προσπελασημότητα, σε συζήτηση μου με τον Υπουργό κ. Σπίρτζη και στελέχη του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών, διαπίστωσα ότι πραγματικά τους αρέσει η πρόταση και επειδή κατάλαβαν την ωφελιμότητα και την αναγκαιότητα του έργου θα το δουν θετικά όπως άλλωστε δήλωσαν και κατά την διάρκεια του Συνεδρίου.

Βέβαια απαντώντας στο δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, το Υπουργείο δέχεται καθημερινά δεκάδες αιτήσεις για υλοποίηση έργων υποδομής από όλη την χώρα και αν κάποιος δεν κάνει συχνές και επίμονες παραστάσεις και πιέσεις για την πραγματοποίηση των μελετών και την έναρξη του έργου, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να μείνει η πρόταση στα συρτάρια του Υπουργείου.

Όσον αφορά την ερώτηση σας, αν έγιναν ενέργειες και πιέσεις από τους τοπικούς φορείς, θα ήθελα να σας δηλώσω, ότι πέρα από τα θετικά σχόλια και το αίτημα που επανέλαβαν κατά την διάρκεια του Συνεδρίου να υλοποιηθεί ο αυτοκινητόδρομος Καστοριά- Πτολεμαΐδα – Νάουσα, δεν έπεσε στην αντίληψή μου κάποια επιπλέον σοβαρή πίεση από τους τοπικούς φορείς, τους εκλεγμένους εκπροσώπους της Βουλής, της τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, τα τοπικά επιμελητήρια, αυτό ασφαλώς δεν είναι καλό για την ταχεία πορεία του έργου.

Επί πλέον η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, δεν ενέταξε αυτό το έργο στις απαιτήσεις της και αυτό επίσης δεν βοηθά την ταχεία πορεία του έργου. Η περιφέρεια κατέθεσε πρόταση για την υλοποίηση του τετράιχνου αυτοκινητόδρομου Κοζάνη – Σέρβια – Ελασσόνα – Λάρισα, ένα έργο βέβαια σημαντικό και ωφέλιμο για την περιοχή, που έχει όμως σχεδιαστεί από το 2000 περίπου, την πρό μνημονίων εποχή, πρίν υλοποιηθεί ο αυτοκινητόδρομος Ε-65 Λαμία – Εγνατία.

Κατά την γνώμη μου θα μπορούσε η περιφέρεια να ζητήσει και να προγραμματίσει και τα δύο έργα καθώς είναι απαραίτητα και δεν είναι ανταγωνιστικά μεταξύ τους και η κατασκευή του ενός δεν εμποδίζει την κατασκευή του άλλου. Επιστημονικά κρίνοντας την πρόταση της περιφέρειας για τον αυτοκινητόδρομο Κοζάνης – Λάρισας θεωρώ ότι η περιφέρεια ρισκάρει να εμπλακεί σε καθυστερήσεις και να χάσει κονδύλια, γιατί τώρα με τα μνημόνια είναι πιο αυστηρές οι προϋποθέσεις ένταξης, και η χρηματοδότηση των έργων που απαιτούνται Ευρωπαϊκά κονδύλια. Προωθούνται δε αυτά τα έργα που είναι εντελώς απαραίτητα και δεν εξυπηρετούνται καθόλου συγκοινωνιακά κάποιες περιοχές.

Θα θυμάστε ίσως την απόρριψη από την Ευρωπαϊκή επιτροπή της πρότασης της πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου και την καταστροφική ανάπλαση του Φαληρικού όρμου, που έχει ήδη δημιουργήσει πολλά προβλήματα με την επιμονή της περιφέρειας Αττικής να δημοπρατήσει, σκανδαλωδώς ακατάλληλες κατασκευές

,που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή και στους κατοίκους της.

Για να γίνω σαφέστερος, προς τους αναγνώστες σας, η προγραμματισμένη σύνδεση του αυτοκινητοδρόμου Ε-65 Λαμία- Καρδίτσα – Τρίκαλα – Εγνατία με σύνδεση κοντά στο Κηπουρειό Γρεβενών, μετά τη σχετική αλλαγή στο σημείο σύνδεσης, υπάρχει ο κίνδυνος να θεωρηθεί ότι υπερκαλύπτει ο Ε-65 τις ανάγκες της σύνδεσης της Δυτικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία και ένας μεγάλος όγκος του κυκλοφοριακού φόρτου θα εξυπηρετείται από την Εγνατία και τον Ε-65, έτσι υπάρχει το ρίσκο να θεωρηθεί πολυτέλεια η κατασκευή δύο αυτοκινητοδρόμων (καθέτων αξόνων) τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους, σε ορεινές περιοχές, σε εποχή μνημονίου και λιτότητας.

Ο αυτοκινητόδρομος Κοζάνη –Λάρισα, από διεθνούς σημασίας και σπουδαιότητας που ήταν ,όταν σχεδιάστηκε ,τώρα ,μετά την λειτουργία του Ε-65 , είναι τοπικής σημασίας.

Θεωρώ ότι ίσως δεν είναι το σωστό timing, για την πρόταση του έργου Κοζάνη – Λάρισα, παρ’ ότι επαναλαμβάνω ότι το έργο θα είναι ωφέλιμο για την περιοχή και θα μπορούσαν να γίνουν κάλλιστα και οι δύο προτάσεις ταυτόχρονα, δηλαδή και ο αυτοκινητόδρομος Καστοριά – Πτολεμαΐδα – Νάουσα, επειδή καλύπτουν διαφορετικές περιοχές και δεν είναι ανταγωνιστικοί μεταξύ τους. Έτσι δεν θα κινδύνευε η Περιφέρεια να χάσει κονδύλια ,γιατί σε περίπτωση απόρριψης ,θα μεταφέρονταν τα κονδύλια στην άλλη πρόταση.

Στην δεύτερη προτεινόμενη διαδρομή Καστοριά – Πτολεμαΐδα – Νάουσα δεν υπάρχει κανένα παρόμοιο πρόβλημα υπερκάλυψης από άλλον δρόμο , δεν υπάρχει καμία εναλλακτική διαδρομή , ούτε πρόταση για την σύνδεση των πόλεων αυτών, ούτε έχει προγραμματιστεί κανένα άλλο οδικό έργο και επιπλέον βγαίνουν από την οδική απομόνωση η Καστοριά και η Νάουσα .

Όσον αφορά το σιδηροδρομικό δίκτυο η Κοζάνη θα πρέπει οπωσδήποτε να συνδεθεί με την Θεσσαλία άμεσα, μέσω της

Καλαμπάκας . Επειδή η σύνδεση Κοζάνη- Καλαμπάκα παρ ‘ ότι έχει εξαγγελθεί πολλές φορές δεν προχωράει, αν τελικά ξεκινήσει άμεσα, θα προσφέρει επιπλέον πολλά οφέλη στην περιοχή.

Εδώ και χρόνια εχει προγραμματιστεί η σιδηροδρομική Εγνατία που αρχίζει από τον Έβρο και καταλήγει στην Ηγουμενίτσα, ένα τεράστιο έργο με κόστος περίπου 10 δίς ευρώ που θα είναι ίσως το μεγαλύτερο σιδηροδρομικό έργο της Ευρώπης στα επόμενα χρόνια.

Μόνο το κομμάτι Κοζάνη – Καλαμπάκα – Ιωάννινα – Ηγουμενίτσα θα κοστίσει περίπου 7,5 δίς ευρώ περίπου τα ¾ του συνολικού κόστους. Πρόσφατα όμως αυτός ο αρχικός προϋπολογισμός κόστους μειώθηκε σημαντικά.

Όμως παρ ότι έχει εξαγγελθεί καθυστερεί η έναρξη του.

Πρέπει να γίνουν οι κατάλληλες πιέσεις ώστε τουλάχιστον το πρώτο κομμάτι Κοζάνη – Καλαμπάκα να ξεκινήσει για να παύσει να είναι αδιέξοδη και τυφλή η σιδηρομική γραμμή στην Κοζάνη.

Επί πλέον οι προγραμματισμένες βελτιώσεις στην γραμμή Κοζάνη – Πτολεμαΐδα – Αμύνταιο – Θεσσαλονίκη αξίας 800 εκατ. Ευρώ και η εξαγγελία της σύνδεσης της Φλώρινας με την Κρυσταλλοπηγή θα αναστήσουν το σιδηροδρομικό δίκτυο και θα βελτιώσουν σημαντικά τις μετακινήσεις επιβατών και εμπορευμάτων στην Δυτ. Μακεδονία αλλά και στην Αλβανία και στα Σκόπια.

Αν σε αυτά τα έργα, προστεθεί και η σιδηροδρομική σύνδεση του αεροδρομίου της Καστοριάς με την Πτολεμαΐδα, την οποία προτείνω, θα καλύπτονται σιδηροδρομικά όλες οι μεγάλες πόλεις της Δυτ. Μακεδονίας. Ειδικά η σύνδεση αεροδρόμιο Καστοριάς – Πτολεμαΐδα, υπερέχει της άλλης επιλογής αεροδρόμιο Καστοριάς – Φλώρινα γιατί θα έπεφτε σημαντικά το κόστος κατασκευής της, αν σχεδιαζόταν και κατασκευαζόταν ταυτόχρονα και παράλληλα με τον οδικό άξονα Καστοριά – Πτολεμαΐδα. Η ταυτόχρονη μελέτη και κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής και αυτοκινητοδρόμου είναι δυστυχώς σπανιότατη στην Ελλάδα γιατί πάντοτε επιλέγονταν ξεχωριστές μελέτες και κατασκευές που είναι ακριβότερες. Η μείωση του κόστους κατασκευής θα υπάρχει στα

σημεία που είναι εφικτή η κοινή διαδρομή της σιδηροδρομικής γραμμής με τον αυτοκινητόδρομο Επί πλέον η σιδηροδρομική σύνδεση αεροδρόμιο Καστοριάς – Πτολεμαΐδα θα υπερέχει στην αξιολόγηση της μελέτης σκοπιμότητας και βιωσιμότητας έναντι της άλλης επιλογής αεροδρόμιο Καστοριάς – Φλώρινα.

Η σιδηροδρομική σύνδεση Δυτικής Μακεδονίας - Θεσσαλίας η οποία είναι απαραίτητη μαζί με τις νέες σιδηροδρομικές γραμμές Καστοριά – Πτολεμαΐδα ,την σιδηροδρομική Εγνατία και τους προτεινόμενους αυτοκινητόδρομους θα μετατρέψουν στο μέλλον, μετά την κατασκευή τους, τις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας σε προάστια της Θεσσαλονίκης .

Επανερχόμενος στην ερώτηση σας, σχετικά με τις πιέσεις στο Υπουργείο για την προώθηση των έργων η νοοτροπία που υπάρχει στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών είναι ‘’αν δεν κλάψει το μωρό, γάλα δεν πίνει’’ . Οπότε χρειάζονται οργανωμένες πιέσεις από τους τοπικούς φορείς στο Υπουργείο με παρουσίαση των θετικών και των ωφελημάτων για την περιοχή, καθώς και αιτιολόγηση για την αναγκαιότητα της δημιουργίας του έργου. Μάλιστα και εσείς κ. Βάνη με την εφημερίδα σας και την ιστοσελίδα σας , πρέπει να επαναφέρετε συχνά αυτό το θέμα, της προώθησης αυτού του έργου με ερωτήσεις σας προς τους Δημάρχους, Περιφερειάρχες, βουλευτές , εμπορικούς συλλόγους, επιμελητήρια κ.α., έτσι ώστε να βγει από την αδράνεια και να μπει σε προγραμματισμό και ένταξη στα επόμενα έργα. Προτείνω δε , να γίνει μια ημερίδα με όλους τους προαναφερόμενους τοπικούς εκπροσώπους και τον Υπουργό, παρόντες ώστε να γίνει η παρουσίαση του Έργου και να προωθηθεί η υλοποίηση του.

Ptolemaida News : Εμείς θα θέσουμε με ερωτήσεις μας το θέμα της ένταξης του έργου στους τοπικούς φορείς και θα σας ενημερώσουμε σχετικά .

Το κόστος των τούνελ και των γεφυρών για όλα αυτά τα έργα δεν σας φοβίζει ;

Σωτηρόπουλος Βασίλης: Για να μην μας παρεξηγήσουν οι αναγνώστες σας ,οφείλω να εξηγήσω ότι η διάτρηση των ορεινών όγκων της περιοχής δεν πρέπει να μας φοβίζει, διότι η τεχνολογία

των κατασκευών έχει προοδεύσει πάρα πολύ και μας επιτρέπει κατασκευές σηράγγων και κοιλαδογεφυρών με πολύ χαμηλότερο κόστος κατασκευής απ’ ότι πριν λίγα χρόνια . Επιπλέον αν γίνει μια έξυπνη χάραξη όδευσης με μοναδικά κριτήρια το κόστος κατασκευής και το μακροχρόνιο όφελος των χρηστών της διαδρομής, χωρίς ο κάθε τοπικός παράγων να ζητάει την όδευση δίπλα από το χωριό του, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα βουνά της περιοχής είναι ‘’μαλακά’’ και όχι βραχώδη, καθιστούν ρεαλιστική την πρότασή μου και ευκόλως υλοποιήσιμη.

Άλλωστε η έκπτωση με ποσοστά άνω του 50%,στις δημοπρασίες των τεχνικών έργων, επί του προϋπολογισμού ,που έχουν υπολογιστεί με τα παλιά κοστολόγια αποδεικνύει τον ανωτέρω ισχυρισμό μου.

Ptolemaida News :Κε Σωτηρόπουλε πολύ σημαντικά αυτά που μας είπατε, σας ευχαριστώ πολύ και πιστεύω ότι οι απόψεις σας θα συζητηθούν πολύ και πάλι και θα δώσουν το κίνητρο να προωθηθούν τα συγκοινωνιακά έργα που προτείνατε για την περιοχή μας και θα βοηθήσουν σημαντικά στην ανάπτυξη της.

Θα σας παρακαλούσα να μας υποσχεθείτε ότι θα μας δώσετε την ευκαιρία για μια άλλη συζήτηση σχετικά με τα ενεργειακά θέματα και την αποφυγή του κλεισίματος των εργοστασίων της ΔΕΗ, στην περιοχή μας, για τα οποία, απ΄ ότι ξέρω έχετε κάνει σημαντικές προτάσεις σε κυβερνητικά στελέχη .

Σωτηρόπουλος Βασίλης: Και εγώ σας ευχαριστώ και θα είμαι στην διάθεση σας και για τα ενεργειακά θέματα σε μελλοντική συνάντηση μας.