Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2021

Καινοτόμος πρόταση του Βασίλη Σωτηρόπουλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτ, Μακεδονίας.

Καινοτόμος πρόταση του Βασίλη Σωτηρόπουλου στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Δυτ, Μακεδονίας.

ΟΔΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑ ΝΑΟΥΣΑ

Κατά την διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Περιφέρειας στο εκθεσιακό κέντρο Κοίλων, στην διαβούλευση του Υπουργείου Υποδομών με τους κοινωνικούς τοπικούς φορείς, που διεξήχθη με τίτλο ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΗΜΟΤΗΤΑ μετά την ομιλία του Υπουργού κ. Σπρίτζη κατατέθηκαν προτάσεις για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας.

Πρώτος στον κατάλογο των τοποθετήσεων ήταν ο συντοπίτης μας γνωστός Αρχιτέκτονας και ειδικός σύμβουλος ανάπτυξης που εδρεύει στην Αθήνα, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος κατέθεσε την καινοτόμο και ουσιώδη πρόταση για την δημιουργία νέου οδικού άξονα που θα συνδέει την Καστοριά με την Πτολεμαΐδα και την Νάουσα.

Η πρόταση αυτή διορθώνει τα σφάλματα χάραξης της Εγνατίας Οδού (η οποία έπρεπε να ήταν βορειότερα από την σημερινή όδευση) και βγάζει από την απομόνωση τα τυφλά αδιέξοδα σε πολλές περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας.

Ο κ. Σωτηρόπουλος αναφέρθηκε κατ αρχήν στην οδική απομόνωση των πόλεων λόγω των κάτωθι προβλημάτων που υπήρξαν τις προηγούμενες δεκαετίες από:

1) την τοποθεσία σε παραμεθόρια περιοχή που αναγκαστικά λόγω των συνόρων δημιουργεί αδιέξοδα και φραγμούς σε Καστοριά και Φλώρινα.

2) τα προβλήματα του γεωγραφικού αποκλεισμού λόγω των ορεινών όγκων που υφίστανται σε κατακόρυφη διάταξη και υποχρέωναν μέχρι τώρα την αναγκαστική δημιουργία και λειτουργία των κατακόρυφων αξόνων της Εγνατίας.

3) Τον διοικητικό αποκλεισμό από σχεδιασμό σε μελέτες και χρηματοδοτήσεις λόγω των εσωτερικών διοικητικών συνόρων της περιοχής (Νομαρχίες, Δήμοι, Περιφέρειες).

4) Την στείρα τοπικιστική νοοτροπία και τις μικροπολιτικές – ψηφοθηρικές σκοπιμότητες που σχεδίαζαν και καθοδηγούσαν όλα τα έργα και τα κονδύλια στις πρωτεύουσες των νομών με αποτέλεσμα ελάχιστα ουσιαστικά έργα να γίνουν στην υπόλοιπη περιφέρεια παρ ότι ηταν ουσιαστικά και αναγκαία.

 

Όλες αυτές οι αρνητικές προϋποθέσεις δημιούργησαν μεγάλες αδικίες και ανισότητες στον σχεδιασμό των έργων και στην ανάπτυξη της Δυτ. Μακεδονίας.

Για παράδειγμα ανέφερε ο κ. Σωτηρόπουλος στον κ. Υπουργό Υποδομών πως θα ένοιωθε αν καθημερινά μετακινείτο από το Παλαιό Φάληρο στην Κηφισιά μέσω Χαλκίδας, γιατί όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τόση είναι η απόσταση από την Πτολεμαΐδα στην Νάουσα και από την Πτολεμαΐδα στην Καστοριά, όπου υποχρεώνονται καθημερινά χιλιάδες συμπολίτες μας να μετακινούνται μέσω των κάθετων αξόνων της Εγνατίας διανύοντας τριπλάσια και τετραπλάσια απόσταση από την κανονική, καθ ότι δεν υπάρχει ασφαλές οδικό δίκτυο που να συνδέει τις ανωτέρω πόλεις δημιουργώντας υπέρογκες σπατάλες χρόνου και χρήματος .

Για τον λόγο αυτό δήλωσε ο γνωστός μελετητής ότι θεωρεί απαραίτητη την δημιουργία ενός οδικού επαρχιακού άξονα,(μιάς λωρίδας ανά κατεύθυνση) παράπλευρο και οριζόντιο της Εγνατίας οδού που θα ξεκινάει από την Καστοριά (με σήραγγα και κοιλαδογέφυρες) θα περνάει βόρεια της Πτολεμαΐδας και θα τερματίζει στην πόλη της Νάουσας όπου θα συνδέεται με τον κάθετο άξονα Έδεσσας Νάουσας Βέροιας.

Ο δρόμος αυτός σε συνδυασμό με τον κάθετο άξονα Φλώρινα Πτολεμαΐδα Κοζάνη βγάζει από την απομόνωση δεκαετιών και ενώνει όλες τις πόλεις της Δυτ, Μακεδονίας με την Ημαθία και την Πέλλα και τις φέρνει πολύ πιο κοντά μεταξύ τους με

αποτέλεσμα η μετακίνηση μεταξύ της μιάς πόλης με την άλλη να μην ξεπερνάει το χρόνο της μισής ώρας.

Επειδή ο ανωτέρω οδικός άξονας πριν μια δεκαετία θα εθεωρείτο αρκετά ακριβός σήμερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας των κατασκευών έχουν μειωθεί αισθητά οι τιμές στις κατασκευές των σηράγγων και των κοιλαδογεφύρων με αποτέλεσμα το κόστος να είναι μέσα στις δυνατότητες των προϋπολογισμών των τεχνικών υπηρεσιών και επί πλέον μπορεί να χρηματοδοτηθεί εξ ολοκλήρου από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια.

Επειδή ο προτεινόμενος άξονας διέρχεται από δύο Περιφέρειες ζήτησε την παρέμβαση του Υπουργείου για να ενταχθεί στα υπερτοπικά δίκτυα και να προωθηθεί το έργο το όποιο είναι απαραίτητο.

Στη συνέχεια ο Υπουργός αξιολόγησε θετικά την πρόταση λέγοντας ότι την θεωρεί υπερπολύτιμη και θα την εντάξει στις υπό μελέτη προτάσεις και θα προωθήσει τις σχετικές μελέτες του έργου για την ωρίμανση του.

Παρόμοιες θετικές εκτιμήσεις εξέφρασαν οι παρευρισκόμενοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Βουλευτές και ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτ. Μακεδονίας .

Αξίζουν συγχαρητήρια στον κ. Σωτηρόπουλο για την εκπόνηση και κατάθεση της ως άνω πρότασης που με την υλοποίηση της θα απογειωθεί η οικονομία και η ανάπτυξη της Περιφέρειας μας .

Επίσης σε προσωπική μας επαφή μας επιβεβαίωσε τα ανωτέρω προσθέτοντας πως εξ ισου σημαντική θα ήταν η σιδηροδρομική σύνδεση της Κοζάνης με την Καλαμπάκα ,ώστε να ξαναζωντανέψει ο σιδηρόδρομος στην περιοχή και να υπάρχει μια εναλλακτική δίοδος μετακίνησης εμπορευμάτων και επιβατών.ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ