Σε τροχιά υλοποίησης περνά ο σχεδιασμός για την οικοτουριστική ανάπτυξη και την αειφόρο διαχείριση της παραλίμνιας περιοχής του φράγματος Σισανίου, στον Δήμο Βοΐου, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που είχε καθυστερήσει λόγω ενστάσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στη δημοπρασία.
Το έργο «Οικοτουριστική ανάπτυξη και αειφόρος διαχείριση παραλίμνιας περιοχής φράγματος Σισανίου» εισέρχεται πλέον στη φάση εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση μιας σειράς παρεμβάσεων στην περιοχή.
Ο σχεδιασμός προέκυψε από πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής Βοΐου και προχώρησε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο Δήμος είχε αναλάβει τη σύνταξη του φακέλου του έργου, ενώ με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχώρησε δημοτικές εκτάσεις στην Περιφέρεια για την προώθηση του σχεδιασμού.
Οι προβλεπόμενες παρεμβάσεις αφορούν ένα ευρύ φάσμα υποδομών αναψυχής, άθλησης και οικοτουρισμού. Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται ποδηλατόδρομος, περιπατητικές και πεζοπορικές διαδρομές, εγκαταστάσεις αθλητισμού και αναψυχής, πλωτή γέφυρα και προβλήτες, καθώς και πλωτά μέσα και εξοπλισμός για λιμναίες αθλητικές δραστηριότητες.
Στον σχεδιασμό προβλέπονται ακόμη πίστα αναρρίχησης, δύο κτίρια που θα λειτουργούν ως αναψυκτήρια με διαμορφωμένους υπαίθριους χώρους, πάρκο περιπέτειας και υποδομές για την προσγείωση και απογείωση αερόστατων.
Παράλληλα, προβλέπονται παρατηρητήρια και δράσεις για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, καθώς και τεχνικές παρεμβάσεις για την αποκατάσταση και αντιστήριξη των πρανών, τη διαμόρφωση της κοίτης του ρέματος και την ανάδειξη των ακτών της λίμνης.
Η έναρξη της φάσης των μελετών αποτελεί σημαντική εξέλιξη για τον Δήμο Βοΐου, καθώς ο σχεδιασμός αφορά την αξιοποίηση της Τεχνητής Λίμνης Σισανίου και τη δημιουργία ενός οργανωμένου χώρου με δραστηριότητες αναψυχής, άθλησης και οικοτουρισμού.
Στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η σταδιακή διαμόρφωση της περιοχής σε έναν νέο προορισμό στη Δυτική Μακεδονία, που θα ενισχύσει την επισκεψιμότητα και την εξωστρέφεια του Δήμου Βοΐου.
Γιώργος Κραστάνας
Πηγή: Συντακτική ομάδα PtolemaidaNews.gr