Τετάρτη 24 Ιουνίου 2026

Φωτοβολταϊκά: Εν αναμονή της απάντησης των Βρυξελλών για τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επενδυτών – Υπό εξέταση η εμπροσθοβαρής αύξηση κατά 15% στις ταρίφες

Φωτοβολταϊκά: Εν αναμονή της απάντησης των Βρυξελλών για τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων επενδυτών – Υπό εξέταση η εμπροσθοβαρής αύξηση κατά 15% στις ταρίφες

Κώστας Δεληγιάννης 

Στην Κομισιόν βρίσκεται ήδη η επιστολή του ΥΠΕΝ με τα μέτρα στήριξης των μικρομεσαίων παραγωγών με φωτοβολταϊκά, με την ελληνική πλευρά να αναμένει πλέον την απάντηση των Βρυξελλών, για το αν οι παρεμβάσεις μπορούν να προχωρήσουν άμεσα – και με ποιες παραμέτρους εφαρμογής. Προσδοκία του υπουργείου είναι να επισπευσθεί η διαδικασία, ώστε να αρχίσουν να συγκρατούνται άμεσα οι απώλειες εσόδων των έργων και να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιστολή επιβεβαιώνει όσα διημείφθησαν στην πρόσφατη συνάντηση με την ΠΟΣΠΗΕΦ και πιο συγκεκριμένα την πρόθεση του ΥΠΕΝ να «ενεργοποιήσει» την αποζημίωση για τα έργα με Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης (ΣΕΔΠ) στις περιπτώσεις μηδενικών χονδρεμπορικών τιμών, ανεξαρτήτως του αριθμού των ωρών κατά τις οποίες η DAM παραμένει σε μηδενικό έδαφος. Πρόκειται για μία κρίσιμη διαφοροποίηση σε σχέση με το ισχύον καθεστώς, όπου η αμοιβή του ΔΑΠΕΕΠ αναστέλλεται όταν η DAM είναι μηδενική πάνω από δύο ώρες. 

Η συγκεκριμένη παρέμβαση θεωρείται από τους φορείς της αγοράς σημαντικό μέτρο προστασίας για τα μικρομεσαία φωτοβολταϊκά έργα, τα οποία βλέπουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής τους να μην αποζημιώνεται, κυρίως κατά τις μεσημβρινές ώρες υψηλής ηλιοφάνειας. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι χωρίς κάποια μορφή αντιστάθμισης, η βιωσιμότητα πολλών επενδύσεων θα τεθεί ανοιχτά υπό αμφισβήτηση τον Ιούνιο, όταν πολλοί παραγωγοί θα κληθούν να εξοφλήσουν τις επόμενες δόσεις των δανείων που έχουν λάβει για την υλοποίηση των έργων.

Παράλληλα, στην επιστολή περιλαμβάνεται και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για 5ετή παράταση των συμβάσεων ΣΕΔΠ, μία παρέμβαση που θεωρείται κομβικής σημασίας ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να επαναδιαπραγματευθούν με τις τράπεζες τους όρους των δανείων, επιμηκύνοντάς τα ώστε να μειώσουν τις δόσεις.

Ωστόσο, πρόκειται και για το πλέον δύσκολο σκέλος της διαπραγμάτευσης με την Κομισιόν, καθώς αγγίζει άμεσα τον «πυρήνα» του εγκεκριμένου πλαισίου κρατικών ενισχύσεων για τις ΑΠΕ. Ωστόσο, εκτιμάται ότι μπορεί να εξασφαλιστεί η συναίνεση των Βρυξελλών, καθώς το ΥΠΕΝ επιχειρεί να τεκμηριώσει πως οι συνθήκες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μεταβληθεί δραστικά, σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία «κλείδωσαν» οι συμβάσεις.

Την ίδια στιγμή, στην επιστολή δεν γίνεται καμία αναφορά στο σχέδιο για εμπροσθοβαρή αύξηση στις ταρίφες των μικρομεσαίων έργων, με την ανάκτησή τους στην πορεία μέσω μηχανισμού clawback. Ο λόγος είναι πως το μέτρο μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Η πρόσκαιρη αύξηση των αποζημιώσεων δεν θα μεταβάλει τον συνολικό προϋπολογισμό του σχήματος στήριξης των ΑΠΕ. Με άλλα λόγια, πρόκειται για μία χρονική ανακατανομή των πληρωμών και όχι για μόνιμη επιβάρυνση του ΕΛΑΠΕ. Όμως, θεωρείται πως μπορεί να δώσει άμεση «ανάσα» ρευστότητας σε μικρούς και μεσαίους επενδυτές, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με αυξημένες χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις και σημαντική συρρίκνωση εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΥΠΕΝ εξετάζει η πρόσκαιρη αύξηση να κινηθεί στο 15%. 

Σε κάθε περίπτωση, το βάρος πέφτει πλέον στην απάντηση της Κομισιόν. Στο ΥΠΕΝ προσδοκούν ότι οι Βρυξέλλες θα κινηθούν όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δρομολογηθούν οι σχετικές παρεμβάσεις. Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σαφές χρονοδιάγραμμα ή έστω ανεπίσημο «σήμα» από την ευρωπαϊκή πλευρά, για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των υποψήφιων μέτρων.



Πηγή: https://energypress.gr/




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ