Κώστας Δεληγιάννης
A-
«Φρένο» στον πληθωρισμό των αιτήσεων για αδειοδότηση νέων αντλησιοταμιευτικών σταθμών, οι οποίοι ωστόσο ωριμάζουν από επενδυτές που πρακτικά δεν έχουν πρόθεση να υλοποιήσουν τα έργα, θέλει να βάλει το ΥΠΕΝ. Για αυτό τον σκοπό, στο νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της RED ΙII που βρίσκεται υπό διαβούλευση, έχει συμπεριλάβει ρύθμιση που εντάσσει στα Ειδικά Έργα τις μονάδες αντλησιοταμίευσης με ισχύ άνω των 15 Μεγαβάτ.
Η υπαγωγή στα Ειδικά Έργα σημαίνει πως γίνεται πιο απαιτητική η αδειοδοτική ωρίμανση. Κι αυτό γιατί για τη χορήγηση Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, απαιτείται η προσκόμιση στοιχείων που να αποδεικνύουν τόσο την οικονομική βιωσιμότητα της υποψήφιας επένδυσης, όσο και την τεχνική και οικονομική επάρκεια του αιτούντος.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, από τα στοιχεία που προσκομίζονται στη ΡΑΑΕΥ θα πρέπει να ανακύπτει η ενεργειακή αποδοτικότητα του έργου στην προτεινόμενη θέση εγκατάστασης, με
παρουσίαση των μετρήσεων και δεδομένων στα οποία βασίζεται η ενεργειακή μελέτη. Επίσης, θα πρέπει η αίτηση να συνοδεύεται από στοιχεία για την οικονομοτεχνική αποδοτικότητα και βιωσιμότητα της μονάδας, βάσει του εκτιμώμενου εσωτερικού βαθμού απόδοσης (IRR).
Όσον αφορά τα στοιχεία τεκμηρίωσης της οικονομικής δυνατότητας του φορέα υλοποίησης της επένδυσης, αυτά θα πρέπει να αποδεικνύουν την ευχέρειά του να εξασφαλίσει την απαιτούμενη χρηματοδότηση. Μάλιστα, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρηματοδότησης του προτεινόμενου έργου, οι μορφές χρηματοδότησής του που επικαλείται ο φορέας θα πρέπει να καλύπτουν το σύνολο του προϋπολογισμού του έργου.
Επομένως, εφόσον ο φορέας επικαλείται κάλυψη μέρους ή του συνόλου του προϋπολογισμού του έργου μέσω ιδίων κεφαλαίων, οφείλει να τεκμηριώσει την επάρκεια του αυτή σε ίδια κεφάλαια. Εφόσον ο φορέας επικαλείται την κάλυψη μέρους του προϋπολογισμού του έργου ή και του συνολικού επιχειρηματικού του σχεδίου μέσω τραπεζικής χρηματοδότησης από τραπεζικά ιδρύματα, για να επιβεβαιώσει τη χρηματοδότηση μπορεί μεταξύ άλλων να προσκομίσει επιστολή πρόθεσης χρηματοδότησης (Letter of Intent), στην οποία αναφέρονται ρητώς, το έργο ή αναλυτικά το επιχειρηματικό σχέδιο για το οποίο αυτή χορηγείται, το μέγιστο ύψος του δανείου, καθώς και τυχόν ειδικοί όροι που τη διέπουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έως με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία (Φεβρουάριος 2026), στο Μητρώο Αδειών Αποθήκευσης της ΡΑΑΕΥ δίνουν το παρών 59 υποψήφια έργα άνω των 15 Μεγαβάτ. Το χαρτοφυλάκιο αυτό αθροίζει συνολική ισχύ έγχυσης ούτε λίγο ούτε πολύ 14,2 Γιγαβάτ.
Συγκριτικά, το αναθεωρημένο ΕΣΕΚ προβλέπει πως στα δύο υφιστάμενα έργα της ΔΕΗ (συνολικής ισχύος 699 Μεγαβάτ), μέχρι το 2030 πρόκειται σταθμοί περίπου 1.000 Μεγαβάτ. Την ίδια στιγμή, υπό κατασκευή βρίσκεται το έργο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην Αμφιλοχία, ισχύος 680 Μεγαβάτ. Με βάση το αναθεωρημένο Σχέδιο, στο συνολικό χαρτοφυλάκιο πρόκειται να προστεθούν επιπλέον έργα 1,2 Γιγαβάτ μέχρι το 2035.
Πηγή: https://energypress.gr/
