Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2025

Γεύσεις παράδοσης και δημιουργίας στα Γρεβενά με επίκεντρο τα μανιτάρια

Γεύσεις παράδοσης και δημιουργίας στα Γρεβενά με επίκεντρο τα μανιτάρια

Ένας περίπατος στο δάσος μπορεί να εξελιχθεί σε μια περιπέτεια για συλλέκτες μανιταριών με υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις.

Εξερευνώντας τις ρίζες μιας μακρόβιας ιτιάς ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μάκης Νασιάδης, ανακαλύπτει άγνωστα και σπάνια σε γεύσεις μανιτάρια.

Τα κοτόπουλα του δάσους, τα γευστικά και μυρωδάτα σαν μπέικον μανιτάρια, τα ζαρκαδίσια, καροτένια, αλλά και τα σχηματοποιημένα σαν τρομπέτες αποτελούν κάποια από τα σπάνια φυτά που αναζητά από νωρίς το πρωί ο μανιταροσυλλέκτης Ακρίτας Εμπρικίδης.

Σχήματα και χρώματα που συνοδεύονται από απίθανες γεύσεις μανιταριών τα οποία μπορούν να καταναλωθούν ακόμη και ωμά.

 Γρεβενά: Ξεχωριστές γεύσεις μανιταριών

Χαριτολογώντας ο κ. Εμπρικίδης, λέει πως όλα τα μανιτάρια τρώγονται, αλλά κάποια μόνον μια φορά. Χρειάζεται η εμπειρία και η γνώση για να αποφευχθούν εκείνα που μπορεί να είναι τοξικά ή θανατηφόρα. «Τρώμε μόνο ότι γνωρίζουμε». Χρώματα και σχήματα που προκαλούν να τα συλλέξει κάποιος, αλλά οι παροιμίες βγήκαν για κάποιο λόγο: «μανιτάρια όσα ξέρουμε και κεράσια όσα θέλουμε».

Στα Γρεβενά τα τελευταία χρόνια σχεδόν όλοι οι κάτοικοι έχουν εξελιχθεί σε ειδήμονες, χάρη στον πρόεδρο μανιταρόφιλων Ελλάδος, Γιώργο Κωνσταντινίδη. Έτσι, αποφεύγουν τους πολύχρωμους, και προκλητικά ωραίους μύκητες, που φυτρώνουν σε υγρά και σκιώδη σημεία του δάσους, όπως η Amanita muscaria.

Λίγη υπομονή, γύρω στις δώδεκα ημέρες μετά από μια βροχή και το δάσος γεμίζει από ποικιλίες υψηλής διατροφικής αξίας.

 



Πηγή: https://www.ertnews.gr/




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ