Κυρία Υπουργέ,
Οι αιτήσεις εγγραφής των μαθητριών και των μαθητών που φοιτούν για πρώτη φορά στην Α' τάξη του Δημοτικού σχολείου, θα πραγματοποιηθούν από τις 6 έως τις 26 Μαρτίου 2025 (Εγκύκλιος με Αρ. Πρωτοκόλλου: Φ.6/24732/Δ1 - 6-3-2025), ενώ οι αιτήσεις εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία γενικής εκπαίδευσης, για το σχολικό έτος 20252026 θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 24 Μαρτίου 2025 (σύμφωνα με την με την Αρ. Πρωτ. Φ.6/23717/Δ1/04-03-2025 εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ). Ενώ υπάρχουν αυτά τα συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, σύμφωνα με δημοσίευμα, αρκετοί γονείς σε όλη τη χώρα βιώνουν μία χαοτική διαδικασία, εξαιτίας - σύμφωνα με τους ίδιους - δυσλειτουργίας, στην πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων και παρά τις προσπάθειες των γονέων στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης, αντί να λύνεται το θέμα, περιπλέκεται ακόμα περισσότερο. Επιπλέον, οι γονείς ανησυχούν γιατί η ενημέρωση θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η περίοδος υποβολής αιτήσεων και φοβούνται ότι τα παιδιά τους θα μείνουν εκτός του σχολείου επιλογής, λόγω υπεράριθμων μαθητών.
Επίσης, ενώ προβλέπεται από την εγκύκλιο, η υποβολή της αίτησης από τους διευθυντές των σχολείων, οι αιτήσεις που υποβάλλονται από τους διευθυντές, δεν εμφανίζονται στο σύστημα για τις αποδεχτούν και οι δύο γονείς και να οριστικοποιηθούν. Πρόβλημα υπάρχει και με τις αιτήσεις που υποβάλλονται χωρίς να υπάρχει αυτόματη ανάθεση σχολείου, που ενώ έχουν καταχωρηθεί, δεν τις «βλέπουν» οι διευθυντές στο σύστημά τους. Σύμφωνα με άλλες καταγγελίες, αν και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία έχουν ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, τις περισσότερες φορές, οι πλατφόρμες δεν επικοινωνούν μεταξύ τους.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ενδεικτικά, αρκετές φορές στην αίτηση δεν αναγράφεται το δεύτερο όνομα ή το επώνυμο του μαθητή ή οι διευθύνσεις που αναγράφουν τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία δεν είναι ορατές από τα δημόσια σχολεία.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, και επειδή τα χρονοδιαγράμματα εγγραφών, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εγκυκλίους είναι αυστηρά,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Σκοπεύετε να παρέμβετε άμεσα, ώστε να ομαλοποιηθούν τα συστήματα εγγραφής στην Α' τάξη Δημοτικού και στα Νηπιαγωγεία;
Η ερωτώσα Βουλευτής
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑ - ΧΑΪΔΩ
«Ανεπίτρεπτη χρονοβόρα καθυστέρηση των δικαστηρίων για
εκδίκαση περιπτώσεων ανακοπής πλειστηριασμών»
Κύριοι Υπουργοί,
Η μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση των ανακοπών αποτελεί έναν από τους
σημαντικότερους παράγοντες που επιβαρύνουν την πορεία επίτευξης των στόχων
στον κρίσιμο τομέα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων». Οι ανακοπές του 2023
είχαν δικάσιμο από το 2028 και μετά και αυτές που γίνονται τώρα, δηλαδή στην
εκπνοή του 2024, προγραμματίζονται για το 2031. Οι χρονοβόρες διαδικασίες στα
δικαστήρια υπονομεύουν την αποδοτικότητα του συστήματος διαχείρισης των μη
εξυπηρετούμενων δανείων. Τα κεφάλαια που παραμένουν μπλοκαρισμένα σε μη
εξυπηρετούμενα δάνεια δεν μπορούν να διοχετευθούν σε νέες επενδύσεις ή στην
ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η αργή πρόοδος στη μείωση των «κόκκινων»
δανείων μειώνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επιδρά αρνητικά στις
αξιολογήσεις των τραπεζών. Επιπλέον, οι καθυστερήσεις επηρεάζουν και τους
ενήμερους δανειολήπτες, καθώς αυξάνουν την πίεση στο τραπεζικό σύστημα και
καθιστούν δυσκολότερη τη χορήγηση νέων δανείων. Τέλος, οι καθυστερήσεις στη
συζήτηση των υποθέσεων κόκκινων δανείων από τα δικαστήρια θα οδηγήσουν όχι
μόνο σε διαιώνιση του προβλήματος αλλά και σε δυσβάστακτους τόκους για τους
δανειολήπτες σε περίπτωση που δε δικαιωθούν. Η ανάγκη για διευθέτηση του εν
λόγω ζητήματος προς όφελος των ευάλωτων οφειλετών είναι επιτακτική.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η κυβέρνηση και σε συνεργασία με ποιους
φορείς για την αποσυμφόρηση κι εξομάλυνση της κατάστασης, όσον αφορά τη
διαχείριση «κόκκινων δανείων», ώστε να διασφαλιστεί η στήριξη των ευάλωτων
δανειοληπτών αλλά και η σταθερότητα και εν γένει η αξιοπιστία του
χρηματοπιστωτικού συστήματος;
Ο ερωτών Βουλευτής
ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ
ΘΕΜΑ: «Απάντηση στην υπ' αριθμ. πρωτ. 3250/2025 Ερώτηση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου».
ΣΧΕΤΙΚΑ: Το υπ΄ αριθ. 26354/2025 έγγραφό σας.
Σε απάντηση της εν θέματι Ερώτησης του Βουλευτή της κοινοβουλευτικής ομάδας
«Ελληνική Λύση» με θέμα: «Ανεπίτρεπτη χρονοβόρα καθυστέρηση των δικαστηρίων για εκδίκαση περιπτώσεων ανακοπής πλειστηριασμών» σε σχέση με τα ζητήματα που τίθενται σε αυτήν, στο μέτρο που αυτά εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:
1. Tο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών λαμβάνει υπόψη του ότι το πρόβλημα της υπερχρέωσης καλούνται να αντιμετωπίσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, τόσο εξαιτίας της πολυετούς οικονομικής κρίσης, όσο και στο πλαίσιο έκτακτων προβλημάτων που ανέκυψαν τα τελευταία χρόνια, όπως αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού ή άλλων έκτακτων φυσικών καταστροφών και ότι οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της οικονομίας, δεν είναι οι ίδιες και η λήψη μέτρων οικονομικής ενίσχυσης και η παροχή οικονομικών διευκολύνσεων για την περαιτέρω στήριξή τους είναι 06.03.2025 09:36:05 ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΨΗΦΙΑΚΑ ΥΠΟΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ ΑΠΟ METAXIA ZANTOULIADOU
καταλυτικής σημασίας για τη κοινωνική συνοχή και την αντιμετώπιση των απρόσμενων εξελίξεων των τελευταίων ετών, ενώ αναδεικνύει την κρατική ευθύνη.
Συνακόλουθα, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έχει ήδη προβεί σε στοχευμένες ενέργειες και πλήθος μέτρων ανακούφισης και διευκόλυνσης των δανειοληπτών, ανεξαρτήτως της ιδιότητας αυτών ως πρωτοφειλετών, συνοφειλετών ή εγγυητών, με σκοπό την αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους για το σύνολο των πολιτών καθόλα τα στάδια των οικονομικών συναλλαγών με χρηματοδοτικούς φορείς, προκειμένου αφενός να διασφαλίζεται η επιτυχής αναδιάρθρωση οφειλών του αφετέρου να αποφεύγεται το ίδιο το στάδιο του πλειστηριασμού ακίνητης περιουσίας τους.
2. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης αποτελεί ένα πρόβλημα πολυδιάστατο, με μείζονες συνέπειες στην κοινωνία, την οικονομία και το κράτος δικαίου. Αναφορικά με το ειδικότερο ζήτημα που τίθεται σχετικά με την καθυστέρηση εκδίκασης υποθέσεων ανακοπών (στην διαδικασία της αναγκαστικής εκτέλεσης) και συνακόλουθα έκδοσης δικαστικών αποφάσεων επ΄αυτών, σας γνωρίζουμε ότι θέματα όπως ο χρόνος εκδίκασης ανακοπών και τυχόν τροποποιήσεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας εμπίπτουν αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους στερείται αρμοδιότητας και δεν υπεισέρχεται σε ζητήματα που άπτονται της δικαστικής εξουσίας και της εσωτερικής λειτουργίας των δικαστηρίων.
Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια η πολιτεία, στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης στην απονομή της δικαιοσύνης και συνακόλουθα, της αμεσότερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών και ενίσχυσης του θεσμού της δικαιοσύνης, έχει λάβει πρωτοβουλίες και έχει προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις, που θα καταστήσουν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης ταχύτερο και πιο αποτελεσματικό, όπως η κατάρτιση του Νέου Δικαστικού Χάρτη της χώρας με τον πρόσφατο νόμο 5108/2024 (Α΄65) και το Ολοκληρωμένο Σύστημα Δικαστικών Διαδικασιών Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ -ΠΠ) με απώτερο στόχο την ψηφιοποίηση και κατ΄επέκταση
την επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης και επομένως και την επιτάχυνση του χρόνου εκδίκασης υποθέσεων και έκδοσης δικαστικών αποφάσεων.
3. Εν κατακλείδι, υπενθυμίζεται ότι η Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους με αίσθημα ευθύνης, ορθολογισμού και αλληλεγγύης μετέχει των κρίσιμων εξελίξεων και συμβάλλει με συνέπεια στο έργο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αξιοποιώντας ιδίως την εμπειρία της στη λειτουργία των νομοθετικών εργαλείων ρύθμισης οφειλών, καταθέτοντας τη γνώση της για θεσμική ευελιξία και αντικειμενική αναγνώριση της οικονομικής αδυναμίας των πολιτών στο πλαίσιο των ρυθμίσεων οφειλών, λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας και τους περιορισμούς των οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Επιπλέον, από κοινού με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος και, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, λαμβάνει αποφάσεις, προβαίνει σε συστάσεις ή διευκρινήσεις, εισηγείται και τροποποιεί το νομοθετικό πλαίσιο του χρηματοπιστωτικού τομέα λαμβάνοντας υπόψη ότι η οικονομική πολιτική, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, πρέπει να δώσει την απαραίτητη στήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ανάλογα με το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και με γνώμονα την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Η Γενική Γραμματέας
Θεώνη Αλαμπάση
Πηγή: Συντακτική ομάδα PtolemaidaNews.gr