Φωτογραφία: pexels Andres Ayrton
Αν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά, οι ειδικοί σε θέματα διατροφής της Holland και τον Barrett μοιραζονται μαζί σας μερικά τρόφιμα που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να «κάψετε» το λίπος της κοιλιάς.
Η ενέργεια που παίρνουμε από τα τρόφιμα και τα ποτά υπολογίζεται σε θερμίδες, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση του βάρους. Όταν οι θερμίδες που καταναλώνουμε υπερβαίνουν αυτές που καίγονται, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.
Οι επίσημες οδηγίες συνιστούν ότι οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 2.500 και 2.000 θερμίδες ημερησίως, αν και οι απαιτήσεις νσε ατομικό επίπεδο μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το μεταβολισμό και το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας.
Για όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν «με ασφάλεια», οι ειδικοί της Holland και της Barrett επισημαίνουν ορισμένες τροφές που μπορεί να βοηθήσουν στην καύση του λίπους της κοιλιάς.
Τα τρόφιμα που καίνε το λίπος στην κοιλιά
Πάρτε για παράδειγμα το σπανάκι. Είναι γεμάτο με μια ένωση γνωστή ως σουλφοκινοβόζη (SQ), η οποία έχει βρεθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας του στομαχιού. Έρευνα στο Nature Chemical Biology δείχνει ότι το SQ προάγει την ευεργετική ανάπτυξη της εντερικής χλωρίδας, η οποία με τη σειρά της βοηθά στη μείωση των βακτηρίων που προκαλούν φλεγμονή και συμβάλλουν στη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά.
Ο σολομός βοηθάει επίσης, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις ιδιότητες καταπολέμησης των φλεγμονών και την ικανότητά τους να συρρικνώνουν την περίμετρο της μέσης. Αυτά τα λιπαρά οξέα λειτουργούν αυξάνοντας τα επίπεδα της ορμόνης της αδιπονεκτίνης, η οποία υποστηρίζει τον μεταβολισμό και καίει το λίπος.
Τα αυγά βρίσκονται και αυτά στη λίστα. Είναι γνωστά για την χρησιμότητά τους στη μαγειρική και για τα οφέλη τους στη διαχείριση βάρους. Αποτελούν μια πηγή πρωτεϊνών, που σας κρατάει χορτάτους για μεγάλο χρονικό διάστημα και μειώνουν την πιθανότητα κατανάλωσης σνακ μεταξύ των γευμάτων.
Ένα μεγάλο αυγό περιέχει συνήθως περίπου 78 θερμίδες και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Ωστόσο, τα αυγά είναι τόσο υγιεινά όσο και ο τρόπος που τα σερβίρετε. Για να ελαχιστοποιήσετε το πρόσθετο λίπος, βράστε τα ή κάντε αυγά ποσέ, χρησιμοποιήστε λάδια σε σπρέι ή αλείψτε το τηγάνι με μια μικρή ποσότητα λαδιού. Τα τηγανητά αυγά καλό είναι να αποφεύγονται εάν στο τηγάνι προστίθενται επιπλέον λίπη όπως το βούτυρο.
Τα αβοκάντο είναι γεμάτα με μονοακόρεστα λίπη που μπορούν να «περιορίσουν την όρεξη και να αποτρέψουν τη συσσώρευση λίπους στην κοιλιά». Επιπλέον, το αβοκάντο περιέχει τρία γραμμάρια φυτικών ινών ανά μερίδα.
Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποτρέψετε την υπερκατανάλωση τροφής.
Τα μαύρα φασόλια, βασικό στοιχείο στη μεξικάνικη κουζίνα, είναι ωφέλιμα για τα βακτήρια του εντέρου που τρέφονται με τις διαλυτές ίνες που υπάρχουν σε αυτά, μετατρέποντάς τις σε βουτυρικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η χημική ουσία έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την καύση θερμίδων σε μελέτες που έγιναν σε ποντίκια.
Οι γλυκοπατάτες, πλούσιες σε φυτικής προέλευσης αντιοξειδωτικά που ονομάζονται καροτενοειδή, βοηθούν στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να εμποδίσουν τη μετατροπή των θερμίδων σε λίπος στην κοιλιάς, όπως σημειώνουν οι ειδικοί στη διατροφή.
Οι γιατροί προτείνουν επίσης χυλό βρώμης. Το κουάκερ περιέχει βρώμη άφθονη σε διαλυτές φυτικές ίνες γνωστές ως βήτα-γλυκάνες. Όταν αφομοιωθεί, αυτή η ουσία μετατρέπεται σε μορφή που μοιάζει με γέλη μέσα στο λεπτό έντερο. Αυτό το τζελ είναι καθοριστικό για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, την ενίσχυση της υγείας του ανοσοποιητικού, τη δημιουργία αίσθησης κορεσμού και τη διαχείριση της γλυκόζης στο αίμα.
Όσο για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, μην παραβλέψετε το ταπεινό δαμάσκηνο. Γεμάτο με φαινολικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή, τα δαμάσκηνα διαθέτουν ικανότητες που καταπολεμούν το λίπος.