Είναι παρόμοιες οι δηλώσεις με εκείνες που ακούσαμε τον περασμένο Μάιο για την υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας
Από την έντυπη έκδοση
Πάνος Φ. Κακούρης •
Η νέα υπόθεση διαφθοράς εφοριακών υπαλλήλων στην Κέρκυρα έρχεται πέντε μήνες μετά από εκείνη της ΔΟΥ Χαλκίδας, που ανάγκασε την ΑΑΔΕ να κλείσει ολόκληρη την εφορία για ένα διάστημα.
Αυστηρές ήταν οι προειδοποιήσεις που απηύθυναν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής, καταδικάζοντας το φαινόμενο και τονίζοντας, αμφότεροι, πως θα είναι αμείλικτοι κατά φαινομένων διαφθοράς και πως οι σχετικές υποθέσεις θα παραπέμπονται άμεσα στη Δικαιοσύνη.
Είναι παρόμοιες οι δηλώσεις με εκείνες που ακούσαμε τον περασμένο Μάιο για την υπόθεση της ΔΟΥ Χαλκίδας. Στο ίδιο μοτίβο θα είναι και αυτές που θα γίνουν σε ένα νέο, μελλοντικό, αντίστοιχο περιστατικό.
Δεν αρκούν όμως οι δηλώσεις. Αν τα προβλήματα λύνονται με καταδίκες, τότε θα είχε λυθεί, επί παραδείγματι, το Κυπριακό, καθώς 50 χρόνια τώρα η Τουρκία έχει εναντίον της εκατοντάδες καταδικαστικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.
Απαιτούνται συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη ρίζα τους.
Στην περίπτωση της Κέρκυρας και της Χαλκίδας, πού εστιάζεται η διαφθορά; Σύμφωνα με πηγές της ΕΛ.ΑΣ., στις επιστροφές φόρου, στη διαχείριση των ληξιπρόθεσμων χρεών και φυσικά στο «όπλο» που έχουν οι εφοριακοί, τον φορολογικό έλεγχο.
Το ΥΠΕΘΟΟ και η ΑΑΔΕ μπορούν να παρέμβουν, επιβάλλοντας ξεκάθαρους και σαφείς κανόνες σε όλες τις επίμαχες συναλλαγές. Οι επιστροφές φόρου να γίνονται με συγκεκριμένη διαδικασία, που θα παρακολουθείται ηλεκτρονικά και κεντρικά. Το ίδιο και η λήψη ή μη αναγκαστικών μέτρων σε βάρος των οφειλετών.
Αναφορικά με τους φορολογικούς ελέγχους, αναγκαία είναι η αντικειμενικοποίησή τους, ώστε να μην εμφιλοχωρούν παζάρια, αυθαιρεσίες, «διευκολύνσεις» και «αβλεψίες», η κατάργηση προστίμων του τύπου «από τόσο μέχρι τόσο», καθώς και η περαιτέρω απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
Το πρόβλημα των φορολογικών ελέγχων αναδεικνύουν τα στοιχεία της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών στην οποία προσφεύγουν οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι.
Όταν φέτος η ΔΕΔ ακυρώνει φόρους και πρόστιμα στο 31% των υποθέσεων που εξετάζει, καθώς εντοπίζει λάθη στην εφαρμογή της φορολογικής νομοθεσίας, υπάρχει ζήτημα.