Ζήσης Ψάλλας
Η πιο κοινή χρόνια ηπατική νόσος, η μεταβολική δυσλειτουργία σχετιζόμενη με την στεατική ηπατική νόσο (MASLD: metabolic dysfunction–associated steatotic liver disease), χαρακτηρίζεται από αυξημένη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ λόγω παραγόντων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2.
Ένα τέτοιο αυξημένο λίπος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αλλά μια πρόσφατη κλινική δοκιμή που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA και διεξήχθη από ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης δείχνει μια πιθανή θεραπεία: την ασπιρίνη.
«Δεδομένου ότι η αυτή η μεταβολική δυσλειτουργία που σχετίζεται με την στεατική ηπατική νόσο επηρεάζει έως και το ένα τρίτο των ενηλίκων των ΗΠΑ, η ασπιρίνη αντιπροσωπεύει μια ελκυστική πιθανή επιλογή χαμηλού κόστους για την πρόληψη της εξέλιξης σε κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος, τις πιο επίφοβες επιπλοκές της ασθένειας», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Andrew T. Chan, γαστρεντερολόγος και καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ο Chan και οι συνεργάτες του εξέτασαν τις δυνατότητες της ασπιρίνης επειδή το φάρμακο μειώνει τη φλεγμονή και επηρεάζει το μεταβολισμό του λίπους.
Στη δοκιμή Φάσης ΙΙ, 80 ενήλικες με μεταβολική δυσλειτουργία στεατικής ηπατικής νόσου τυχαιοποιήθηκαν για να λαμβάνουν καθημερινά χαμηλή δόση ασπιρίνης ή εικονικό φάρμακο για έξι μήνες. Στο τέλος της μελέτης, η μέση αλλαγή περιεκτικότητας σε ηπατικό λίπος ήταν μείον 6,6% με την ασπιρίνη έναντι 3,6% με το εικονικό φάρμακο, δείχνοντας ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης μείωσε τη μέση περιεκτικότητα σε ηπατικό λίπος σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο.
Η ασπιρίνη βρέθηκε ότι είναι ασφαλής και καλά ανεκτή και επίσης βελτίωσε διάφορους δείκτες της υγείας του ήπατος.
«Πολλαπλές μη επεμβατικές εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις για ηπατικό λίπος, φλεγμονή και ίνωση έδειξαν παρόμοια κατεύθυνση οφέλους που ευνόησε τη θεραπεία με ασπιρίνη», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας και κύριος ερευνητής Tracey G. Simon, ηπατολόγος. «Μαζί, αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν τη δυνατότητα της ασπιρίνης να παρέχει οφέλη σε ασθενείς με MASLD».
Απαιτούνται πρόσθετες μελέτες για να καθοριστεί εάν η συνεχής χρήση ασπιρίνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μακροχρόνιων επιπλοκών στην υγεία των ατόμων που σχετίζονται με την ασθένεια, είπαν οι ερευνητές.
Πηγή: https://www.zougla.gr/