Κυριακή 28 Απριλίου 2024
vittis 3012/23- 3012/24

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στις 9 Μαΐου: Η «διαρροή» 4 μέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία

Τι σηματοδοτεί η συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στις 9 Μαΐου: Η «διαρροή» 4 μέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία

Τέσσερις μόλις ημέρες πριν τις εκλογές στην Τουρκία «διαρρέει» η είδηση για ιστορική συνάντηση Ερντογάν - Μπάιντεν στην Ουάσινγκτον στις 9 Μαΐου.
Την Πέμπτη τα τουρκικά ΜΜΕ ανακοίνωσαν πως - έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν - «κλείδωσε» επίσκεψη του Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες στις 9 Μαΐου.

Η πληροφορία που, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από καμία από τις δύο πλευρές, αναπαρήχθη μαζικά από τα μέσα που ελέγχονται από την κυβέρνηση. 

  
Ο Τούρκος πρόεδρος έγινε για τελευταία φορά επίσημα δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Τραμπ τον Μάιο του 2017 και - όπως διαβάζουμε στο Αl Monitor - πιέζει εδώ και καιρό την κυβέρνηση Μπάιντεν για μια επίσημη επίσκεψη.

Σύμφωνα με τη Daily Sabah, Τουρκία και ΗΠΑ διατηρούν ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς, οι οποίο ωστόσο για μήνες είχαν διαταραχθεί. Η τελευταία τους συνάντηση ήταν τον Ιούλιο του 2023 στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους - οπότε η Άγκυρα αντιτάχθηκε σθεναρά στην ένταξη της Σουηδίας στο Σύμφωνο.

Μετά την αναδίπλωση Ερντογάν, όμως, οι δεσμοί ανέκτησαν τη δυναμική τους. Πρόσφατα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο επικεφαλής των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών Ιμπραήμ Καλίν βρέθηκαν στις ΗΠΑ - σε μια συνάντηση που θεωρείται πλέον προπαρασκευαστική για τις συνομιλίες Μπάιντεν - Ερντογάν.

Η πρόσκληση αποτελεί προφανώς αντάλλαγμα για τον Ερντογάν που ενέκρινε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ μετά από 20 και πλέον μήνες κωλυσιεργίας.

Μόλις τέσσερα 24ωρα πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Τουρκία, η είδηση εκλαμβάνεται από πολλούς ως ένα μήνυμα νομιμοποίησης του ερντογανικού status quo, που πρόκειται να δώσει στο κυβερνών AKP την απαραίτητη ώθηση ενόψει των εκλογών της Κυριακής.

Η ατζέντα Ερντογάν
Στην ατζέντα της συνάντησης των δύο ηγετών αναμένεται να βρεθούν οι διμερείς σχέσεις, οι περιφερειακές εξελίξεις σε Γάζα - αλλά και βόρειο Ιράκ και Συρία - οι αμυντικές δαπάνες, αλλά και το εμπόριο.

Ο Ερντογάν θα επαναλάβει την έκκληση της Τουρκίας για τερματισμό των επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα, καθώς και για εξεύρεση μόνιμης λύσης στο Παλαιστινιακό στη βάση των δύο κρατών. Ο Τούρκος πρόεδρος ασκεί εδώ και καιρό κριτική στη στάση των ΗΠΑ αναφορικά με τον πόλεμο του Ισραήλ, ιδίως για την άνευ όρων υποστήριξη στον Νετανιάχου που - όπως καταγγέλλει - διαπράττει γενοκτονία εις βάρος των Παλαιστινίων. 

Ο Μπάιντεν και ο Ερντογάν θα συζητήσουν ακόμη την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16, καθώς και τη διαδικασία εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών που έχει ήδη προμηθευτεί η Άγκυρα.

Μαζί με το χρονοδιάγραμμα για τα F16, αναμένεται να συζητηθεί και ο αντιλογισμός του 1,4 δισ. δολαρίων που κατέβαλε η Τουρκία στο πλαίσιο του προγράμματος F-35, όπως και το ζήτημα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας στο βόρειο Ιράκ και στη Συρία.

Ο Ερντογάν πρόκειται να επαναλάβει, τέλος, την απογοήτευση της Άγκυρας για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG, το συριακό παρακλάδι της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK, η οποία - όπως καταγγέλλει- έχει δολοφονήσει χιλιάδες ανθρώπους στην Τουρκία τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.



Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr/




ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ