Ανήσυχοι δηλώνουν οι γονείς στα Dnews, εξαιτίας της έξαρσης των ιώσεων αλλά και των ελλείψεων που υπάρχουν σε αντιπυρετικά και αντιβιώσεις. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί;
Η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες έφερε μαζί μία μεγάλη «έκρηξη» ιώσεων και λοιμώξεων. Ο συνωστισμός στους κλειστούς χώρους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε συνδυασμό με τις απότομες αλλαγές θερμοκρασίας και τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο ενώ νοσούν καθώς οι περισσότεροι γονείς αδυνατούν, λόγω των συνθηκών στη δουλειά τους, να «κρατήσουν» τα παιδιά τους στο σπίτι, συμβάλουν στην έξαρση των ιώσεων.
Τι ακριβώς πρέπει να κάνουν οι κηδεμόνες προκειμένου να προφυλάξουν και να θωρακίσουν την υγεία των παιδιών τους αλλά και των ίδιων; Σε περίπτωση που νοσήσει ένα παιδί ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς, Ποιες ηλικίες είναι περισσότερο ευάλωτες και ποιες ιώσεις υπάρχουν αυτή την εποχή στα σχολεία;
Η κα. Σαρρή Αικατερίνη, γενική παιδίατρος εξηγεί στα Dnews που οφείλεται η τόση μεγάλη διασπορά, σημειώνοντας παράλληλα τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς.
«Αυτή την εποχή στα σχολεία υπάρχουν πολλές ιώσεις. Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα έχουμε μεγάλη έξαρση των λοιμώξεων, έντονες γαστρεντερίτιδες, εμετούς, διάρροιες, κοβιντ με πυρετό και πονόλαιμο. Αρκετά παιδιά κυρίως του γυμνασίου το παρουσιάζουν. Τα υπόλοιπα έχουν ρινίτιδα, ωτίτιδα, βρογχίτιδα και λαρύγγιτιδα. Φαίνεται η αλλαγή τις θερμοκρασίας έχει επηρεάσει τα παιδιά τα οποία ιδρώνουν και σε συνδυασμό με τα κλιματιστικά στα σχολεία τους αυτό προκαλεί τις ιώσεις. Άλλος ένας παράγοντας είναι ότι επειδή και οι δυο γονείς δουλεύουν δεν υπάρχει κάποιος να κρατήσει το παιδί στο σπίτι όταν αρρωσταίνει με αποτέλεσμα να τους δίνουν ένα αντιπυρετικό και να τα στέλνουν στο σχολείο, έτσι η μετάδοση είναι ραγδαία.
Θα ήταν πολύ πιο εύκολα τα πράγματα όταν ένα παιδί νοσεί να απομακρύνεται από το σχολείο καθώς και τα υπόλοιπα δεν θα κολλήσουν αλλά και τα ίδια θα αναρρώσουν πιο γρήγορα με την κατάλληλη θεραπεία», αναφέρει η κα. Σαρρή.
Οι ευάλωτες ηλικίες και οι οδηγίες προς τους γονείς
Τα βρέφη και τα νεότερα παιδιά είναι πιο ευάλωτα σε όλες τις λοιμώξεις διότι δεν έχουν τα ίδια αντισώματα με τα μεγαλύτερα.
«Όταν νοσήσει ένα παιδί το πρώτο πράγμα είναι να πάρει τα απαραίτητα αντιπυρετικά και να οι γονείς να παρακολουθούν την κατάσταση του. Φροντίζουν να ενυδατώνεται καλά και αν ο πυρετός είναι πάνω από 38.50 για περισσότερες από δύο ημέρες, έχοντας και έντονο βήχα πρέπει να απευθυνθούν στον παιδίατρο τους για να πάρουν την σωστή θεραπεία ανάλογα με το τι έχουν», καταλήγει η παιδίατρος.
Από την πλευρά τους οι γονείς εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις ελλείψεις στα φάρμακα, υποστηρίζοντας πως από την δεύτερη κιόλας ημέρα τα περισσότερα παιδιά αρρώστησαν.
«Για πρώτη φορά φέτος η κατάσταση έχει ξεφύγει. Το παιδί πρόλαβε να πάει στο σχολείο δύο ημέρες. Την τρίτη ημέρα εμφάνισε συμπτώματα και έμεινε στο σπίτι. Η διασπορά είναι μεγάλη, ήδη έχουμε ενημερωθεί ότι οι μισοί συμμαθητές του μικρού είναι άρρωστοι με ιώσεις. Το ζήτημα ειναι και φέτος να μην υπάρξουν ελλείψεις στις αντιβιώσεις όπως πέρσι που εγώ, προσωπικά, έψαξα σε 5 φαρμακεία να βρω την ενδεδειγμένη αντιβίωση για τον μικρό», δηλώνει στα Dnews ο κ. Ασημάκης πατέρας μαθητή.