Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Ψάχνει 400.000 συμβασιούχους στρατιώτες η Ρωσία

Ψάχνει 400.000 συμβασιούχους στρατιώτες η Ρωσία

Το Κρεμλίνο βάζει στο συρτάρι σχέδια για μια νέα επίθεση στην Ουκρανία αυτή την άνοιξη, αφού απέτυχε να κερδίσει πολύ έδαφος και θα επικεντρωθεί στο να αποκρούσει μια αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων που αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, υποστηρίζει το Bloomberg.

Προετοιμαζόμενη για μια μακρά αντιπαράθεση, η Ρωσία επιδιώκει να στρατολογήσει έως και 400.000 συμβασιούχους φαντάρους φέτος για να αναπληρώσει τις δυνάμεις του, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τον σχεδιασμό που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

 

Η φιλόδοξη προσπάθεια στρατολόγησης θα επιτρέψει στο Κρεμλίνο να αποφύγει άλλη μια αναγκαστική κινητοποίηση εφέδρων. Οπως είναι γνωστό η επιστράτευση του περασμένου φθινοπώρου κλόνισε την εμπιστοσύνη του κοινού και προκάλεσε της έξοδο έως και ενός εκατομμυρίου Ρώσων από τη χώρα.

Η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει μια μεγάλη αντεπίθεση τους επόμενους μήνες με φρέσκα στρατεύματα που εκπαιδεύτηκαν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και χρησιμοποιούν σύγχρονα άρματα μάχης, τεθωρακισμένα οχήματα και άλλα όπλα. Το Κίεβο μπορεί να επιδιώξει να σπάσει τις ρωσικές γραμμές και να κόψει τη χερσαία γέφυρα των κατεχόμενων εδαφών που συνδέει τώρα την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα, σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους.

Για να αναπληρώσει και να επεκτείνει τις δυνάμεις της, η Ρωσία έχει ήδη ξεκινήσει την εκστρατεία στρατολόγησης συμβασιούχων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν για θητείες χρόνων έναντι αμοιβής. Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι έχουν λάβει ποσοστώσεις για στρατολόγηση και εκδίδουν κλήσεις σε δυνητικούς εθελοντές ώστε να προσέλθουν στα ειδικά γραφεία και να εγγραφούν, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τις προσπάθειες. Αρχικά, οι αρχές στοχεύουν βετεράνους και κατοίκους της υπαίθρου.

Ωστόσο, ορισμένοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο στόχος της προσέλκυσης 400.000 συμβασιούχων στρατιωτών φέτος είναι πιθανό να μην είναι ρεαλιστικός. «Στις παρούσες συνθήκες δεν νομίζω ότι θα δελεάσουν τους ανθρώπους να συμμετάσχουν, εκτός ίσως από τους σκληροπυρηνικούς πατριώτες ή ανθρώπους που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες», δήλωσε η Dara Massicot, ανώτερη ερευνήτρια πολιτικής στο RAND Corp. «Δεν βλέπω ότι είναι δυνατόν να κάνουν άλλη μια μεγάλη προώθηση στην Ουκρανία, εκτός κι αν κινηθούν προς μια οικονομία πολέμου και στρατιωτικό νόμο».

Αυτό είναι κάτι που το Κρεμλίνο μέχρι στιγμής δεν είναι έτοιμο να κάνει, ειδικά ενόψει των εκλογών την ερχόμενη άνοιξη, στις οποίες ο Πούτιν αναμένεται να επιδιώξει μια πέμπτη θητεία, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση. Ενώ το Κρεμλίνο έχει σφιχτό έλεγχο στο πολιτικό σύστημα, οι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι βήματα όπως η επιστράτευση που θα έφερναν τον πόλεμο στο σπίτι σε εκατομμύρια Ρώσους θα μπορούσαν να περιπλέξουν τις προσπάθειές τους να επιτύχουν μια ηχηρή εκλογική νίκη.Πηγή: https:// euro2day.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ