Σάββατο 25 Μαρτίου 2023

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία στα έμβρυα

Ο κορονοϊός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλική αιμορραγία στα έμβρυα

Ισχυρή σύσταση προς τις εγκύους να εμβολιαστούν για τον κορονοϊό απευθύνουν βρετανοί επιστήμονες, οι οποίοι ανακάλυψαν πως ο ιός μπορεί να προσβάλλει τον εγκέφαλο των εμβρύων όπως ο επίφοβος ιός Ζίκα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τους εγκεφάλους εμβρύων από αμβλώσεις, εντοπίζοντας σε αρκετούς από αυτούς ενδείξεις αιμορραγίας.

 

 

Σε όλους ανιχνεύθηκε στη συνέχεια ο κορονοϊός. Οι ερευνητές λένε πως τα μωρά που γεννήθηκαν από μητέρες με COVID-19 πρέπει να παρακολουθούνται στενά, μη τυχόν και υπάρξουν νευροαναπτυξιακά προβλήματα.

Η μελέτη τους είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι ο ύπουλος ιός μπορεί να βρει τον δρόμο έως τον εγκέφαλο των εμβρύων.

 

 

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση Brain. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, την περίοδο Ιούλιος 2020 – Απρίλιος 2022 εξέτασαν 661 δείγματα εγκεφαλικού ιστού από ανθρώπινα έμβρυα. Σε όλα είχε γίνει άμβλωση για κοινωνικούς (μη-ιατρικούς) λόγους.

Με μεγάλη τους έκπληξη οι επιστήμονες εντόπισαν ίχνη αιμορραγίας στους 26 από τους εγκεφάλους. Και με ακόμα μεγαλύτερη, ανίχνευσαν τον κορονοϊό, καθώς αναζητούσαν την αιτία της.

«Αν και καμιά φορά συμβαίνει αιμορραγία σε έναν αναπτυσσόμενο εγκέφαλο, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο να υπάρξουν τόσο πολλά περιστατικά σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Katie Long, νευροβιολόγος στο King’s College του Λονδίνου (KCL). «Έχει ύψιστη σημασία να παρακολουθήσουμε όλα τα παιδιά που εκτέθηκαν στον κορονοϊό πριν γεννηθούν, για να εξακριβώσουμε εάν θα υπάρχουν νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις».

Από τις αρχές της ανάπτυξης

Οι αναλύσεις των επιστημόνων έδειξαν πως ο κορονοϊός είχε διαταράξει την ακεραιότητα των αιμοφόρων αγγείων στους εγκεφάλους των εμβρύων που αιμορράγησαν. Υπήρχαν επίσης ενδείξεις αυξημένης διείσδυσης ανοσοποιητικών κυττάρων στον εγκέφαλο. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν πως ο κορωνοϊός:

Είτε προκάλεσε άμεσα την εγκεφαλική αιμορραγία

Είτε προκάλεσε έμμεσα την αιμορραγία, μέσω της αντίδρασης του ανοσοποιητικού της μητέρας.

Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, οι ερευνητές τονίζουν πως η συσχέτιση είναι ισχυρή και πολύ ανησυχητική.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τα εγκεφαλικά δείγματα προέρχονταν από έμβρυα του πρώτου και αρχόμενου δεύτερου τριμήνου της κυήσεως. Και αυτό, διότι υποδηλώνει ότι ο κορονοϊός ενδέχεται να προσβάλλει τον εμβρυϊκό εγκέφαλο στα πρώτα στάδια της αναπτύξεώς του. Επομένως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

«Γνωρίζουμε ότι πολλές σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις μπορεί να προσβάλλουν τον εγκέφαλο των εμβρύων. Η παρούσα, σημαντική μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που δείχνει ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε εγκύους με COVID», σχολίασε η Dr. Lucilla Poston, καθηγήτρια Μητρικής & Εμβρυϊκής Υγείας στο KCL. «Είτε η αιτία της αιμορραγίας είναι άμεση συνέπεια του ιού είτε έμμεση συνέπεια της λοίμωξης της μητέρας, η μελέτη αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι να εμβολιάζονται οι έγκυοι εναντίον της COVID-19. Είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν οι επιπλοκές στη μητέρα και το μωρό».

Ίχνη του κορονοϊού εντοπίστηκαν επίσης σε ιστικά δείγματα από τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και τον ομφάλιο λώρο των εμβρύων. Το εύρημα αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να υπήρχαν και άλλες επιπλοκές, εάν συνεχίζονταν οι κυήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός Ζίκα μάς απασχόλησε πριν από λίγα χρόνια, επειδή προκάλεσε συρροή περιστατικών μικροκεφαλίας σε νεογέννητα μωρά.

πηγή: iatropedia.grΠηγή: https://www.newsit.gr/

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ