Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Οργισμένη και προκλητική η Άγκυρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου: «Παράνομη η στάση της Αθήνας»

Οργισμένη και προκλητική η Άγκυρα μετά την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας - Αιγύπτου: «Παράνομη η στάση της Αθήνας»

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε η υπογραφή της Συμφωνίας Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας και Διάσωσης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, με την οποία η Αθήνα επιχειρεί να βάλει φρένο στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Ενοχλημένη εμφανίζεται η Άγκυρα με το ελληνοαιγυπτιακό μνημόνιο για συνεργασία σε έρευνα και διάσωση, καθώς - σε ανακοίνωση του - το τουρκικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για «παράνομη στάση» της Ελλάδας, αλλά και για μνημόνιο συνεννόησης στο οποίο «δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα».

Μάλιστα η πρόκληση δεν σταματά εκεί, καθώς γίνεται λόγος αντίφαση και προσπάθεια της Ελλάδας να συγκαλύψει «τις απωθήσεις αθώων προσφύγων στο Αιγαίο», αλλά και «το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη»:

Αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
Η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβη Τανζού Μπιλγκίτς, σχετικά με το Μνημόνιο Κατανόησης για τη Συνεργασία σε Πεδία Έρευνας και Διάσωσης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στις 22 Νοεμβρίου 2022:

Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα είναι περιοχές εξυπηρέτησης για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών. Αυτές οι περιοχές δεν είναι κυρίαρχες περιοχές σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Οι κανόνες για τους χώρους έρευνας και διάσωσης ορίζονται από τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979. Σύμφωνα με τη σύμβαση, οι χώρες υποχρεούνται να συνεργάζονται σε περίπτωση που οι περιοχές εξυπηρέτησης αλληλοεπικαλύπτονται.

Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα που κήρυξαν η Τουρκία και η Ελλάδα στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο και κοινοποιήθηκαν στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας αλληλοκαλύπτονται μεταξύ τους. Η Ελλάδα πάντα απείχε από τη συνεργασία με τη χώρα μας σε αυτό το θέμα και επίσης απέρριψε τις προτάσεις συμφωνίας που είχαμε κάνει στο παρελθόν.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι οι περιοχές των υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης βρίσκονται υπό την κυριαρχία της και τις συνδέει με μαξιμαλιστικές αξιώσεις θαλάσσιας δικαιοδοσίας» τονίζει και συνεχίζει:

Αυτή η προσέγγιση της Ελλάδας είναι αντίθετη με τη Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 και αποτελεί παράνομη στάση. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να αποδοθεί νόημα πέρα ​​από αυτά τα δεδομένα στο μνημόνιο συνεννόησης που υπογράφηκε μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Από την άλλη πλευρά, αποτελεί σοβαρή αντίφαση το ότι μια χώρα που απωθεί αθώους πρόσφυγες στο Αιγαίο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, συνάπτει μνημόνιο κατανόησης για έρευνα και διάσωση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην πραγματικότητα, το κύριο κίνητρο πίσω από την υπογραφή αυτού του μνημονίου κατανόησης από την Ελλάδα είναι η επιθυμία της να συγκαλύψει αυτά τα γεγονότα και το τελευταίο σκάνδαλο που προκάλεσε στη Λιβύη. Η προσπάθεια διαμόρφωσης της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας στο πλαίσιο του αντι-τουρκικού αισθήματος είναι μια μάταιη και μόνο αυτοκαταστροφική προσπάθεια.

Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τόσο τα δικά της δικαιώματα όσο και τα δικαιώματα της «ΤΔΒΚ» αυξάνοντας τη συνεργασία και τον συντονισμό της με όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολική Μεσόγειο και πέρα από εκεί. Η αιτία της πρόσφατης μη ισορροπημένης στάσης της Ελλάδας μάλλον πηγάζει από αυτό.Πηγή: https://www.dikaiologitika.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ