Δευτέρα 17 Μαΐου 2021

Γιγαντιαίες ρωσικές ασκήσεις στην Κριμαία: Ουκρανοί μεταφέρουν συστήματα πυραύλων στις ακτές της Μ.Θάλασσας

Γιγαντιαίες ρωσικές ασκήσεις στην Κριμαία: Ουκρανοί μεταφέρουν συστήματα πυραύλων στις ακτές της Μ.Θάλασσας

Συζητήσεις για ειρήνη δεν υπάρχουν στον ορίζοντα ενώ Ρώσοι και Ουκρανοί μετακινούν συνεχώς δυνάμεις σε μια κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή
Τον τρέμουν στην κυριολεξία τον Ρώσο πρόεδρο Β.Πούτιν, όχι μόνο οι Πολωνοί, αλλά όλοι οι Ανατολικοευρωπαίοι, διότι γνωρίζουν πολύ καλά πως ότι είπε χθες για την Ουκρανία είναι ικανός να τα πραγματοποιήσει.

“Ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι «ικανός για οτιδήποτε» και η Ρωσία είναι «ισχυρό κράτος», διαθέτοντας τα μέσα για να διεξάγει συμβατικό και υβριδικό πόλεμο”, προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Πολωνίας.

Η προειδοποίηση του Pawel Jablonski έρχεται σε μια εποχή κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ της Ρωσίας και Δύσης οι οποίες ευρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η Μόσχα συγκεντρώνει συνεχώς τεράστιες δυνάμεις στα σύνορά της, αυξάνοντας τους φόβους για κλιμάκωση της σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία, ενώ  δυτικές χώρες και  Ρωσία έχουν εμπλακεί σε ένα ατέρμονο παιχνίδι απελάσεων διπλωματών.


Μιλώντας στο δημόσιο ραδιόφωνο σήμερα  Πέμπτη, ο Jablonski είπε ότι ο Πούτιν "είναι πραγματικά ικανός για οτιδήποτε". Κατά την εκτίμησή του, "είναι, κατά κάποιον τρόπο, ένα σημάδι αδυναμίας.

Επειδή οι δηλώσεις Πούτιν που έγιναν ενώπιον της διεθνής κοινότητας χθες, δεν είχαν σκοπό μόνο να δείξουν τη δύναμη της Ρωσίας, στην πραγματικότητα χρησίμευσαν για να αποσπάσουν την προσοχή της ρωσικής κοινωνίας από πολύ σοβαρά εσωτερικά, κυρίως, οικονομικά ζητήματα".


Την Τετάρτη, ο Πούτιν δήλωσε σε ομιλία του στην Ομοσπονδιακή Συνέλευση (που συνδυάζει και τα δύο σώματα του κοινοβουλίου) ότι οι διοργανωτές "όλων των προκλήσεων, που απειλούν τα ουσιώδη συμφέροντα ασφάλειας" της Ρωσίας, θα μετανιώσουν για τις πράξεις τους".

"Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με όλους τους συμμετέχοντες της διεθνούς κοινότητας", δήλωσε ο Πούτιν μεταξύ πολλών άλλων.

Ρωσικές ασκήσεις στην Κριμαία με χιλιάδες άνδρες  


Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Κριμαία έχουμε σήμερα με  τη συμμετοχή περισσότερων από 10.000 στρατιωτών, 40 πολεμικών πλοίων, σηματοδοτώντας μια σαφή επίδειξη δύναμης από την Μόσχα προς τις ΗΠΑ κυρίως.Την είδηση επιβεβαίωσε και το υπουργείο άμυνας της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου έφτασε πριν λίγο στην Κριμαία, για να παρακολουθήσει τις στρατιωτικές ασκήσεις εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με το Κίεβο και τους δυτικούς συμμάχους.

«Ο Σοιγκού πέταξε με ελικόπτερο στις περιοχές όπου αναπτύχθηκαν τα ρωσικά  στρατεύματα και οπλικά συστήματα  και εξέτασαν την ετοιμότητα των ναυτικών και χερσαίων δυνάμεων που συμμετέχουν στις ασκήσεις», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο άμυνας σε έκτακτη ανακοίνωση.

Ουκρανία και Δύση ανησυχούν για μια μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία, ενώ το Κίεβο αναζητά εναγωνίως στηρίγματα σε μια πιθανή κλιμάκωση με τον ρωσικό στρατό.


Μετακίνηση ουκρανικών συστημάτων πυραύλων στις ακτές της Μαύρης θάλασσας

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις την ίδια περίοδο συγκεντρώνουν συστήματα πυραύλων εδάφους-εδάφους Grad στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

Στις 21 Απριλίου, στην περιοχή της Οδησσού παρατηρήθηκε μια μεγάλη φάλαγγα αυτού του τύπου των πυραυλικών συστημάτων των Ουκρανών να μετακινείται στις ακτές με θεά την θάλασσα.

Η συνοδεία του ουκρανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων πυραύλων Grad, τεθωρακισμένων και θωρακισμένων οχημάτων, προχώρησε κατά μήκος του τμήματος του δρόμου Chernomorskoye-Gribovka με πορεία την περιοχή της Οδησσού.

Άλλες μονάδες προχώρησαν και προς την Υπερδνειστερία. Αναφέρεται επίσημα ότι η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας πραγματοποιείται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή ρωσικό σενάριο απόβασης πεζοναυτών από την θάλασσα.

Ο Ουκρανικός στρατός διενεργεί επίσης επιτάξεις πολιτικών οχημάτων, ενώ οι κάτοικοι μπορούν να μετακινούνται μόνο με διαβατήριο και πιστοποιητικό από τον τόπο εργασίας.Απαγορεύεται επίσης στους πολίτες να μαγνητοσκοπούν τις μετακινήσεις του ουκρανικού στρατού.


Σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές, οι ενέργειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων καταδεικνύουν ότι η Ουκρανία αποφάσισε να ενισχύσει την «πίσω αυλή» της, ξεκινώντας από την Οδησσό, καθώς ορισμένοι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να καταλάβει αυτήν την πόλη του λιμανιού σε περίπτωση πολέμου.Πηγή: https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/7005783_gigantiaies-rosikes-askiseis-stin-krimaia-oykranoi-metaferoyn

BINTEO

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ