Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

ΑΕΚ: Πώς αποκτήθηκε και γιατί δεν παίζει ο Νταντσένκο

ΑΕΚ: Πώς αποκτήθηκε και γιατί δεν παίζει ο Νταντσένκο

Δεν είναι δα και το πιο εύκολο πράγμα για έναν ποδοσφαιριστή, να αποκτάται με σκοπό να βοηθήσει σε έναν χώρο που υπάρχει διαπιστωμένο πρόβλημα, να βλέπει τον βασικό (Μπακάκη) εκτός ομάδας λόγω τραυματισμού και να μένει στον πάγκο για να να παίξει στη θέση αυτή, ένας παίκτης (Σβάρνας) που δεν τη γνωρίζει. Αυτή η υποτιμητική ομολογουμένως αντιμετώπιση του Όλεγκ Νταντσένκο, ασφαλώς και έχει υπόβαθρο. Κι επειδή ο ποδοσφαιριστής είναι ο τελευταίος που ευθύνεται γι αυτό που αντιμετωπίζει κατά τς πρώτες εβδομάδες του στην ΑΕΚ, στο Sport24.gr αναζητούμε με ρεπορτάζ τα αίτια αυτής της στάσης απέναντί του από τον Μανόλο Χιμένεθ.

Ο Νταντσένκο ήταν μια φθηνή επιλογή, γι αυτό και κατέστη εφικτή. Για να σπάσει ο δανεισμός του από τη Ρούμπιν στην Ούφα, θα έπρεπε να υπάρξει αγορά, αυτός είναι και ο λόγος που εν τέλει η υπόθεσή του έκλεισε θετικά κατ' αυτόν τον τρόπο, με την καταβολή ενός μικρού ποσού. Ο τεχνικός διευθυντής Παναγιώτης Κονέ, επιχείρησε αρχικώς να ''αλιεύσει'' μεγάλα ψάρια, έχοντας δώσει προτεραιότητα στον Κενί Λαλά που εν τέλει αποκτήθηκε από τον Ολυμπιακό. Αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν ο σωστός τρόπος προσέγγισης, ούτε τα διαθέσιμα κεφάλαια για να πραγματοποιηθεί αυτή η προσθήκη.

Υπήρξαν κι άλλες τέτοιου ή κοντινού επιπέδου περιπτώσεις, τις οποίες επίσης η ΑΕΚ δεν είχε τον τρόπο και το χρόνο για να φέρει εις πέρας, άλλωστε αυτό φάνηκε και από τις 4-5 υποθέσεις τερματοφυλάκων που την απασχόλησαν κι ενώ επικοινωνούσε ότι δεν σκοπεύει να αποκτήσει γκολκίπερ. Εδώ πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι από έναν άνθρωπο τόσο καινούργιο στο επάγγελμα του τεχνικού διευθυντή, δίχως ατζέντα και χρόνο προεργασίας πίσω του, ο οποίος (όπως δημοσίως είχε παραδεχθεί) σκεφτόταν τον εαυτό του ως προπονητή και ξαφνικά βρέθηκε να κάνει κάτι διαφορετικό, δεν γίνεται να προκύπτουν παράλογες απαιτήσεις. Η επιλογή του Νταντσένκο λοιπόν, είναι ανάλογη της γνώσης, της εμπειρίας και του χρόνου που είχε διαθέσιμο σε ένα καινούργιο επαγγελματικό βήμα.


ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΧΙΜΕΝΕΘ ΚΑΙ ΠΩΣ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑΝ
Ας ξεκαθαρίσουμε το εξής: ο Ουκρανός δεξιός μπακ, δεν είναι επιλογή του Μανόλο Χιμένεθ. Δεν τον ήξερε, δεν είχε την παραμικρή εικόνα για τον ποδοσφαιριστή και τον ''γνώρισε'' μέσα από videos που παρακολούθησε. Διανέμεται μια άποψη και συνιστά (λογικό) ερώτημα φίλων της ομάδας, το γιατί τότε συναίνεσε με την απόκτησή του, από τη στιγμή που δείχνει ότι -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- δεν τον υπολογίζει ιδιαίτερα. Η απάντηση είναι εύκολη. Ουδέποτε στα χρόνια παρουσίας του στην ΑΕΚ, ο Χιμένεθ υπήρξε αληθινά ενεργός σε θέματα μεταγραφών. Του έφερναν παίκτες, τους αξιολογούσε στην προπόνηση και αναλόγως έπραττε. Η περίπτωση του Ισλανδού Άρνορ Τραούσταστον, το καλοκαίρι του 2017, ήταν ακριβώς τέτοια. Δεν έχει φέρει ποτέ παίκτη στην ΑΕΚ ο Μανόλο, ούτε επίσης ''έκοψε'' μεταγραφή. Ούτε για τον Λιβάγια ήταν σίγουρος εκείνο τον Ιούνιο, όμως στην πορεία τον εκτίμησε δεόντως και τον αξιοποίησε όσο κανείς άλλος.

Ο Νταντσένκο ήταν ένας ποδοσφαιριστής που... είχε περάσει μια βόλτα από το τμήμα scouting της ομάδας, μερικούς μήνες πριν. Τον προσπέρασαν εύκολα τότε, θεωρώντας ότι δεν πρόκειται για κάτι το ιδιαίτερο. Κοντολογίς, δεν ασχολήθηκαν περισσότερο από το να τον δουν για κάποια λεπτά σε videos και να αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα να πάνε παρακάτω. Μέσα από το ''ξεσκόνισμα'' λοιπόν στις παλιές λίστες, το όνομά του επέστρεψε στο προσκήνιο καθώς αυτά που ο Κονέ είδε, του άρεσαν.

Από τη στιγμή που ο τεχνικός διευθυντής πήρε επάνω του την ευθύνη αυτής της προσθήκης, θεωρώντας ότι αυτός είναι ο ποδοσφαιριστής που θα συμπληρώσει τον Μιχάλη Μπακάκη, τότε ο λόγος του προπονητή περνά σε δεύτερη μοίρα. Δεν είναι αρμοδιότητα του Χιμένεθ να ''κόβει'' παίκτες και να ασκεί μεταγραφικά βέτο, πόσω μάλλον όταν ο καθ' ύλην αρμόδιος για τις μεταγραφές, βρίσκεται στα πρώτα βήματά του και πρέπει να στηριχθεί από τον οργανισμό και τη διοίκηση στις επιλογές που κάνει. Την άποψή του ο Ισπανός την κατέθεσε, λέγοντας ότι εφόσον ο Νταντσένκο είναι αυτός που πρέπει, τότε θα παίξει. Σε αυτή τη φάση λοιπόν, θεωρεί ότι δεν είναι.

Οι προπονητικές αποφάσεις, είναι το δικό του γήπεδο. Εκεί λοιπόν, δεν μπορεί κανείς να του πει τι θα πράξει. Για πολλούς, έχει εμμονές. Ωστόσο αυτός ήταν πάντα, τον γνωρίζουν καλά στην ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ ποδοσφαιριστή που δεν εμπιστεύεται, δεν θα το πράξει ούτε από ανάγκη. Θα προτιμήσει τις αλχημείες, θα εξαντλήσει τα περιθώρια της σκέψης του για κάτι διαφορετικό και παράλληλα θα περιμένει από τον Νταντσένκο να τον πείσει μέσα από τις προπονήσεις ότι μπορεί να πάρει φανέλα βασικού. Δεν σημαίνει ότι πράττει το σωστό για μένα ή για εσάς, στο δικό του μυαλό όμως, έτσι πρέπει να γίνει. Και με αυτό πρέπει να ζει και να πορεύεται η ομάδα από τη στιγμή που αποφάσισε να τον εμπιστευτεί ξανά.

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΝΤΣΕΝΚΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Ο Ουκρανός αφίχθη στην Ελλάδα σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολη για όλους τους ανθρώπους, δίχως κανονικότητα στην προσπάθεια κοινωνικοποίησης και ενσωμάτωσης σε μια νέα κουλτούρα όταν όλα είναι κλειστά και εκείνος μπλοκαρισμένος επίσης από τη δυσκολία της συνεννόησης. Το γεγονός ότι δεν γνωρίζει αγγλικά, ίσως είναι και μια ένδειξη του χαμηλού πήχη που είχε ο ίδιος για την καριέρα του ή της αδιαφορίας για το αν θα έρθει κάποια μέρα η στιγμή να αγωνιστεί εκτός της πρώην ΕΣΣΔ. Ίσως πάλι απλά να βαριόταν και να το άφηνε για το μέλλον, εφόσον δηλαδή θα του προέκυπτε ως απαραίτητη συνθήκη, κάτι που του συμβαίνει τώρα...

Ωστόσο, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα για την ΑΕΚ, δεν γίνεται να μην παίξει. Η κάκιστη παρουσία του Νεντελτσιάρου στα τελευταία ματς, θα αναγκάσει τον Χιμένεθ να επαναφέρει τον Σβάρνα δίπλα στον Λάτσι, για να συνθέσουν ξανά το δίδυμο που έδωσε σταθερότητα ανασταλτικά στα ματς του Γενάρη, ως το καλύτερο ντουέτο που έχουμε δει έως σήμερα από την Ένωση στο κέντρο της άμυνάς της. Μοιραία, με τον Βασιλαντωνόπουλο εκτός πλάνων και τον Ραντόνια να μην κερδίζει την εμπιστοσύνη του προπονητή, η λογική πρεσβεύει ότι σε κάποιο από τα επόμενα ματς, θα δούμε τον Νταντσένκο βασικό.

Τι μένει από όλα αυτά στο τέλος της ημέρας; Ότι η ΑΕΚ βγήκε στην αγορά για να βρει έναν δεξιό μπακ που θα ερχόταν για να αφήσει τον Μπακάκη στον πάγκο, όμως έφερε έναν που ο προπονητής θεωρεί ότι δεν είναι έτοιμος για το βασικό σχήμα και τον τρόπο που η ομάδα αγωνίζεται, με "4" στην άμυνα. Έφερε έναν που στα μάτια του Χιμένεθ, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, δεν είναι καλύτερος ούτε από τον στόπερ Σβάρνα για να παίξει δεξιά. Αυτό είναι που πρέπει να προβληματίζει, ως γενικότερη φιλοσοφία και λειτουργία του club, παρά το αν τελικά ο Νταντσένκο κάνει ή δεν κάνει γι αυτό που αποκτήθηκε.Πηγή: https://www.sport24.gr/football/aek-pos-apoktithike-kai-giati-den-paizei-o-ntantsenko.9150833.html

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ