Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021

Αφγανιστάν μετά από 20ετή σύγκρουση που κόστισε 825 δισεκατομμύρια δολάρια και κόστισε τη ζωή 3.500 στρατιωτών .

Αφγανιστάν μετά από 20ετή σύγκρουση που κόστισε 825 δισεκατομμύρια δολάρια και κόστισε τη ζωή 3.500 στρατιωτών .

Χάθηκαν 20 χρόνια αίματος και θησαυρός; Καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται να βγάλουν στρατεύματα και να παραδώσουν το Αφγανιστάν στους Ταλιμπάν, πώς η σύγκρουση κόστισε 825 δισεκατομμύρια δολάρια και 3.500 νεκρούς στρατιώτες
Οι αρχηγοί του ΝΑΤΟ συναντώνται για δύο ημέρες συνομιλιών αυτήν την εβδομάδα, με την απόσυρση του Αφγανιστάν στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης
Οι ΗΠΑ δεσμεύονται επί του παρόντος να αποσύρουν όλες τις δυνάμεις μέχρι τον Μάιο, με το ΝΑΤΟ να αναμένεται να ακολουθήσει μετά
Ο Τζο Μπάιντεν μπορεί ακόμη να αντιστρέψει την απόφαση, αλλά αν προχωρήσει, θα τερματίσει δύο δεκαετίες πολέμου
Οι μάχες έχουν κοστίσει στο ΝΑΤΟ τουλάχιστον 825 δισεκατομμύρια δολάρια, έχουν δει 3.500 στρατιώτες να σκοτώνονται και πέτυχαν λίγους από τους δηλωμένους στόχους του

Οι επικριτές παρατάχθηκαν σε ισχύ για να χτυπήσουν τον «άσκοπο» πόλεμο στο Αφγανιστάν, καθώς οι σύμμαχοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ προετοιμάζονται να βγάλουν στρατεύματα και να παραδώσουν τη χώρα στους Ταλιμπάν μετά από 20ετή σύγκρουση που κόστισε 825 δισεκατομμύρια δολάρια και τη ζωή 3.500 στρατιωτών .

Η σύγκρουση έχει δει συνολικά δεκάδες χιλιάδες θανάτους, με εξαιρετικά λίγους από τους στόχους που είχαν τεθεί στην αρχή να επιτευχθούν.

Καθώς οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συναντιούνται για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, με πιθανή απόσυρση στα χαρτιά μετά τη δέσμευση του Προέδρου Τραμπ να απελευθερώσει όλα τα αμερικανικά στρατεύματα μέχρι τον Μάιο, όσοι σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν αντιταχθεί στον πόλεμο γνωστοποίησαν για άλλη μια φορά τις απόψεις τους.

Ο Αμερικανός συγγραφέας και κτηνίατρος Daniel L. Davis έγραψε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες πολεμούν έναν άσκοπο, περιττό πόλεμο στο Αφγανιστάν για σχεδόν δύο δεκαετίες».

Η Laila Harré, ηγέτης του Κόμματος Διαδικτύου της Νέας Ζηλανδίας, έγραψε στο Twitter ότι ήταν «20 χρόνια από τότε που η Συμμαχία αντιτάχθηκε σε αυτήν την προβλέψιμη καταστροφική ανάπτυξη. 20 χρόνια χάθηκαν στον πόλεμο.

Εν τω μεταξύ, μια έρευνα το 2019 διαπίστωσε ότι το 58 τοις εκατό των βετεράνων και το 59 τοις εκατό του κοινού ένιωσαν ότι η σύγκρουση δεν άξιζε να πολεμήσει.

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν συγκρατείται από μια εύθραυστη συμφωνία κατανομής εξουσίας, είναι ένα από τα λιγότερο δημοκρατικά και πιο βίαια μέρη στη γη, και το ήμισυ του εδάφους του βρίσκεται είτε στα χέρια των Ταλιμπάν είτε αμφισβητείται από τους ισλαμιστές. Ενώ ο Τζο Μπάιντεν μπορεί ακόμη να αντιστρέψει την υπόσχεση του Τραμπ, αν προχωρήσει τότε είναι απίθανο οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ να παραμείνουν πολύ περισσότερο. Η απόσυρσή τους θα τερματίσει μια από τις μεγαλύτερες συγκρούσεις της σύγχρονης εποχής.

Coalition forces have lost 3,500 troops, the vast majority of whom - around 2,400 - were Americans, while tens of thousands have been injured in the fighting. Around 110,000 Afghans are thought to have died, thought that is likely an under-estimate

Αλλά θα είναι επίσης η αρχή του τέλους της δημοκρατίας στη χώρα - ο κύριος στόχος της μακροχρόνιας εκστρατείας - καθώς οι Ταλιμπάν ανακτούν τον πλήρη έλεγχο.

Έτσι, μετά από δύο δεκαετίες πολέμου, άξιζε όλα αυτά; Το MailOnline εξετάζει 

NATO combat operations alone are thought to have cost somewhere around $825billion, though the cost of rebuilding the country and supporting Afghan forces is far higher. Estimates of those costs stretch into the trillions of dollars (file image, a gas plant burns in the city of Herat)

Το ανθρώπινο κόστος

Οι ΗΠΑ εισέβαλαν στο Αφγανιστάν τον Οκτώβριο του 2001 σε μια αντιτρομοκρατική αποστολή - επιδιώκοντας να συλλάβουν ή να σκοτώσουν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα που ενορχήστρωσαν την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου και να εκτοπίσουν την κυβέρνηση των Ταλιμπάν που προστάτευε την ομάδα.

Το ΝΑΤΟ δεν ήταν πολύ πίσω, έφτασε στη χώρα δύο μήνες αργότερα με αποστολή να εξασφαλίσει την επαρχία της Καμπούλ, ώστε η νέα κυβέρνηση να μπορέσει να δημιουργηθεί εκεί.

Αλλά οι στόχοι άλλαξαν γρήγορα - εμφανίστηκε ένας νέος στόχος για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν ως σταθερής και δημοκρατικής χώρας στη Μέση Ανατολή και ο πόλεμος συνεχίστηκε.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επεκτάθηκαν ώστε να ταιριάζουν. Το 2003, η αποστολή του ΝΑΤΟ επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα και τα στρατεύματα συμμετείχαν περισσότερο στις καθημερινές μάχες μαζί με τις τακτικές δυνάμεις των ΗΠΑ.

Στο αποκορύφωμά της, το 2011, η δύναμη του ΝΑΤΟ αριθμούσε περίπου 130.000 άντρες που προέρχονταν από 50 χώρες, προτού μειωθεί γρήγορα από το 2013 καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ αποσύρθηκαν.

Το 2014, η πρωταρχική ευθύνη για την ασφάλεια παραδόθηκε στην αφγανική κυβέρνηση και σήμερα, υπάρχουν περίπου 10.000 στρατεύματα από 36 χώρες που σταθμεύουν εκεί σε ρόλους υποστήριξης και κατάρτισης.

Με την πάροδο του χρόνου, περίπου 3.500 στρατεύματα συνασπισμού έχασαν τη ζωή τους σε μάχη - η συντριπτική πλειοψηφία, περίπου 2.400, ήταν Αμερικάνοι.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχασε περίπου 450 στρατιώτες - το δεύτερο υψηλότερο σύνολο - που σκοτώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στις επαρχίες Χελμάντ και Κανταχάρ όταν ανέλαβαν μαχητικές επιχειρήσεις από τους Αμερικανούς.

Από την πλευρά του Αφγανιστάν, πιστεύεται ότι περισσότεροι από 110.000 έχουν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 31.000 πολιτών που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό από αεροπορικές επιθέσεις.

Τουλάχιστον 30.000 συμμαχικά στρατεύματα τραυματίστηκαν επίσης - η συντριπτική πλειοψηφία των Αμερικανών - ενώ δεκάδες χιλιάδες Αφγανοί τραυματίστηκαν επίσης.

Το οικονομικό κόστος

Το κόστος του ΝΑΤΟ είναι δύσκολο να εκτιμηθεί επειδή τα στρατεύματά του προέρχονται από δεκάδες χώρες που ελέγχουν τις δαπάνες μεμονωμένα μέσω πολλών ξεχωριστών προϋπολογισμών.

Ωστόσο, το σεβαστό Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης στο παρελθόν εκτιμούσε ότι το συνδυασμένο κόστος μάχης ΗΠΑ και ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν από το 2001 και το 2012 ανήλθε σε περίπου 725 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές από το ίδρυμα Development Initiatives χρησιμοποίησαν αυτά τα δεδομένα για να εκτιμήσουν ότι κάθε στρατιώτης που δημοσιεύτηκε στο Αφγανιστάν κοστίζει περίπου 450.000 $ ετησίως.

Χρησιμοποιώντας αυτήν την εκτίμηση μαζί με τους μέσους αριθμούς στρατευμάτων του ΝΑΤΟ μεταξύ 2013 και πέρυσι, είναι πιθανό να φτάσουμε μια συνολική εκτίμηση για τις επιχειρήσεις μάχης του ΝΑΤΟ περίπου 825 δις $ κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Πηγή:https://www.dailymail.co.uk/home/index.html

 ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ