Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

ΟΑΕΔ: Παράταση στο επίδομα ανεργίας - Ποιους αφορά

ΟΑΕΔ: Παράταση στο επίδομα ανεργίας - Ποιους αφορά

Νέα παράταση έλαβαν οι δικαιούχοι του επιδόματος ανεργίας του ΟΑΕΔ των οποίων η πληρωμή λήγει ή θα λήξει Ιανουάριο και Φεβρουάριο
Με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης χθες Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, έκανε γνωστό και επίσημα την νέα παράταση στα επιδόματα ανεργίας δίνοντας «τέλος» στην αγωνία χιλιάδων δικαιούχων.

Η νέα παράταση αφορά στο επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που καταβάλετε στους δικαιούχους των οποίων η πληρωμή λήγει ή θα λήξει Ιανουάριο και Φεβρουάριο. Πρόκειται για μια παράταση η οποία εφαρμόστηκε το 2020 λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και συνεχίζεται και το 2021. 

Ποιοι δικαιούνται παράταση
Άνεργοι που ξεκίνησαν να επιδοτούνται Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020 και η 12μηνη επιδότησή τους λήγει εντός του μήνα ή του επόμενου, θα λάβουν δυο επιπλέον πληρωμές από τον ΟΑΕΔ φτάνοντας έτσι τους 14 συνολικούς μήνες επιδότησης αντί για 12.

Σημειώνεται ότι τα επιδόματα επεκτείνονται ανάλογα με το είδος της επιδότησης:

Επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας – 798,5 ευρώ (399,25 ευρώ μηνιαίως)
Βοηθήματα ανεργίας αυτοαπασχολούμενων – 798,5 ευρώ (399,25 ευρώ μηνιαίως)
Επιδόματα μακροχρόνιας ανεργίας – 400 ευρώ (200 ευρώ μηνιαίως)
Πότε οι πληρωμές

Επιδόματα που λήγουν ή έληξαν τον Ιανουάριο, ο πρώτος μήνας έξτρα επιδότησης θα καταβληθεί τον Φεβρουάριο και ο δεύτερος μήνας τον Μάρτιο.
Επιδόματα που λήγουν τον Φεβρουάριο, ο πρώτος μήνας έξτρα επιδότησης θα καταβληθεί τον Μάρτιο και ο δεύτερος μήνας τον Απρίλιο.
Τι είναι η τακτική επιδότηση ανεργίας
Η Τακτική Επιδότηση Ανεργίας είναι μια παροχή που χορηγείται σε μισθωτούς, ασφαλισμένους στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ των οποίων η εργασιακή σχέση είτε έληξε (σύμβαση ορισμένου χρόνου) είτε καταγγέλθηκε από τον εργοδότη, με χρονική διάρκεια από πέντε έως 12 μήνες ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα πριν από τη λύση ή τη λήξη της εργασιακής τους σχέσης, που ορίζονται ως κρίσιμα.

Για τη χορήγηση της τακτικής επιδότησης ανεργίας στους δικαιούχους απαιτείται η συνδρομή των κάτωθι γενικών προϋποθέσεων:

Να είναι ασφαλισμένοι ως εργαζόμενοι στον κλάδο ανεργίας του ΟΑΕΔ
Να έχει προηγηθεί Καταγγελία Σύμβασης Εργασίας (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση) ή
Να έχει προηγηθεί Λήξη Σύμβασης Ορισμένου Χρόνου (όχι Οικειοθελής Αποχώρηση)
Να μην αυτοαπασχολούνται
Να έχουν την ιδιότητα του ανέργου κατά την αίτηση για την επιδότησηΠηγή: https://www.pentapostagma.gr/oikonomia/6985364_oaed-paratasi-sto-epidoma-anergias-poioys-afora

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ